Η «απώλεια ασφάλειας» τροφοδοτεί την έξοδο των Ισραηλινών

69

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει από το Ισραήλ σε δυτικές χώρες από τις 7 Οκτωβρίου 2023, λέγοντας ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς μετά από πάνω από ένα χρόνο πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ανέφερε ο Independent στις 20 Δεκεμβρίου.

Η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία του Ισραήλ εκτίμησε τον Σεπτέμβριο ότι 40.600 Ισραηλινοί αναχώρησαν μακροπρόθεσμα κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2024, μια αύξηση 59% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Το ισραηλινό Υπουργείο Μετανάστευσης και Απορρόφησης δήλωσε ότι περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.

Εβραίοι από όλο τον κόσμο επιτρέπεται να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ και να λάβουν αυτόματα την υπηκοότητα, ενώ τα παιδιά και τα εγγόνια των Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό από τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες το 1948 και το 1967 δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν.

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε ότι μετά την 7η Οκτωβρίου, πολλοί εύποροι Ισραηλινοί δεν αισθάνονται ότι το Ισραήλ είναι το ασφαλές καταφύγιο του κόσμου για τους Εβραίους, όπως υπόσχεται η σιωνιστική ιδεολογία.

Η ισραηλινή τραγουδίστρια Shira Z. Carmel λέει ότι 10 ημέρες μετά την εισβολή της Χαμάς σε ισραηλινούς οικισμούς και στρατιωτικές βάσεις που επέβαλαν την πολιορκία της Γάζας, μετανάστευσε στην Αυστραλία με τον σύζυγό της και το μικρό της παιδί.

Είπε στην οικογένεια και τους φίλους της ότι η μετακόμιση ήταν μόνο προσωρινή, ώστε να μπορέσει να εκτρέψει την κοινωνική πίεση να παραμείνει.

«Τους είπαμε ότι θα φύγουμε από τη γραμμή του πυρός για λίγο», δήλωσε η Carmel. «Δεν ήταν μια δύσκολη απόφαση. Αλλά ήταν πολύ δύσκολο να τους μιλήσουμε γι’ αυτό. Ήταν ακόμη και δύσκολο να το παραδεχτούμε στους εαυτούς μας».

Ο Sergio Della Pergola, στατιστικολόγος και ομότιμος καθηγητής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, λέει ότι είναι πιθανό ο αριθμός των ανθρώπων που θα εγκαταλείψουν το Ισραήλ το 2024 να ξεπεράσει τον αριθμό των μεταναστών στο Ισραήλ την ίδια χρονιά.

Ο Gil Fire, αναπληρωτής διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Sourasky του Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει μια τάση γιατρών να εγκαταλείπουν οριστικά τη χώρα.

«Πριν από τον πόλεμο, πάντα επέστρεφαν και δεν θεωρούνταν πραγματικά επιλογή να μείνουν. Και κατά τη διάρκεια του πολέμου, αρχίσαμε να βλέπουμε μια αλλαγή», είπε. «Μας είπαν: ‘Θα μείνουμε άλλον έναν χρόνο, ίσως δύο χρόνια, ίσως και περισσότερο’».

Πολλοί Ισραηλινοί είναι σε θέση να μετακινηθούν επειδή έχουν ξένα διαβατήρια, δουλειές σε πολυεθνικές εταιρείες ή μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως.

«Χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν επιλέξει να πληρώσουν το οικονομικό, συναισθηματικό και κοινωνικό κόστος της μετακόμισης μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου», έγραψε ο Independent, παρά τα στρατιωτικά μέτρα που έλαβε το Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο με το πρόσχημα της αποκατάστασης της ασφάλειας.

Οι ισραηλινές βόμβες και τα χερσαία στρατεύματα έχουν σκοτώσει πάνω από 45.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, ενώ ισοπέδωσαν μεγάλο μέρος του θύλακα σε κάτι που θεωρείται ευρέως ως γενοκτονία.

Στο Λίβανο, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν πάνω από 4.000 Λιβανέζους και εξαφάνισαν πολλά χωριά κατά μήκος των συνόρων, ενώ προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε μεγάλες πόλεις, όπως η Ναμπατιέ και η Τύρος (Σουρ).

Παρά τα μέτρα αυτά, οι Εβραίοι έποικοι δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ, αφού εκτοπίστηκαν στην αρχή του πολέμου λόγω των πυρών της Χεζμπολάχ.

Τον Οκτώβριο, μια δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 70 τοις εκατό των ισραηλινών εποίκων που εκκενώθηκαν από τους βόρειους οικισμούς κοντά στα λιβανέζικα σύνορα εξέφρασαν την απροθυμία τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας