Η Δύση θέλει δεύτερο μέτωπο κατά Ρωσίας στον Καύκασο–Ύποπτος ρόλος Αρμενίας

3221

Αυστηρή προειδοποίηση κατά της Δύσης πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Mikhail Galuzin καθώς δήλωσε το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου ότι οι ΗΠΑ θέλουν «να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο κατά της Ρωσίας» στον Νότιο Καύκασο.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Galuzin επέκρινε την «εξωτερική παρέμβαση» στις υποθέσεις του Καυκάσου, που σημαίνει τη στροφή της Αρμενίας προς τη Δύση για την κατάσταση στην περιοχή του Karabakh όπου το Αζερμπαϊτζάν αποκατέστησε την κυριαρχία του το φθινόπωρο.
Οι αρμενικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία για «απώλεια» του εδάφους που βρισκόταν υπό την κατοχή του Ερεβάν για περίπου 30 χρόνια, και άρχισαν να αναζητούν υποστήριξη κατά του Αζερμπαϊτζάν στη Δύση.
Ως προς αυτό, ο Galuzin προειδοποίησε ότι «το στοίχημα με την ‘’θαυματουργή’’ δυτική βοήθεια είναι απατηλό και επικίνδυνο».
Ο διπλωμάτης επεσήμανε ότι η μεσολάβηση της Δύσης πηγαίνει σύμφωνα με το ίδιο σενάριο παντού — πρώτα παρεμβαίνει, μετά, όταν η κατάσταση γίνεται τεταμένη, «φεύγει, αφήνοντας πίσω της καμένη γη».
«Η Ουάσιγκτον δεν κρύβει εδώ και καιρό το γεγονός ότι θεωρεί τον Νότιο Καύκασο εφαλτήριο για το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου κατά της Ρωσίας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι τέτοιες φιλοδοξίες «αντίθετα κατά βάθος με τα γνήσια συμφέροντα των κρατών της περιοχής».
Στο πλαίσιο της αντιρωσικής πολιτικής στον Νότιο Καύκασο, εγείρονται συζητήσεις για την παρουσία της στρατιωτικής της βάσης στην Αρμενία, είπε.
«Η συνθήκη για την ανάπτυξή της (της βάσης) υπογράφηκε στις 16 Μαρτίου 1995 προς το συμφέρον και των δύο κρατών.
Σύμφωνα με το άρθρο 26 της συμφωνίας, η διάρκεια παραμονής των στρατιωτών μας είναι 49 έτη, μετά την οποία η συμφωνία παρατείνεται αυτόματα για μια πενταετία», είπε.
Λαμβάνοντας υπόψη τη νομική βάση του θέματος, η Μόσχα θεωρεί οποιεσδήποτε συζητήσεις για τη στρατιωτική της παρουσία στην Αρμενία «επιβλαβείς και ακατάλληλες», τόνισε ο αξιωματούχος.
Ο Galuzin τόνισε ότι η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες για να βοηθήσει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να προσχωρήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή συνθήκη ειρήνης και θεωρεί ότι η δημιουργία συνθηκών για τη μετέπειτα εφαρμογή και τήρησή της είναι εξίσου σημαντική.

Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για ειρήνη στην Ουκρανία

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία, ο Galuzin επισήμανε ότι η Μόσχα δεν βλέπει πολιτική βούληση για ειρήνη ούτε στο Κίεβο ούτε στη Δύση, η προεδρική απαγόρευση της Ουκρανίας για συνομιλίες με τη Ρωσία εξακολουθεί να ισχύει και το Κίεβο απέρριψε όλες τις πρωτοβουλίες ειρηνευτικής διαμεσολάβησης που παρουσιάστηκαν από διάφορες χώρες τους τελευταίους μήνες .
«Ταυτόχρονα, η λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος τον περασμένο Νοέμβριο δεν έχει καμία σχέση με την ειρήνη, είναι ένα σύνολο τελεσιγράφων προς τη Ρωσία που δικαιολογούν τη συνέχιση των εχθροπραξιών», τόνισε.

Ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Ερωτηθείς για το μέλλον των παραδόσεων φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, ο Galuzin δήλωσε: «Το Κίεβο δήλωσε την άρνησή του να διαμετακομίσει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη … και την απροθυμία του να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για την επέκταση της τρέχουσας σύμβασης, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου , 2024».
Η ΕΕ, από την πλευρά της, δεν έχει εκφράσει την επιθυμία της να σταματήσει τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου που παρέχεται μέσω του εδάφους της Ουκρανίας, επομένως, οι ρωσικές αρχές θα περιγράψουν τα συγκεκριμένα βήματα με βάση την πραγματικότητα και την παρουσία ή απουσία ζήτησης για τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους στην Ευρώπη, είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας