Θυμίζουμε ότι μέχρι πρότινος εδώ στην Ελλάδα ορισμένοι υποστήριζαν ότι οι έλληνες για να φοροδιαφύγουν πηγαίνουν τα χρήματα τους στην Ελβετία.
Μεγάλο μέρος ευρωπαίων πολιτών θεωρούσαν την Ελβετία επενδυτικό καταφύγιο, όμως η κατάρρευση της Credit Suisse… έχει αλλάξει άρδην αυτή την πεποίθηση… η εμπιστοσύνη χάθηκε.
Οι έλληνες εφοπλιστές μπορεί να έφυγαν έγκαιρα αλλά είχαν μεγάλο μέρος των καταθέσεων τους σε ελβετικές τράπεζες και private bank.
Οι έλληνες δανειζόμενοι σε ελβετικό φράγκο είχαν… πικρή εμπειρία από το παρελθόν αλλά η κατάρρευση της Credit Suisse ήρθε να βάλει σε νέα βάση τον ελβετικό κίνδυνο…
Η έννοια κίνδυνος και ελβετικά assets ήταν έννοιες αντίθετες και τώρα η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα χάθηκε…
Η σειρά προτεραιότητας
Οι ελβετικές εποπτικές αρχές η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας δηλαδή που δυστυχώς λειτουργεί σαν hedge funds… που έχασε πάνω από 88 δισεκ. λόγω της αλόγιστης έκθεσης σε μετοχές νέας τεχνολογίας στην Wall Street π.χ. Apple, Google κ.α. για να διασώσει την Credit Suisse… δεν άγγιξε τους μετόχους – ανεξάρτητα εάν η μετοχή υπέστη κραχ – και κάλεσε τους ομολογιούχους Tier 1 να πληρώσουν για την ανακεφαλαιοποίηση.
Με βάση τις οδηγίες της ΒRRD για την τραπεζική εξυγίανση που έχει υιοθετήσει πλήρως η ΕΚΤ και εννοείται ότι έπρεπε να είχε υιοθετήσει και η Εθνική Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας… όταν μια τράπεζα αποτυγχάνει… αξιολογούνται τα κεφάλαια και εφόσον δεν επαρκούν πρώτα πληρώνουν οι μέτοχοι, ακολουθούν οι ομολογιούχοι και τελευταίοι οι καταθέτες.
Στην Ελβετία… άγγιξαν κακώς τους ομολογιούχους άπαξ και οι βασικοί μέτοχοι δήλωσαν ότι δεν επενδύουν νέα κεφάλαια.
Οι τίτλοι Tier 1 δέχθηκαν ένα ισχυρό σοκ…
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει διαφόρους τίτλους Tier 1 και Tier 2…
Παρατηρώντας τις επιδόσεις τους τις τελευταίες ημέρες των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών έχουν υποστεί σοβαρή έως δραματική πτώση.
Το ομόλογο της Alpha bank με κουπόνι 11,875% διαπραγματευόταν στις 100 μονάδες βάσης για να βυθιστεί στις 84 μονάδες βάσης…
Επίσης τα ομόλογα της Πειραιώς π.χ. με κουπόνι 9,75% βρισκόταν στις 99 μονάδες βάσης και έχει υποχωρήσει στις 92 μονάδες βάσης.
Εάν δούμε ειδικά την συμπεριφορά των Tier 1 εκδόσεων προκύπτει το συμπέρασμα ότι για κάποιο σοβαρό διάστημα… οι αγορές έκλεισαν για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και τις ευρωπαϊκές.
Οι ελληνικές τράπεζες, όντως δεν κινδυνεύουν και αυτό είναι αντικειμενικό όχι απλά καθησυχαστικό αλλά στην ανάγκη να εκδώσουν τίτλους με βάση τις οδηγίες του SSM και της ΕΒΑ για τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας… σίγουρα θα τεθούν θέματα και πρέπει να αλλάξουν τα χρονικά πλαίσια…
Είναι προφανές ότι εάν σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον συμπεριλάβουμε και τις ζημιές που προκύπτουν από τα senior bond των τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων που φέρουν εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου 18 δισεκ. οι ελληνικές τράπεζες δεν θα διανείμουν μέρισμα ούτε για την χρήση 2023….
Το λάθος συνεχίζεται…
Η Ελβετία έχει 800 δισεκ. δολάρια ΑΕΠ… και η συγχώνευση της UBS με την Credit Suisse δημιουργεί μια τράπεζα 1,73 τρισεκ. δολαρίων η οποία είναι διπλάσιο από το ελβετικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Αντί οι ενέργειες της Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας θα έπρεπε να ήταν η μείωση του συστημικού ρίσκου, ως λύση ανάγκης συγχωνεύουν την UBS και την Credit Suisse δημιουργώντας μια τράπεζα με 1,73 τρισεκ. δολάρια ενεργητικό…
Προφανώς και θα πρέπει να πωληθούν πολλά assets… για να διασωθεί αυτή η τερατογένεση…