Νίκος Σίμος
Οι ΗΠΑ, δια του απερχόμενου προέδρου Μπάιντεν, που τυπικά βρίσκεται στον Λευκό Οίκο μέχρι την ορκωμοσία Τράμπ, επέτρεψαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.
Η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε το «πράσινο φως» στο Κίεβο να μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής για «περιορισμένα» πλήγματα εντός της Ρωσίας.
Στο παρελθόν και για την αποφυγή γενικευμένου πολέμου η Ουάσινγκτον είχε αρνηθεί να επιτρέψει τέτοια πλήγματα
Η σημαντική αλλαγή πολιτικής έρχεται δύο μήνες πριν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι επιφυλακτικός απέναντι στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τους ATACMS, εναντίον ρωσικών στόχων στο κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος για περισσότερο από ένα χρόνο. Έχει χρησιμοποιήσει τους ATACMS για να πλήξει αεροπορικές βάσεις στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας και στρατιωτικές θέσεις στην περιοχή Ζαπορίζια.
Αλλά οι ΗΠΑ δεν επέτρεψαν ποτέ στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο εσωτερικό της Ρωσίας μέχρι τώρα.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS της Lockheed Martin είναι από τους ισχυρότερους που έχουν παρασχεθεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία, με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα (186 μίλια).
Η Ουκρανία είχε υποστηρίξει ότι το να μην της επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα εντός της Ρωσίας ήταν σαν να της ζητείται να πολεμήσει με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη της.
Η αλλαγή πολιτικής φέρεται να έρχεται ως απάντηση – πρόφαση στην πρόσφατη ανάπτυξη Βορειοκορεατικών στρατευμάτων για την υποστήριξη της Ρωσίας στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ, όπου η Ουκρανία κατέχει έδαφος από τον Αύγουστο.
Η προμήθεια και η χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τους Ουκρανούς δεν είναι αρκετή για να αντιστρέψει την πορεία του πολέμου. Ο ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός, όπως για παράδειγμα τα αεροσκάφη, έχει ήδη διασκορπιστεί και μεταφερθεί σε αεροδρόμια και εγκαταστάσεις πιο μέσα στη Ρωσική επικράτεια, αφού οι Ρώσοι θεωρούσαν πιθανή μια τέτοιας μορφής απόφαση από πλευράς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ .
Το σκεπτικό της ηττημένης στο πολεμικό μέτωπο «συλλογικής Δύσης» είναι ότι, τα όπλα αυτά μπορεί να δώσουν στην Ουκρανία κάποιο πλεονέκτημα, σε μια εποχή που τα ρωσικά στρατεύματα κερδίζουν έδαφος στα ανατολικά της χώρας και το ηθικό είναι χαμηλό.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αρνηθεί επί μήνες να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, φοβούμενη την κλιμάκωση της σύγκρουσης, που μπορούσε και τυπικά να μας φέρει στην έναρξη του Γ’ Παγκόσμιου πολέμου .
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει να μην επιτραπεί η χρήση δυτικών όπλων για να πλήξουν τη Ρωσία, λέγοντας ότι η Μόσχα θα το θεωρούσε ως «άμεση συμμετοχή» των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία, με ότι αυτό συνεπάγεται
Είναι σαφές ότι και η απόφαση αυτή δεν μπορεί να αναστρέψει το αποτέλεσμα υπερ της Ουκρανίας στο πεδίο
Οι Ρώσοι έχουν συντριπτικά στρατιωτικά επικρατήσει και η πορεία του πολέμου είναι μη αναστρέψιμη
Λέγεται ότι η απόφαση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία σε μια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν κέρδη και πιθανολογείται ότι μπορεί να θέσει τους Ουκρανούς σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση όταν και εάν γίνουν συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.
Το διακύβευμα όμως της γενίκευσης ενός παγκόσμιου πολέμου, με χρήση – ακόμα και περιορισμένη – πυρηνικών όπλων, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα, αποφεύγεται και σαν εκτίμηση από την «συνολική Δύση»
Δεν είναι σαφές αν ο Τράμπ θα ανατρέψει αυτή την απόφαση Μπάιντεν όταν αναλάβει τα καθήκοντά του και καμία δήλωση του εκλεγμένου προέδρου Τράμπ δεν υπήρξε, από την ώρα που διέρρευσε η απόφαση της υπό αποχώρηση διοίκησης Μπάιντεν
Μια σιβυλλική φράση του μεγιστάνα Μάσκ, που βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του Τράμπ και ακούγεται πως θα υπουργοποιηθεί, έγινε στο «Χ» κοινωνικό δίκτυο που ελέγχει, σε σχετικό ρεπορτάζ του Russian Today και η φράση αυτή ήταν «προβλήματα» .
Διαπρύσιοι υποστηρικτές της απόφασης Μπάιντεν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι
Οι άνθρωποι της δυστοπικής «ατζέντας 2030» Στάρμερ και Μακρόν έσπευσαν να δηλώσουν την αναγκαιότητα αυτής της μορφής των χτυπημάτων και βέβαια ο «πολύς» κ Μπορέλ, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής δυστοπικής κολεκτίβας (ΕΕ)
Είναι σαφές ότι η Ευρώπη δια των «μικρών» και απολύτως εξαρτημένων πολιτικών της μεγεθών, προσφέρεται να αποτελέσει – για μια ακόμα ιστορική φορά – το πεδίο μιας, αυτή την φορά, ακραίας καταστροφικής σύγκρουσης.
Από την άλλη πλευρά ο Τράμπ έχει επικρίνει εδώ και καιρό την κλίμακα της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο, χωρίς να εξηγήσει πώς θα επιτευχθεί αυτό
Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου προέτρεψαν τον Μπάιντεν να χαλαρώσει τους κανόνες σχετικά με το πώς η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ, δείγμα σαφές ότι όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν «βλέπουν» με τον ίδιο τρόπο, που την αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Τράμπ, την Ρωσοουκρανική σύγκρουση
Είναι σαφές ότι η απόφαση του σε αποδρομή προέδρου Μπάιντεν, που κρίθηκε σαν αποτυχημένη εκ των προτέρων επιλογή από τους ίδιους τους «Δημοκρατικούς», είναι υποδειγμένη από τα κέντρα των «παγκοσμιοποιητών» που επιζητούν την «τελική αναμέτρηση», για την οποία εδώ και πολύ καιρό αναφέρομαι, αφού δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σύγκλισης και συμφωνίας ανάλογης με εκείνη του Μπρέτον Γουντς (1944), με τις δυνάμεις που επιζητούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη και κατέχουν τα κλειδιά της παραγωγικής οικονομίας και της στρατιωτικής ισχύος στον πλανήτη τον αιώνα που διανύουμε.
Μπορεί το υπερπληθωριστικό δολάριο να λειτουργεί ακόμα σαν παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και να αποτελεί γεωπολιτικό και γεωοικονομικό όπλο για τους νεοαγγλοσάξονες, αλλά αυτό δεν θα συμβαίνει για πολύ καιρό ακόμα
Η φαινόμενη χρηματοπιστωτική έκφανση της οικονομίας, που υπήρξε η επιτομή της δυτικογενούς παγκοσμιοποίησης, ηττήθηκε και αυτό το γνωρίζουν καλά εκείνοι που εκπόνησαν την ατζέντα της νέας φεουδαρχίας και θέλουν την απόλυτη κατοχή του πλανήτη
Καταληκτικά:
Η απόφαση Μπάιντεν, για την χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τους Ουκρανούς, παραβιάζει κάθε δημοκρατικό κανόνα ακόμα και αυτής της επιφατικής αστικής δημοκρατίας, την οποίαν έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε “Δημοκρατία”, είτε στην προεδρική της μορφή, είτε στην πρωθυπουργική αντίστοιχη
Ο Τζο Μπάιντεν είναι μόνο τυπικά στην θέση του προέδρου της σε αποδρομή υπερδύναμης και δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τις ΗΠΑ και την εκλεγμένη νέα ηγεσία, βάζοντας την χώρα και τον πλανήτη σε τροχιά “τελικής αναμέτρησης” με τις ανερχόμενες υπερδυνάμεις, που αναζητούν τον ρόλο που τους αξίζει στην ιστορική εξέλιξη .
Είναι όμως απολύτως συμβατή με τις επιθυμίες του “παγκοσμιοποιητικού” κέντρου που αρνείται να δεχθεί ότι ηττήθηκε και ότι δεν θα διαφεντεύει τον κόσμο πλέον
Είναι απολύτως εναρμονισμένη στην νεοφεουδαρχική λογική που από καιρό έχει δημοσιοποιηθεί :
“Αν ο κόσμος δεν είναι δικός μας καλύτερα να μην υπάρχει”
Το “χαρτί” Τράμπ “παίχτηκε” στο “τραπέζι της εξουσίας” ακριβώς για να καεί
Οδεύουμε στην «τελική αναμέτρηση»
ΠΗΓΗ MILITAIRE