Η χαμογελαστή Κάγια , αντί να τον βάλει στη θέση του, άκουσε τον εξάψαλμο από τον Φιντάν!

202

Η ΕΕ , αντί να πιέζει πραγματικά την ‘Αγκυρα , μοιάζει να είναι όμηρος της Τουρκίας και να σέρνεται από την τελευταία .

Η δε αδύναμη και διακοσμητική Κάγια Κάλας είναι η τελευταία που μπορεί να σταθεί απέναντι στον αρχικατάσκοπο Φιντάν και την Τουρκική διπλωματία ! 

Π.Λ.

Η γελαστή Κάγια άκουσε τον “εξάψαλμο” του Φιντάν αντί να τον βάλει στη θέση του για την Κύπρο: Η Ε.Ε να αλλάξει προσέγγιση προς την Τουρκία, ζήτησε ο πρώην αρχικατάσκοπος

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να αλλάξει την προσέγγισή της προς την Τουρκία, ώστε να είναι ρεαλιστική και χωρίς προκαταλήψεις, όπως είπε.

Μιλώντας στην Άγκυρα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Κάγια Κάλας, ο κ. Φιντάν άφησε αιχμές εναντίον Ευρωπαίων ηγετών – χωρίς να τους κατονομάζει -, οι οποίοι, όπως είπε, «μετέτρεψαν το θέμα της ένταξης της Τουρκίας σε εργαλείο για την δική τους εσωτερική πολιτική».

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρκέστηκε να αναφέρει ότι υπάρχουν διαφορές στο Κυπριακό μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, η Κάλας είπε ότι «υπάρχουν ευκαιρίες για συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε με διάφορους τρόπους, από το εμπόριο μέχρι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Φυσικά, σημείωσε, «υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις και διαφορές. Για παράδειγμα, όπως το Κυπριακό ή οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία».

Για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός και στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας και πως αυτό που περιμένουν από τη νέα Κυβέρνηση της χώρας είναι να εξαλείψει ιδίως τις κυρώσεις όπως τις CAATSA, οι οποίες παρέμειναν κατά την προηγούμενη Κυβέρνηση. Ανέφερε, ακόμη, ότι η πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει θέσει “σε ομηρία” ορισμένες πτυχές των τουρκοαμερικανικών σχέσεων.

Ο κ. Φιντάν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κ. Κάλας θα είναι πολυ επιτυχημένη στον έργο της. Υπογράμμισε πως «η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία και ο Πρόεδρός μας επανέλαβε την πολιτική μας βούληση για το θέμα αυτό όταν επανεξελέγη τον Μαΐο του 2023. Εμείς τώρα περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει ένα νέο όραμα που θα ενισχύσει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας», σημείωσε.

Εξάλλου, ανέφερε πως «στο παρελθόν, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μετατρέψει το θέμα της ένταξης της Τουρκίας σε εργαλείο για την δική τους εσωτερική πολιτική», χωρίς να κατονομάζει αυτούς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς το αποτέλεσμα αυτού ήταν να αναγκαστεί τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Τουρκία να πληρώσουν το τίμημα σε μια σειρά γεωστρατηγικών απωλειών».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «η πολιτική με στόχο την κατάκτηση ψήφων αντικατέστησε μια προβλέψιμη και ορθολογική προσέγγιση. Ως αποτέλεσμα, η κατάσταση αυτή εξάλειψε μια αξιοκρατική ενταξιακή διαδικασία για την Τουρκία», είπε.

Ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στο παγκόσμιο σύστημα και στην περιοχή μας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Να αλλάξει προσέγγιση η Ε.Ε., ζητά ο πρώην αρχικατάσκοπος

Επεσήμανε πως θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει την προσέγγισή της προς την Τουρκία σε μια ρεαλιστική πολιτική, χωρίς προκαταλήψεις.

Θεωρούμε ως μια θετική εξέλιξη ορισμένες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2024. Συζητάμε με την ΕΕ εδώ και αρκετό καιρό για την επανέναρξη του οικονομικού διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας και την προετοιμασία του δρόμου για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χώρα μας. Σήμερα μοιράστηκα και πάλι την προσδοκία μας για την ταχεία εφαρμογή αυτών των αποφάσεων και την άμεση άρση όλων των περιοριστικών μέτρων κατά της χώρας μας, ανέφερε.

Με αυτή την αντίληψη, “αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει την απαραίτητη βούληση για την επανέναρξη των συναντήσεων” υψηλού επιπέδου και για την εταιρική σχέση. “Θα πρέπει επίσης να αξιοποιήσουμε πλήρως τους καθιερωμένους μηχανισμούς διαβούλευσης», ανέφερε.

Σημείωσε ότι «από την άλλη πλευρά, οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς χρονοτριβές. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταστεί δυνατή η εκ νέου καθιέρωση μιας δυναμικής ατζέντας στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «μια άλλη προτεραιότητα για εμάς είναι να σημειωθεί πρόοδος στον διάλογο για την ελευθεροποίηση των θεωρήσεων βίζας”.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, έθεσα επίσης υπόψη της ομολόγου μου την προσδοκία μας για τη διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων για τους πολίτες μας. Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα 2 ζητήματα και να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, ανέφερε.

Επιπρόσθετα, η μεταναστευτική μας συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επικαιροποιηθεί σύμφωνα με τις νέες πραγματικότητες επί του πεδίου στη βάση του δίκαιου διαμοιρασμού των βαρών και των ευθυνών», είπε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι με την κ. Κάλας εξέτασαν και τις εξελίξεις στην περιοχή. «Βλέπουμε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν 4 χρόνια, πλησιάζει πλέον σε ένα σημείο καμπής. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι η διπλωματία είναι η μόνη επιλογή για μια μόνιμη και δίκαιη λύση. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

Ο Χακαν Φιντάν είπε ότι συζήτησαν και για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα καθώς και για την τελευταία κατάσταση στην Παλαιστίνη. «Δυστυχώς, βλέπουμε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται. Το Ισραήλ πρέπει να τηρήσει πλήρως την κατάπαυση του πυρός. Σε αυτό το θέμα αναλογεί μεγάλο μερίδιο ευθύνης και στη διεθνή κοινότητα. Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η ανοικοδόμηση της Γάζας θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα αυτό”, σημείωσε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι με την κ. Κάλας συζήτησαν και για τις εξελίξεις στη Συρία.

Σε ερώτηση για τις προσδοκίες της Τουρκίας από την νέα αμερικανική Κυβέρνηση , ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε: «Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, βέβαια, πρέπει να ανοίγει μια νέα σελίδα με τη νέα Κυβέρνηση που έρχεται στην εξουσία, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων σε πολλά θέματα στις ΗΠΑ, θεωρούμε ότι είναι δυνατόν να περιμένουμε να υπάρξουν κάποιες διαφορές στις πολιτικές προς την περιοχή μας και προς την Τουρκία”.

“Φυσικά, εν γένει οι δικές μας σχέσεις και οι προσδοκίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικές σχέσεις και προσδοκίες από κράτος σε κράτος, οι οποίες είναι ανεξάρτητες από το κόμμα και την άποψη της Κυβέρνησης που βρίσκεται στην εξουσία», ανέφερε.

Είπε πως και «οι δύο χώρες είναι ευαίσθητες στην ασφάλεια η μια της άλλης, προωθούμε τις οικονομικές σχέσεις, συνεργαζόμαστε σε όλους τους τομείς και ενεργούμε από κοινού για την επίλυση περιφερειακών προβλημάτων, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν την Τουρκία».

Επεσήμανε πως “η Αμερική είναι ένας σημαντικός και στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας. Το μοντέλο σχέσης σε αυτό το μοντέλο θα συνεχιστεί. Εμείς αυτό που περιμένουμε κι από τη νέα Κυβέρνηση είναι να εξαλείψει άλλους προβληματικούς τομείς, ιδίως τις κυρώσεις όπως τις CAATSA, οι οποίες παρέμειναν κατά την προηγούμενη κυβέρνηση, και να αποκαλύψει το πλήρες δυναμικό της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο Πρόεδρός μας είναι ανοιχτός σε αυτό, αλλά κατά καιρούς βλέπουμε επίσης ότι η πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει θέσει σε ομηρία ορισμένες πτυχές των τουρκοαμερικανικών σχέσεων. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα της ζωής και θα συνεχίσουμε την πορεία μας, ξεπερνώντας το», ανέφερε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας