Η ανασκόπηση των μαχών της 28/2 στα ουκρανικά μέτωπα

1076
Η χτεσινή μέρα (28/02) είχε και πάλι αρκετά σημαντικά γεγονότα. Οι ρωσικές δυνάμεις μετά την απελευθέρωση της Μάργινκα και κυρίως της Αβντέγεφκα προελαύνουν, πλέον, στα πεδία των μαχών, αφού η γραμμή άμυνας των VSU είχε βασιστεί πολύ σε αυτές τις δύο πόλεις (τις οποίες η ουκρανική πλευρά θεωρούσε ως «απόρθητα φρούρια») και δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά καθ’ ‘όλη την τελευταία 10ετία με τη δημιουργία πολυεπίπεδης άμυνας πίσω από αυτές.
– Η χτεσινή μέρα είχε επίσης σημαντικά ρωσικά πλήγματα σε στρατηγικές υποδομές της χώρας-Error 404, αλλά και μία επιχείρηση απόβασης των VSU σε γλώσσα γης κοντά στις εκβολές του Δνείπερου, η οποία κατέληξε σε τραγική αποτυχία. Αναλυτικά:
– Για τα χτεσινά πλήγματα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατηγικές υποδομές της χώρας-Error 404: Τη νύχτα 27 προς 28/02 και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της χθεσινής μέρας πραγματοποιήθηκαν στοχευμένα πλήγματα από αέρος στις ουκρανικές Περιφέρειες Ντνιεπροπετρόφσκ, Οδησσού, Χαρκόβου, Σούμι, καθώς και στα κατεχόμενα τμήματα της Περιφέρειας Χερσώνας και της ΛΔ Ντονιέτσκ. Τα σημαντικότερα πλήγματα που καταγράφηκαν ήταν τα παρακάτω:
* Κατεχόμενο τμήμα ΛΔ Ντονιέτσκ: Στην πόλη Κρασνοαρμέισκ (Ποκρόφσκ) επλήγη το κέντρο διοίκησης της Ομάδας Στρατευμάτων των VSU «Ντονιέτσκ», το οποίο βρισκόταν στο άλλοτε κεντρικό κτήριο του Τεχνικού Πανεπιστημίου της πάλαι ποτέ ουκρανικής Περιφέρειας Ντονιέτσκ. Επίσης, κοντά στο χωριό Πρενττέτσινο καταστράφηκε ολοσχερώς αποθήκη πυρομαχικών που είχε δημιουργηθεί στο άλλοτε κτήριο του τοπικού αγροτικού πολιτιστικού συλλόγου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, υπήρξαν αλυσιδωτές εκρήξεις πυρομαχικών, οι οποίες κράτησαν ώρες. Τέλος, στα χωριά Νοβοσιόλοφκα Πέρβαγια, και Ζελάνογε επλήγησαν χώροι προσωρινής διαμονής μονάδων των VSU.
* Περιφέρεια Χαρκόβου: Επλήγησαν αποθήκες βαρέων τεθωρακισμένων και πυρομαχικών γι’ αυτά κοντά στο χωριό Φιόντοροφκα, σε μικρή απόσταση από το Κουπιάνσκ. Επλήγησαν επίσης θέσεις προσωρινής στρατοπέδευσης μονάδων των VSU κοντά στα χωριά Πλετενιόφκα, Σινκόφκα, Καζάτσγια Λόπαν και Γκατίστσε.
* Περιφέρεια Οδησσού: Καταστράφηκε αποθήκη επιθαλάσσιων drones κοντά στο λιμάνι λιμάνι της πόλης Γιούζνι, νοτίως της Οδησσού. Εκρήξεις ακούστηκαν και στην περιοχή του εμπορικού λιμένα της Οδησσού.
– Βεβαίως, οι επίσημες αρχές της χούντας του Κιέβου ανακοίνωσαν και πάλι ότι «κατέστρεψαν» όλα τα ρωσικά βλήματα και drones που εκτοξεύθηκαν προς την ουκρανική πλευρά. Μόνο που το οπτικοακουστικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί μαρτυρά το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή η ουκρανική αντιαεροπορία είναι τουλάχιστον ανεπαρκής για να ανακόψει την πορεία τόσο των ρωσικών επιθετικών drones όσο, πολλώ μάλλον, των υπερηχητικών ρωσικών τακτικών-επιχειρησιακών πυραύλων cruise, όπως οι Kinzhal και οι
Iskander-M.
– Σε ό,τι αφορά, τώρα, τη νύχτα που διανύουμε, κατά τις τελευταίες χτεσινές βραδινές ώρες αναφέρθηκαν πυραυλικά χτυπήματα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μίργκοροντ (Περιφέρεια Πολτάβας), στην Περιφέρεια Χαρκόβου, στην Κονσταντίνοφκα (πόλη δυτικά του Ντονιέτσκ) και το Κραματόρσκ (στο κατεχόμενο από το καθεστώς του Κιέβου ΒΔ τμήμα της ΛΔ Ντονιέτσκ). Στο τελευταίο καταμετρήθηκαν, σύμφωνα με μαρτυρίες και ντόπιων κατοίκων, περίπου 15 εκρήξεις σε διάφορες στρατηγικές υποδομές της πόλης, που μαζί με το Σλαβιάνσκ αποτελούν ένα μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα, με κομβικό ρόλο στον ανεφοδιασμό και την ενίσχυση των VSU από τα μετόπισθεν προς την πρώτη γραμμή.
– Στο αμιγώς «επιχειρησιακό» κομμάτι οι εξελίξεις ανά μέτωπο είχαν, σε γενικές γραμμές, ως εξής:
Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν) οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν προώθηση στην περιοχή του χωριού Μακέγεφκα (ΛΔ Λουγκάνσκ, καμία σχέση με την πόλη-δορυφόρο του Ντονιέτσκ). Μάχες θέσεων με συστηματική, ωστόσο, καταστροφή θέσεων των ουκρανικών μετόπισθεν (όπως παρουσιάστηκαν πιο πάνω) συνεχίστηκαν στη Σινκόφκα, τα Τερνί, τη Γκρίγκοροφκα, την Τσερβόναγια Ντιμπρόβα και την Μπελογκόροφκα.
– Στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τη μεθοδική τους προώθηση στην Μπογκντάνοφκα και το Κράσνογε (Ιβάνοφσκογε). Στο δεύτερο τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν πλέον το μισό εμβαδό του. Η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των δύο αυτών χωριών από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως και ο ενδεχόμενος πλήρης έλεγχος των υψωμάτων ΒΔ της Κλεστσέγεφκα θα είναι άκρως επώδυνη για τις VSU, αφού θα οδηγήσει στην ενοποίηση των ρωσικών δυνάμεων από τρεις κατευθύνσεις με στόχο το στρατηγικής σημασίας Τσάσοφ Γιαρ.
– Στα τμήματα περιμετρικά της Αβντέγεφκα και της Μάργινκα βρίσκεται, βεβαίως, εδώ και μερικές εβδομάδες το επίκεντρο της όλης στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή. Τα ρωσικά στρατεύματα μετά την πλήρη απελευθέρωση της Αβντέγεφκα εστίασαν στη διεύρυνση της ζώνης ελέγχου τους δυτικά και βόρεια της πόλης και εδώ και περίπου 2 εβδομάδες διεξάγουν εφόδους στα παρακείμενα χωριά. Χτες (28/02), εκτός από την οριστική διαβεβαίωση της απελευθέρωσης του Τόνενκογε, στον κατάλογο των απελευθερωμένων χωριών προστέθηκε και η Ορλόφκα, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη μέσα στον οικιστικό ιστό των Μπερντίτσι, του Νέβελσκογε και του Περβομάισκογε και θεωρείται θέμα χρόνου η πλήρης απελευθέρωση και αυτών των τριών χωριών. Οι VSU σκόπευαν να δημιουργήσουν μια νέα γραμμή άμυνας με άξονα ακριβώς τα 3 αυτά χωριά, ωστόσο τα σχέδιά τους κατέρρευσαν μπροστά στην ορμή των ρωσικών στρατευμάτων και, πλέον, ψάχνουν το χώρο οχύρωσής τους πολύ πιο πίσω από εκεί που υπολόγιζαν (Στγ: εάν προλάβουν, βεβαίως, να δημιουργήσουν στοιχειωδώς επαρκή οχυρωματικά έργα σε διάστημα λίγων ημερών ή εβδομάδων, όταν δεν το έκαναν επί μία συναπτή 10ετία). Στην περίμετρο της Μάργινκα πάλι, οι ρωσικές δυνάμεις απλώνονται πλέον σαν «βεντάλια», επιτιθέμενες ταυτόχρονα προς 3 κατευθύνσεις: νότια προς τη Νοβομιχάηλοφκα, με απώτερο στόχο την έξοδο προς το Ουγκλεντάρ από τα Β-ΒΑ, δυτικά στη Γκεόργκιεφκα, με στόχο την έξοδο προς το Κουράχοβο (του οποίου οι υποδομές, με κυριότερη τον ΘΗΣ της πόλης, δέχθηκαν ισχυρότατα πλήγματα χτες από τα ρωσικά πυρά) και βόρεια προς την Κρασνογκόροφκα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις χτες σημείωσαν μεγάλη προώθηση και ήδη έχουν εισέλθει στον οικιστικό της ιστό. Η Κρασνογκόροφκα είναι μια πόλη που πριν την έναρξη της ΕΣΕ είχε περίπου 15 χιλιάδες κατοίκους και θεωρείται επίσης ως ένας σημαντικός διακομιστικός κόμβος των VSU στην περιοχή. Στην περίμετρο της Μάργινκα γίνεται ευρεία χρήση των θερμοβαρικών βλημάτων TOS-1 Solntsepyok από τις ρωσικές δυνάμεις, κάτι που οδηγεί σε βαρύτατες απώλειες σε έμψυχο δυναμικό τις μονάδες των VSU.
– Στο τμήμα μετώπου από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε οι σκληρότερες μάχες συνεχίζονται εντός του οικιστικού ιστού του Ραμπότινο. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει από 3 διαφορετικές κατευθύνσεις (δυτικά, νότια, ανατολικά), αφήνοντας προς το παρόν ένα μικρό κομμάτι στα βόρεια του οικισμού υπό τον έλεγχο των VSU. Στο γειτονικό Βερμπόβογε οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τη μεθοδική τους προώθηση στις δασικές εκτάσεις στα Β-ΒΔ του χωριού. Στο τμήμα της Βρεμιόφκα οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν περαιτέρω προώθηση στην περιοχή ΒΔ του Πριγιούτνογε, χωρίς ωστόσο να αλλάξει ουσιαστικά η γραμμή κρούσης. Στο Γκουλιάιπόλιε, μετά την προχτεσινή αναζωπύρωση και την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή των εξοχικών κατοικιών (Γκουλιαϊπόλσκιε Ντάτσι) λίγο έξω από την πόλη, χτες υπήρξε σχετική «ησυχία» (Στγ: πιθανόν «νηνεμία πριν από την καταιγίδα»).
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας, εκτός από την παγιωμένη κατάσταση στα Κρίνκι, είχαμε την αποτυχημένη απόπειρα των VSU να ενισχύσουν την ομάδα στρατιωτών τους που κρατούσαν κάτω από τη γέφυρα Αντόνοφσκι στην ομώνυμη νησίδα εντός του Δνείπερου (το ρωσικό Πυροβολικό «εργάστηκε» στο συγκεκριμένο σημείο και απέτρεψε το rotation των VSU στο συγκεκριμένο σημείο). Το σημαντικότερο, ωστόσο, γεγονός ήταν η οικτρά αποτυχημένη απόπειρα απόβασης ομάδας Ουκρανών πεζοναυτών από την 73η Ειδική Ταξιαρχία Πεζοναυτών των VSU στη χερσόνησο (ουσιαστικά «γλώσσα» γης) Τεντροφσκαγια Κοσά, κοντά στις εκβολές του Δνείπερου. Η εισβολή σε μια περιοχή που ελέγχεται από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις επρόκειτο να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια 5 ταχύπλοων λέμβων και τη συμμετοχή πάνω από 25 Ουκρανών πεζοναυτών. Ωστόσο η ομάδα αυτή υπέπεσε στην αντίληψη της ρωσικής αντικατασκοπείας στην περιοχή και ομάδα από τις Ειδικές Δυνάμεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού ανέλαβε την εξουδετέρωσή της. Από τις 5 συνολικά ταχύπλοες λέμβους, οι 3 χτυπήθηκαν από τα ρωσικά πυρά μέσα στον ποταμό Δνείπερο και βούλιαξαν συμπαρασύροντας και το προσωπικό που μετέφεραν. Η τέταρτη λέμβος επλήγη κατά την προσάραξή της στην ακτή της χερσονήσου, ενώ η πέμπτη αντιλήφθηκε εγκαίρως το τι την περίμενε εάν συνέχιζε την πορεία της, ανέκρουσε πρύμναν και επέστρεψε κακήν κακώς στη βάση της. Απολογισμός: 20 νεκροί Ουκρανοί «επίλεκτοι» πεζοναύτες, αρκετοί εκ των οποίων έφεραν βαθμούς ανώτερων και κατώτερων αξιωματικών, 1 τραυματίας Ουκρανός στρατιωτικός που συνελήφθη αιχμάλωτος, 3 ταχύπλοες λέμβοι κατεστραμμένες, ενώ η τέταρτη λέμβος και αρκετός ατομικός οπλισμός που βρισκόταν εντός της κατέληξαν «λάφυρα» για τις ρωσικές δυνάμεις. Έτσι, μια επιχείρηση καθαρά «επικοινωνιακού», για την ουκρανική πλευρά, χαρακτήρα κατέληξε σε οικτρή αποτυχία και στον εντελώς αντίθετο, από τον προσδοκώμενο, επικοινωνιακό αντίκτυπο.
– Πλησιάζοντας προς το τέλος και της αποψινής ανασκόπησης, περνώ στον απολογισμό των χτεσινών ημερήσιων απωλειών των VSU, καθώς και στη συνολική στατιστική από την αρχή της διεξαγωγής της ρωσικής ΕΣΕ. Η αναφορά των επιμέρους μετώπων γίνεται πάντα με φορά από Βορρά προς Νότο:
– «Βόρεια» μέτωπα (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ, Κράσνι Λιμάν και γύρω): Περίπου 145 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 BMP, 2 αυτοκίνητα pickup και 4 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα κλπ).
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ (Αρτιόμοφσκ, Σολεντάρ, Μάργινκα και γύρω): Περίπου 230 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τανκ, 2 BMP, 6 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 4 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα κλπ), 1 αντιαρματικό πυροβόλο Rapira και 1 αποθήκη πυρομαχικών.
– Αβντέγεφκα και γύρω: Περίπου 165 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 τανκ, 2 BMP Bradley (παραγωγής ΗΠΑ), 1 BTR M113 (παραγωγής ΗΠΑ), 5 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 10 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα κλπ).
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 115 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 όπλο πεδίου, 1 αντιαρματικό πυροβόλο Rapira και 1 αποθήκη πυρομαχικών.
_ «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρειες Χερσώνας και Ζαπορόζιε): Περίπου 40 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 6 όπλα πεδίου (πυροβόλα, οβιδοβόλα κλπ).
– Κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας (2802) από συντονισμένα πυρά των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων επλήγησαν ή καταστράφηκαν ολοσχερώς τα παρακάτω:
* 1 ραντάρ κατάδειξης και συνοδείας στόχων για αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300,
* 1 αποθήκη πυρομαχικών,
* 1 αποθήκη καυσίμων και λιπαντικών υλών και
* 1 αποθήκη φύλαξης και μονάδα παραγωγής drones.
– Η ρωσική αντιαεροπορία κατέρριψε χτες 99 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε και 3 βλήματα πυραύλων HIMARS.
– Φτάνοντας στο τέλος και της αποψινής ανασκόπησης, παρουσιάζω, κατά το σύνηθες, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (28/02/2024): 575 αεροπλάνα, 267 ελικόπτερα, 13.622 drones, 474 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 15.266 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.226 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 8.203 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 19.179 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας