Η Δυτική ηγεμονία στην Ευρασία έχει ανατραπεί–Σχέδια των «τεσσάρων» κατά δολαρίου

652

Οι συναλλαγές εκτός SWIFT έναντι των κυρώσεων, οι νέοι εμπορικοί δρόμοι που διαμορφώνουν το νέο οικονομικό χώρο και η επερχόμενη παρακμή του δολαρίου

Ο πολυπολιτικός κόσμος είναι ήδη εδώ – και αυτή η πραγματικότητα πλέον δεν αναστρέφεται.
Η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία κυοφορεί έναν νέο κόσμο, με πολλαπλούς πόλους ισχύος.
«Μπούμερανγκ» για τη Δύση κατέστησαν οι παρανοϊκές και παράνομες κυρώσεις προς την Ρωσία καθώς ενεργοποίησαν με μαζικό τρόπο διαδικασίες πραγματοποίησης συναλλαγών εκτός δολαρίου εκτός Δύσης και μάλιστα στην αγορά των εμπορευμάτων, με χαρακτηριστική την περίπτωση της προμήθειας ρωσικών ενεργειακών αγαθών π.χ. από την Ινδία σε εθνικό νόμισμα.
Τη ίδια ώρα, έγινε αντιληπτό από πολλές πλευρές ότι δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτός ένας ακόμη εκβιασμός εκ μέρους της Δύσης μέσω της κλοπής των συναλλαγματικών αποθεματικών που είναι εκπεφρασμένα σε δολάρια όπως συνέβη στην περίπτωση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Ήδη είναι υπαρκτός ο Νέος Οικονομικός Χώρος

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργίας ενός νέου αυτόνομου οικονομικού χώρου ο οποίος απομειώνει την εξάρτησή του από το δολάριο ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνει τους μεταξύ του οικονομικούς δεσμούς
Στο πλαίσιο αυτό η γεωπολιτική και οικονομική ολοκλήρωση της Ευρασίας πραγματοποίησε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός ως αποτέλεσμα της προσέγγισης Ιράν – Σαουδικής Αραβίας, η οποία «ξεκλειδώνει» τις εμπορικές δυνατότητες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου με τη Ρωσία και την Κίνα.
Τα πλούσια μέλη της μπορούν τώρα να αξιοποιήσουν δύο σειρές μεγάλων έργων που διέρχονται από το Ιράν με μια πτώση μέσω αυτής της συμφωνίας, με τον Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου (NSTC) να τα συνδέει με τη Ρωσία ενώ ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας – Κεντρικής Ασίας-Δυτικής Ασίας (CCAWAEC) θα έχει την ίδια επίδραση και έναντι της Κίνας.
Η Σαουδική Αραβία, de facto ηγέτης του μπλοκ, έχει δώσει προτεραιότητα σε μια συνολική πολιτική οικονομικής μεταρρύθμισης γνωστή ως «Όραμα 2030» που εισήχθη από τον Πρίγκιπα διάδοχο και πρωθυπουργό Mohammed Bin Salman κατά την άνοδό του στην εξουσία το 2015. Δυστυχώς σκόνταψε ως αποτέλεσμα του καταστροφικού πολέμου στην Υεμένη που διεξάγει από την ίδια χρονιά, αλλά όλα έχουμε μια ολική επαναφορά του σχεδίου αφού εξασφάλισε επενδύσεις αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η Λαϊκή Δημοκρατία θεωρεί το «Όραμα 2030» ως συμπληρωματικό της Πρωτοβουλίας Belt & Road (BRI) λόγω της εστίασης του Mohammed Bin Salman σε παραγωγικές επενδύσεις με στόχο την προληπτική διαφοροποίηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας μακριά από τη σημερινή δυσανάλογη εξάρτησή της από τις εξαγωγές πετρελαίου.
Η θέση της χώρας του στο σταυροδρόμι της Αφρική και Ευρασίας καθιστά επίσης τις επενδύσεις εκεί εξαιρετικά ελκυστικές από την άποψη των υλικοτεχνικών συμφερόντων της Κίνας, εξ ου και η τεράστια δέσμευσή της στην πολιτική του για την ολοκληρωμένη οικονομική μεταρρύθμιση.
Ο Διάδρομος Μεταφορών Βορρά-Νότου (NSTC) και ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας – Κεντρικής Ασίας-Δυτικής Ασίας (CCAWAEC



Το πετρο-γιουάν

Χωρίς την πρόσφατη συμφωνία με τη μεσολάβηση του Πεκίνου, η Κίνα θα έπρεπε να βασιστεί σε θαλάσσιες διαδρομές υπό τον έλεγχο του ισχυρού ναυτικού των ΗΠΑ για να διευκολύνει την επικείμενη έκρηξη στο διμερές εμπόριο του πραγματικού τομέα, αλλά τώρα όλα μπορούν να διεξαχθούν πολύ πιο ασφαλή μέσω του ιρανικού διέλευσης CCAWAEC.
Προσβλέποντας στο μέλλον, υπάρχει επίσης μια θεωρητική πιθανότητα οι κινεζικές ενεργειακές επενδύσεις στο Ιράν να συνδέουν τον Κόλπο με την Κεντρική Ασία και στη συνέχεια με τη Λαϊκή Δημοκρατία, διασφαλίζοντας έτσι πλήρως τα στρατηγικά της συμφέροντα.
Αυτό είναι ακόμα πολύ μακριά, αν συμβεί αυτό, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να ενταχθεί στους BRICS και στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας της Σαγκάης (Shanghai Cooperation Organisation SCΟ) που είναι οι πολυπολικοί οργανισμοί με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να μετατρέψει αυτό το σενάριο σε πραγματικότητα πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμεναν ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι παρατηρητές.
Όλα αυτά από μόνα τους θα προαναγγέλλουν μια επανάσταση στα γεωπολιτικά δεδομένα, και αυτό ακόμη και χωρίς η Σαουδική Αραβία να έχει ακόμη υποστηρίξει πλήρως το «πετρογιουάν».

Η τριχοτόμηση

Μόλις αυτός ο μεγάλος εξαγωγέας πετρελαίου αρχίσει να πουλάει τους πόρους του σε νομίσματα που δεν εκφράζονται σε δολάρια όπως αυτό της Κίνας, τότε το πετροδολάριο στο οποίο βασίζεται η οικονομική και χρηματοοικονομική πτυχή της μονοπολικής ηγεμονίας των ΗΠΑ θα δεχθεί θανατηφόρο πλήγμα.
Η παγκόσμια συστημική μετάβαση στην πολυπολικότητα και η επικείμενη τριχοτόμηση των Διεθνών Σχέσεων που θα προηγηθεί της τελικής αναπόφευκτης μορφής αυτής της διαδικασίας θα επιταχυνθούν άνευ προηγουμένου μόλις συμβεί αυτό, επιταχύνοντας έτσι περαιτέρω τη συνεχιζόμενη κατάρρευση της ηγεμονίας των ΗΠΑ.

Η αποτυχία της Δύσης

Σχετικά με αυτές τις προαναφερθείσες διαδικασίες, είχαν ήδη γίνει μη αναστρέψιμες από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση που αναγκάστηκε να ξεκινήσει η Ρωσία για την υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών της εθνικής ασφάλειας στην Ουκρανία, αφού το ΝΑΤΟ αμφοσβήτησε το δόγμα ασφάλειά της εκεί και στη συνέχεια απέρριψε τα αιτήματα της Μόσχας για την εγγύηση ασφάλειας για την πολιτική επίλυση του προκύπτοντος προβλήματος.
Τον περασμένο χρόνο, οι New York Times αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι όχι μόνο απέτυχαν οι κυρώσεις, αλλά και η συνωμοσία για την «απομόνωση» της Ρωσίας.

Η επανάσταση ενάντια στη νεοαποικιαοκρατία

Αυτά τα αποτελέσματα ήταν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του παραδείγματος της Ρωσίας που ενέπνευσε τον Παγκόσμιο Νότο να ξεσηκωθεί ενάντια στη νεοαποικιοκρατία, αρνούμενος να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις που τους τέθηκαν από το Golden Billion της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να θυσιάσουν μονομερώς τα δικά τους συμφέροντα απλώς για να το εξυπηρετήσουν de facto. Νέο μπλοκ Ψυχρού Πολέμου.
Η Ινδία έπαιξε τον ηγετικό ρόλο από αυτή την άποψη λόγω της ιδιότητάς της ως της μεγαλύτερης αναπτυσσόμενης χώρας στον κόσμο, η οποία έδωσε σε συγκριτικά μεσαίου και μικρότερου μεγέθους την εμπιστοσύνη να ακολουθήσουν τα βήματά της.
Αυτή η παγκόσμια σημαντική Μεγάλη Δύναμη, που βρίσκεται στο νότιο ασιατικό άκρο του NSTC που διέρχεται μέσω του Ιράν καθ’ οδόν προς τη Ρωσία, αύξησε επίσης τις αγορές πετρελαίου με έκπτωση από τη Μόσχα στο σημείο όπου ο επί δεκαετίες στρατηγικός εταίρος της είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής της . Κρίσιμης σημασίας για την παρούσα ανάλυση, ένας αυξανόμενος αριθμός των συμφωνιών τηςe σε νομίσματα που δεν εκφράζονται σε δολάρια, τα οποία επιτάχυναν τις διαδικασίες αποδολαριοποίησης σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και το Reuters αισθάνθηκε υποχρεωμένος να γράψει σχετικά.

Η συμμαχία Ρωσίας – Ιράν για την παράκαμψη των κυρώσεων και το… χρυσό stablecoin

Την ίδια ώρα, θετικό σοκ έχει δημιουργήσει στη χρηματοοικονομική κοινότητα στη Μόσχα η είδηση ότι η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina ενδέχεται να επισκεφθεί σύντομα το Ιράν για να συζητήσει την αποτελεσματικότητα των πληρωμών στα αντίστοιχα εθνικά τους νομίσματα.
Αυτό είναι αναμενόμενο, αλλά αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι το σχέδιο καθορισμού και συμφωνίας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις προϋποθέσεις για την κυκλοφορία και των δύο χωρών σε ένα χρυσό stablecoin.
Η ιδέα βρίσκεται στα σκαριά εδώ και λίγο καιρό και οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών έχουν αφιερώσει από κοινού ειδικούς σε μια ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη ενός τέτοιου σταθερού νομίσματος και συνεργάζονται ενεργά τόσο στην Τεχεράνη όσο και στη Μόσχα.
Where is Russian Oil Going? - maritimes.gr
Εναλλακτικό από το SWIFT σύστημα πληρωμών

Αυτή η προσπάθεια έχει προτεραιότητα καθώς το αποτελεσματικό εμπόριο έχει από καιρό παρεμποδιστεί όσον αφορά τους διακανονισμούς των συναλλαγών μεταξύ ρωσικών και ιρανικών εταιρειών.
Εκτιμάται ότι οι δύο χώρες μπορούν να αυξήσουν τον όγκο των συναλλαγών τους σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ή περισσότερο ετησίως χρησιμοποιώντας ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών στο SWIFT, ειδικά χρησιμοποιώντας ψηφιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (DFA), τα οποία μπορούν να εξασφαλιστούν με χρυσό.
Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν συζητά με τη Ρωσία τη δυνατότητα δημιουργίας ενός διακριτικού που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ, το Ρωσικό Ρούβλι και το Ριάλ Ιράν στις πληρωμές εξωτερικού εμπορίου. Το διακριτικό θα υποστηρίζεται από χρυσό, που σημαίνει ότι θα λειτουργούσε ως stablecoin, ένα κρυπτονόμισμα συνδεδεμένο με τη συναλλαγματική ισοτιμία των χρημάτων fiat.
Ωστόσο, παρά τη στενή συνεργασία μεταξύ αυτών των δύο κεντρικών τραπεζών, οι ρωσικές αρχές πρέπει να νομοθετήσουν τους κανονισμούς για τη χρήση και την κυκλοφορία των κρυπτονομισμάτων πριν οριστικοποιήσουν μια διακυβερνητική συμφωνία. Είναι πιθανό ότι μια τέτοια νομοθεσία μπορεί να οριστικοποιηθεί το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Ghana's Cedi Rebounds as Debt Suspension Eases Dollar Demand
To αποκεντρωμένο σύστημα του blockchain

Η καταγραφή τέτοιων συναλλαγών θα γίνεται από ένα αποκεντρωμένο καθολικό – ένα blockchain. Ο αποστολέας και ο παραλήπτης των stablecoin χρειάζεται μόνο να παράσχουν τα στοιχεία του ηλεκτρονικού πορτοφολιού τους.
Το Ιράν πραγματοποίησε τις πρώτες του αγορές για εισαγωγές τον Αύγουστο του 2022, όταν πραγματοποίησε μεταφορά 10 εκατομμυρίων δολαρίων χρησιμοποιώντας το σύστημα, ενώ η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα έχει δηλώσει ότι θα επιτρέψει τη χρήση αυτής της μεθόδου στο εξωτερικό εμπόριο που διαφορετικά δεν μπορεί να εκτελεστεί λόγω κυρώσεων.
Ωστόσο, η χρήση αυτού του συστήματος στο μέλλον θα σημαίνει ότι οι κυρώσεις θα καταστούν αναποτελεσματικές εάν οι χώρες αρχίσουν να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα.
The end of the dollar as a reserve currency and the now visible danger of  world war
Θα επηρεάσει ολόκληρο το τρέχον παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικών μεταφορών και θα αλλάξει την οικονομική δομή του κόσμου.
Έχει φημολογηθεί ότι η ειδική οικονομική ζώνη στο Αστραχάν, που βρίσκεται στο Δέλτα του Βόλγα της Κασπίας Θάλασσας, θα αρχίσει να δέχεται αποστολές φορτίου από το Ιράν και το νέο νόμισμα, όταν συμφωνηθεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τέτοιους εμπορικούς διακανονισμούς στο SEZ.
Ένα τέτοιο stablecoin, ειδικά σε αυτήν την εποχή των κυρώσεων είναι μια βιώσιμη λύση για το εμπόριο σε ένα περιβάλλον αγοράς που δεν συνδέεται με SWIFT.
Iran and Russia to issue gold-backed stablecoin: What it means for you

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας