Η ανασκόπηση των μαχών της 7/1 στα Ουκρανικά μέτωπα

10561
– Η γενική εικόνα από τα μέτωπα της ΕΣΕ είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο και την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλο το εύρος της γραμμής κρούσης, επιτυγχάνοντας φαινομενικά «μικρές», πλην εξαιρετικά σημαντικές για τη συνέχεια των επιχειρήσεων προωθήσεις σε διάφορα σημεία του μετώπου. Ακόμη και στο μοναδικό μέτωπο όπου οι VSU επιχειρούν να επιτεθούν (Περιφέρεια Χερσώνας), οι απώλειές τους είναι βαριές και τα αποτελέσματα γι’ αυτές πρακτικά μηδαμινά.
– Από την άλλη πλευρά βλέπουμε τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν εδώ και μερικές μέρες σημαντικά πλήγματα στα μετόπισθεν των γραμμών τους. Η ειδοποιός διαφορά είναι, ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στοχεύουν σταθερά ΜΌΝΟ σε στρατιωτικές και «ημιστρατιωτικές» δομές του αντιπάλου τους, την ίδια στιγμή που για τις VSU ο βασικός εχθρός φαίνεται να είναι ο άμαχος πληθυσμός της Ρωσίας και οι μη στρατιωτικές υποδομές της χώρας. Εξαίρεση, ίσως (και αυτή εν μέρει), αποτελεί η περίπτωση της Κριμαίας, όπου όντως υπάρχουν σημαντικές στρατιωτικές υποδομές των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και όπου έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες οι απόπειρες αυτές να πληγούν. Ωστόσο τα αποτελέσματα των ουκρανικών πληγμάτων κατά στρατιωτικών στόχων δείχνουν να είναι πενιχρά, κάτι που δεν θα έλεγε κανείς (το αντίθετο, μάλιστα) για τα αντίστοιχα ρωσικά. Εκεί που οι VSU παρουσιάζουν κάποιες «επιτυχίες», είναι στο χτύπημα πόλεων και χωριών της ρωσικής παραμεθορίου, με ιδιαίτερη εμμονή τον τελευταίο καιρό στην πόλη και την Περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, χωρίς ωστόσο να… «αδικούνται» στη μοιρασιά των ουκρανικών πυρομαχικών και οι υπόλοιπες παραμεθόριες περιοχές (Κουρσκ, Μπριανσκ, ΛΔ Ντονιέτσκ, Περιφέρειες Χερσώνας και Ζαπορόζιε).
– Ειδικά για την επίθεση στην Κριμαία, οι VSU χρησιμοποίησαν μια ευρεία γκάμα όπλων και πυρομαχικών: από επιθαλάσσια μέχρι εναέρια drones και απο πυραύλους Storm Shadow μέχρι αντιπλοϊκούς Neptune. 6 «τεμάχια» από τους τελευταίους καταστράφηκαν χτες από τη ρωσική αεράμυνα κατά την τελευταία ουκρανική επίθεση στη χερσόνησο.
– Στον αντίποδα οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν αδιάκοπα να σφυροκοπούν τις ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας-Error 404. Ιδιαίτερη ένταση είχαν τα πλήγματα στις Περιφέρειες Κιέβου (όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και η καταστροφή των εγκαταστάσεων ορισμένων εταιρειών παραγωγής και έρευνας σύγχρονων τεχνολογιών), Χαρκόβου, Οδησσού, Νικολάγεφ (στρατιωτικές βάσεις Οτσάκοβο και Βοζνιεσένσκ) και Χμελνίτσκι (το γνωστό αεροδρόμιο Σταροκονσταντίνοφ). Τη βραδιά που διανύουμε έχουν ήδη ανακοινωθεί (και επιβεβαιωθεί από ουκρανικής πλευράς) επαναληπτικά πλήγματα στο Χάρκοβο και την Οδησσό, αλλά και σε άλλους οικισμούς των αντίστοιχων Περιφερειών. Τα πλήγματα επίσης πραγματοποιούνται με συνδυασμό όπλων και πυρομαχικών, ανάλογα με τον στόχο: χρησιμοποιούνται πύραυλοι Kinzhal και Iskander-M, αεροπορικές βόμβες X-101 και FAB (500 και 1500), επιθετικά drones Geran’-2 και Lancet με βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και όπλα πεδίου (πυροβόλα και οβιδοβόλα), ειδικά σε πλήγματα κατά προσωπικού.
– Συνοπτικά η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα μέτωπα της ΕΣΕ μέχρι και αργά το βράδυ της ημέρας που έφυγε (07/01) ήταν η εξής:
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν) σημειώθηκε προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων στη Σινκόφκα από τη βόρεια πλευρά του χωριού – οι μονάδες των VSU υποχώρησαν εκτός του οικιστικού ιστού. Το μεγαλύτερο τμήμα του χωριού βρίσκεται πλέον στη «γκρίζα ζώνη». Ανάλογη προώθηση παρατηρήθηκε και στην περιοχή των Τερνί και Γιάμπολοφκα, καθώς και στο δάσος της Σερεμπριάνκα και το Τόρσκογε. Η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων σε αυτόν τον τομέα και, κυρίως, η ενδεχόμενη απελευθέρωση των Τερνί και Γιάμπολοφκα, διευκολύνουν την προσπάθεια για «σπάσιμο» των ουκρανικών προγεφυρωμάτων στη δεξιά (δυτική) όχθη του ποταμού Ζερεμπέτς, ώστε ν’ ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος προς το Σέβερσκ.
– Στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται αργά αλλά σταθερά σε όλο το εύρος του συγκεκριμένου μετώπου. Οι σημαντικότερες προωθήσεις των τελευταίων ημερών αφορούν στη Μπογκντάνοφκα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στον οικισμό απο τα Β-ΒΑ και στην περιοχή της Κουρντιούμοφκα. Στις υπόλοιπες περιοχές (Χρόμοβο, Κράσνογε, Κλεστσέγεφκα κλπ) δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στη γραμμή μετώπου, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πιέζουν τις μονάδες των VSU σε συνθήκες, όπου ο εφοδιασμός και η εναλλαγή (rotation) στρατιωτικών μονάδων στην πρώτη γραμμή γίνεται ολοένα και δυσκολότερη υπόθεση. Η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων συνολικά σε αυτήν την περιοχή, ανοίγει τον δρόμο για μια μαζικής κλίμακας επίθεση το Τσάσοφ Γιαρ στο ορατό μέλλον.
– Στην Αβντέγεφκα οι σημαντικότερες μάχες του 2ημέρου διεξάχθηκαν στο βόρειο τμήμα, εκεί όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πετύχει σημαντικές προωθήσεις (σε εύρος και βάθος μετώπου) στο Στεποβόγε, το Οτσερέτινο και το Νοβοκαλίνοβο. Προώθηση υπήρξε και στα ανατολικά του εργοστασίου οπτάνθρακα (κοκ). Στο ΝΑ και Ν τμήμα οι ρωσικές δυνάμεις ακολούθησαν ένα είδος «παύσης», το οποίο σχετίζεται με την αναδιάταξη δυνάμεων, την προσέλευση ενισχύσεων (έμψυχων και υλικών) και τη διαφαινόμενη νέα επίθεση στην περιοχή κατά τις επόμενες μέρες / εβδομάδες. Στα δυτικά της πόλης, μικρή προώθηση των ρωσικών δυνάμεων υπήρξε στο Βοντιάνογε. Στην περίμετρο της Μάργινκα, μετά την οριστική απελευθέρωση της πόλης οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται προς δύο κατευθύνσεις: δυτικά προς την Γκεόργκιεφκα (όπου έχουν ήδη τακτικές επιτυχίες και προωθήσεις), με στόχο την επίθεση στο Κουράχοβο (σπουδαίο λογιστικό κέντρο των VSU στην περιοχή) και νότια προς τη Νοβομιχάηλοφκα. Στη ρωσική επίθεση προς την τελευταία, εκτός από το μέτωπο στο νότιο τμήμα του χωριού προστέθηκε τώρα και το βόρειο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να «πρεσάρουν» τις μονάδες των VSU εντός του οικισμού, που έχει χαρακτηριστικό μακρόστενο σχήμα με φορά από Βορρά προς Νότο. Όπως έχω γράψει επανειλημμένα, η απελευθέρωση της Νοβομιχάηλοφκα οδηγεί στο ορατό μέλλον στη δημιουργία κλοιού γύρω από το Ουγκλεντάρ και, κυρίως, επίθεση από τη Β-ΒΑ πλευρά, που έχει ομαλότερο έδαφος, εν αντιθέσει με το νότιο, το οποίο βρίσκεται περίπου 50 με 100 μέτρα χαμηλότερα από το επίπεδο της πόλης.
– Στα μέτωπα από το Ουγκλεντάρ μέχρι και το Ζαπορόζιε τη «σιωπή» σπάνε οι αψιμαχίες στο τόξο Ραμπότινο – Βερμπόβογε – Νοβοπροκόποφκα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις, αν και επιτίθενται με ολιγάριθμες μονάδες, εκμεταλλεύονται την απελπιστική ένδεια των μονάδων των VSU σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό υλικό και ανακαταλαμβάνουν εύκολα θέσεις από τις οποίες είχαν αποχωρήσει συντεταγμένα (και βάσει σχεδίου) το περασμένο καλοκαίρι. Στη γραμμή μετώπου της Βρεμιόφκα επικρατεί σχεδόν «νηνεμία», εάν βεβαίως εξαιρέσει κανείς τα στοχευμένα (και άκρως επιτυχημένα) πλήγματα της ρωσικής Αεροπορίας και του ρωσικού Πυροβολικού στα μετόπισθεν των αντιπάλων τους, εκεί όπου έχουν και τις περισσότερες απώλειες.
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας συνεχίζεται η «αυτοκτονική» εμμονή των VSU να αποστέλλουν συνεχώς έμψυχο δυναμικό προς ενίσχυση του ορμητηρίου τους στο χωριό Κρίνκι, παρόλο που αυτό οδηγεί καθημερινά στην εξουδετέρωση μεγάλου αριθμού Ουκρανών στρατιωτικών. Οι φήμες περί «γενικής επίθεσης» των VSU στην περιοχή, που προβλέπει μεταξύ άλλων και υπερκέραση του Δνείπερου, εξακολουθούν να κυκλοφορούν. Και παρά τον απόλυτο παραλογισμό ενός τέτοιου σχεδίου από επιχειρησιακής άποψης, δεν αποκλείεται η χούντα του Κιέβου να προχωρήσει σε κάτι ανάλογο, με την ελπίδα ότι η κλίκα του «Χρυσού Ρώθωνος» θα αποσπάσει και πάλι χρήματα και εξοπλισμούς από τη «συλλογική Δύση», όχι τόσο για να τα χρησιμοποιήσει κατά των ρωσικών δυνάμεων, αλλά κυρίως για τον προσωπικό πλουτισμό της εν λόγω κλίκας, πριν αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να εγκαταλείψει την εξουσία και τη χώρα γενικώς (Στγ: το δεύτερο, εάν δεν το έχει πραγματοποιήσει ήδη)…
– Παρεμπιπτόντως και «σπάζοντας» για λίγο την «επιχειρησιακή» θεματολογία, να αναφερθώ στον «δήμαρχο» του Κιέβου Βιτάλι Κλιτσκό, ο οποίος αγόρασε κοντά στο Αμβούργο της Γερμανίας βίλλα αξίας 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που οι δυτικές συνοικίες του Κιέβου και κυρίως η Μπορσαγκόφκα έχουν πλημμυρίσει κυριολεκτικά από τα σκατά των υπονόμων, που εξερράγησαν εξαιτίας του ψύχους αλλά και της παντελούς έλλειψης συντήρησης του δικτύου εδώ και δεκαετίες. (Στγ: Ευρώπη έγιναν, εάν κανείς λάβει υπόψη τη σημερινή υγειονομική κατάσταση σε μεγαλουπόλεις όπως το Παρίσι ή το Λονδίνο)…
– Περνώ και στις αθροιστικές απώλειες των VSU κατά το τελευταίο 2ήμερο ανά κατεύθυνση μετώπου (Στγ: η σειρά παρουσίασης παραμένει αυστηρά από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Πάνω από 130 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 BTR, 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 6 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξευτήρες Ol’kha και 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περίπου 155 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 6 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Πάνω από 340 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 6 τεθωρακισμένα οχήματα, 20 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 4 αυτοκίνητα pickup, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Caesar (γαλλικής παραγωγής), 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο M119 (παραγωγής ΗΠΑ), 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30 και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 2A65 Msta-B.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Πάνω από 220 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 4 τεθωρακισμένα οχήματα, 8 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 3 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Krab (πολωνικής παραγωγής), 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα Μ119 (παραγωγής ΗΠΑ), 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30 και 1 αντιαρματικό πυροβόλο Rapira, καθώς και 1 αποθήκη πυρομαχικών των VSU.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 65 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τανκ, 4 τεθωρακισμένα οχήματα και 8 στρατιωτικά αυτοκίνητα.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Πάνω από 80 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 7 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 2A65 Msta-B, 1 σταθμός διεξαγωγής ραδιοηλεκτρονικού πολέμου και 1 αποθήκη πυρομαχικών των VSU.
– Ακόμη:
– Απο συνδυασμένα ρωσικά πυρά επλήγησαν οι καταστράφηκαν τα παρακάτω:
* Το κέντρο διοίκησης της Στρατιωτικής Ομάδας «Ντονιέτσκ» των VSU στην πόλη Κρασνοαρμέισκ (ΛΔ Ντονιέτσκ – κατεχόμενο τμήμα),
* 1 αποθήκη πυρομαχικών των VSU κοντά στο χωριό Κόμπλεβο (Περιφέρεια Νικολάγεφ).
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε κατά το τελευταίο 2ήμερο 2 ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη (1 Su-25 κοντά στο Ντνιεπροπετρόφσκ και 1 Su-27 κοντά στο Κριβόι Ρογκ, της ίδιας Περιφέρειας) και 1 στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-8 κοντά στην Τιάγκινκα της Περιφέρειας Χερσώνας.
– Ολοκληρώνοντας και την αποψινή ανασκόπηση παρουσιάζω, ως συνήθως, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (07/01/2024): 567 αεροπλάνα, 265 ελικόπτερα, 10.526 drones, 447 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 14.506 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.201 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.656 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 17.170 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας