Μια 83χρονη συνταξιούχος ιερέας συνελήφθη επειδή αψήφησε τη νέα απαγόρευση της φιλοπαλαιστινιακής ομάδας Palestine Action, λίγες ώρες μετά την επίσημη απαγόρευση της ομάδας από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η αιδεσιμότατη Sue Parfitt, από το Μπρίστολ, συνελήφθη επειδή κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε: “Αντιτίθεμαι στη γενοκτονία. Υποστηρίζω τη δράση για την Παλαιστίνη”. Ήταν μεταξύ των περισσότερων από 27 ατόμων που συνελήφθησαν το Σάββατο για πράξεις προκλητικότητας κατά της απαγόρευσης.
Η σύλληψη της Parfitt προκάλεσε εκτεταμένη οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας χρήστης την αποκάλεσε «πορεία αυταρχισμού & καταστολή της ελευθερίας του λόγου & της έκφρασης», ενώ ένας άλλος διερωτήθηκε αν είναι πλέον παράνομο να την αποκαλεί κανείς «ήρωα».
Ο φίλος της, Jerry Hicks, απαίτησε την απελευθέρωσή της, δηλώνοντας: «Είναι κατά της γενοκτονίας & αυτό δεν είναι έγκλημα».
Ένας άλλος χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε: “Απίστευτα γενναία πράγματα εδώ από την αιδεσιμότατη Sue Parfitt. Αυτούς τους ανθρώπους θα θυμόμαστε με αγάπη όταν όλα αυτά θα είναι ένας μακρινός εφιάλτης”.
Οι συλλήψεις έγιναν λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, καθώς η κυβερνητική εντολή να χαρακτηριστεί η Palestine Action ως τρομοκρατική ομάδα τέθηκε σε νομική ισχύ. Η υποστήριξη ή η συμμετοχή στην ομάδα αυτή επισύρει πλέον ποινή φυλάκισης έως και 14 ετών.
Η υπουργός Εσωτερικών Yvette Cooper είχε ανακοινώσει την απαγόρευση μετά την παραδοχή της ομάδας ότι βανδάλισε δύο αεροσκάφη Voyager στη RAF Brize Norton στο Oxfordshire στις 20 Ιουνίου. Η βρετανική αστυνομία υποστήριξε ότι οι ζημιές ανήλθαν σε περίπου 7 εκατομμύρια λίρες. Αυτό δεν μπόρεσε να επαληθευτεί ανεξάρτητα.
Η Palestine Action είχε προσπαθήσει να καθυστερήσει την κίνηση μέσω των δικαστηρίων. Μια αίτηση προσωρινής διαταγής από το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίφθηκε την Παρασκευή και το Εφετείο επικύρωσε την απόφαση αυτή λιγότερο από δύο ώρες πριν από την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης.
Οι βουλευτές είχαν ψηφίσει με συντριπτική πλειοψηφία την Τετάρτη για την απαγόρευση της ομάδας άμεσης δράσης, μαζί με τη νεοναζιστική Μανιακή Σέχτα Δολοφονίας και το Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα.
Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την απόφαση της κυβέρνησης ως δυσανάλογη απάντηση με στόχο τη φίμωση της διαφωνίας.
Από την ίδρυσή της το 2020, η Palestine Action έχει βάλει στο στόχαστρο επιχειρήσεις που προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ, λέγοντας ότι έχει ως στόχο να κλείσει τις εγκαταστάσεις που είναι συνένοχες σε ισραηλινά εγκλήματα πολέμου. Η ομάδα αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τρομοκρατική δραστηριότητα.