Η ανασκόπηση των μαχών της 25/10 στα Ουκρανικά μέτωπα

852
Πριν περάσω στην παρουσίαση της κατάστασης στα επιμέρους μέτωπα της ρωσικής ΕΣΕ, θα αναφερθώ στα χτεσινά ρωσικά πλήγματα από αέρος σε ζωτικής σημασίας στρατιωτικές υποδομές για το καθεστώς Ζελένσκι. Στο Κίεβο επλήγη το στρατιωτικό αεροδρόμιο Γκοστόμελ, που είχε γίνει γνωστό κατά τις πρώτες φάσεις της ΕΣΕ επειδή είχε καταληφθεί από μονάδες Ρώσων αλεξιπτωτιστών και εγκαταλείφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις μετά από πολιτική απόφαση (Στγ: λόγω της έναρξης των – αποτυχημένων, τελικά – ειρηνευτικών συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης, πέρυσι τον Μάρτιο). Στο Χμελνίτσκι είχαμε το πιο εντυπωσιακό χτεσινό πλήγμα, αφού φαίνεται ότι καταστράφηκε ολοσχερώς το λεγόμενο «Οπλοστάσιο 47», μια τεράστια αποθήκη οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών λίγο έξω από την πόλη του Χμελνίτσκι και ΝΑ απο το χωριό Σλαβούτα. Τα πλάνα που ανέβασαν στα ΜΚΔ κάτοικοι της περιοχής, παρά τις σκληρές απαγορεύσεις του καθεστώτος Ζελένσκι, με τις αλυσιδωτές εκπυρσοκροτήσεις να ακούγονται σε ρυθμό… «πολυβόλου» και την πυρκαγιά που ξέσπασε να φτάνει σε ύψος δεκάδων μέτρων, καταρρίπτουν και τους γελοίους ισχυρισμούς της κρατικής προπαγάνδας της χώρας-Error 404, που μιλούσε για… «11 στους 11 καταρριφθέντες ρωσικούς πυραύλους»…Το τρίτο σημαντικό χτεσινό πλήγμα ήταν στην Περιφέρεια Τσερκάσι, πιθανότατα κι εκεί σε στρατιωτικό αεροδρόμιο.
– Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση στον πίνακα τω απωλειών των VSU των τελευταίων ημερών, είναι η ραγδαία αύξηση των καταρρίψεων ουκρανικών πολεμικών αεροσκαφών από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις: μόνο κατά το τελευταίο 5ήμερο αυτές ανήλθαν σε 24 (σχεδόν 5 καταρρίψεις αεροσκαφών την ημέρα!). Σύμφωνα με το Ρώσο Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, η επιτυχία αυτή οφείλεται στους «νέους τρόπους προσέγγισης» και στους «νέους συνδυασμούς χρήσης» των εναέριων μέσων (πολεμικά αεροσκάφη) με τα επίγεια (αντιαεροπορική άμυνα). Όποιο και να είναι. Πάντως, το «μυστικό» των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκ του αποτελέσματος κρίνεται απολύτως επιτυχές…
– Συνοπτικά η κατάσταση στα επιμέρους μέτωπα της ρωσικής ΕΣΕ είναι η ακόλουθη (η σειρά των μετώπων είναι πάντα η ίδια, από Βορρά προς Νότο):
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν) οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζονται στις περιοχές των Σινκόφκα και Κισλόφκα. Υπήρξε προώθησή τους από την πλευρά της Μακέγεφκα (ΛΔ Λουγκάνσκ) προς την Μποροβάγια. Στο Τόρσκογε υπήρξαν στοχευμένα ρωσικά πλήγματα σε μονάδες των μετόπισθεν των VSU και ειδικότερα της 63ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας.
– Στα βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ, η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη στο ΝΔ άκρο της ρωσικής γραμμής άμυνας γύρω από το Αρτιόμοφσκ (Κλεστσέγεφκα, Αντρέγεφκα, Κουρντιούμοφκα κλπ). Οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν τις θέσεις τους πίσω από την τοπική σιδηροδρομική γραμμή και προξενούν σημαντικές απώλειες στις επιτιθέμενες δυνάμεις των VSU. Στο ΒΔ άκρο της ίδιας γραμμής οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και επιτίθενται δυτικά της Μπερχόφκα, επιτυγχάνοντας μικρές μεν, πλην σημαντικές προωθήσεις προς τα παρακείμενα στρατηγικά υψώματα. Δυτικά του Αρτιόμοφσκ οι ρωσικές δυνάμεις ανακάλυψαν «κρυφή» νυχτερινή εναλλαγή δυνάμεων (rotation) και με τα πυρά του Πυροβολικού τους ουσιαστικά την κατέστρεψαν. Στην Αβντέγεφκα οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση συγκρατημένης επιθετικής δραστηριότητας, προσπαθώντας να προωθούνται κάθε μέρα τόσο, όσο τους επιτρέπει να ελαχιστοποιούν τις δικές τους απώλειες, μεγιστοποιώντας, αντιθέτως, αυτές των αντιπάλων. Στο «λόφο από μπάζα» έγινε η κατάλληλη εκκαθάριση του πεδίου από υπολείμματα στρατιωτικών μονάδων των VSU και προωθήθηκαν προς τη σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο Στεποβόγε. Συνεχίζονται και οι μάχες στο νότιο τμήμα της Αβντέγεφκα, κοντά σοτ Σέβερνογε. Στη Μάργινκα υπάρχουν πληροφορίες ότι οι δυνάμεις των VSU που κρατούν επί πολλούς μήνες το δυτικό τμήμα της πόλης αρχίζουν να εξαντλούνται και οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν στο να τις εξωθήσουν πλήρως έξω από τον οικιστικό ιστό της πόλης. Ανάλογες επιθέσεις πραγματοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις και προς τους οικισμούς Πομπέντα και Νοβομιχάηλοφκα.
– Στη γραμμή μετώπου από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε είχαμε τακτικά σημαντικές προωθήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Πριγιούτνογε, όπου οι μονάδες των VSU έχουν ουσιαστικά «αποψιλωθεί», όχι μόνο λόγω των απωλειών μάχης, αλλά και λόγω της μετακίνησης ολόκληρων μονάδων απο την περιοχή προς ενίσχυση άλλων μετώπων (κυρίως αυτών του Κουπιάνσκ και της Χερσώνας). Οι μονάδες των VSU εξωθήθηκαν προς την πλευρά του φαραγγιού της Γκρουσεβάγια, όπου συνεχίζονται οι μάχες για την περαιτέρω απώθησή τους από τη ρωσική πλευρά. Στο τμήμα γύρω από το Ορέχοφ οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν περιορίσει την μορφή των μαχών κυρίως στην ανταλλαγή πυρών μέσω μονάδων Πυροβολικού. Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν αντεπίθεση στην περιοχή της Νοβοπροκόποφκα, κοντά στο Ραμπότινο και το Βερμπόβογε.
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας οι προσπάθειες των VSU να εδραιωθούν με μικρές ομάδες στρατιωτικών τους σε διάφορα σημεία στην ανατολική όχθη του Δνείπερου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, όμως οι απώλειές τους από τα ρωσικά πυρά είναι βαρύτατες, με δεδομένο τον χαρακτήρα των μαχών στην περιοχή, που είναι εντελώς διαφορετικός απ’ ό,τι σε άλλα μέτωπα (πχ Ζαπορόζιε, Αβντέγεφκα κοκ). Δύο (2) ομάδες Ουκρανών στρατιωτικών που προσπάθησαν να εδραιωθούν στις περιοχές ανάμεσα στην Πεστσάνοφκα και την Πόιμα, αλλά και το Ποντστεπνόγε με το Κουντάσοβο, υπό τα καταιγιστικά πυρά των ρωσικών δυνάμεων από εδάφους και αέρος, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να εκκενωθούν στη δυτική όχθη του Δνείπερου (την ελεγχόμενη δηλαδή προσωρινά από το καθεστώς Ζελένσκι). Στα Κρίνκι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εκκαθάριση εντός του χωριού και οι μάχες με τις VSU μεταφέρθηκαν πλέον κοντά στην όχθη του Δνείπερου. Συνεχίζονται επίσης και τα ρωσικά πλήγματα στη δυτική όχθη του Δνείπερου, σε χώρους συγκέντρωσης έμψυχου και τεχνικού δυναμικού των VSU. Έτσι στη Νόβαγια Κάμενκα από ρωσικά πυρά επλήγη επισκευαστική μονάδα στρατιωτικών οχημάτων των VSU, ενώ στη Σαμπλουκόφκα καταστράφηκε αποθήκη πυρομαχικών των VSU.
– Η στατιστική απεικόνιση των απωλειών των VSU κατά τη χτεσινή μέρα είναι η ακόλουθη (κι εδώ τηρείται η σειρά παρουσίασης από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Πάνω από 145 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 BMP, 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ) και 2 αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S1 Gvozdika. Ακόμη, στις περιοχές των Ογκουρτσόβο και Βολτσάνσκ (Περιφέρεια Χαρκόβου) καταστράφηκαν από ρωσικά πυρά 2 αποθήκες πυρομαχικών της 1ης Ταξιαρχίας Ειδικών Αποστολών (SpetsNaz) των VSU.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περίπου 30 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα και 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα. Ακόμη, από ρωσικά πυρά επλήγη κέντρο διοίκησης και παρατήρησης του 15ου Συντάγματος της ουκρανικής Εθνοφρουράς στην περιοχή της Σερεμπριάνκα.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Πάνω από 500 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 2 αυτοκίνητα pickup, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο М119 (παραγωγής ΗΠΑ) και 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 160 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ και 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 85 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 τανκ, 5 τεθωρακισμένα οχήματα, 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ), 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20 και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο М119 (παραγωγής ΗΠΑ).
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Πάνω από 110 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– Ακόμη:
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε χτες 2 ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, 1 βομβαρδιστικό Su-25 και 1 εκπαιδευτικό-μαχητικό L-39 στις περιοχές Κρασνοαρμέισκ / Ποκρόφσκ (ΛΔ Ντονιέτσκ), Καζάτσγι Λαγκεριά (Περιφέρεια Χερσώνας) και Σινέλνικοβο (Περιφέρεια Ντνιεπροπετρόφσκ). Ακόμη η ρωσικά αεράμυνα κατέρριψε χτες συνολικά 51 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε και 2 βλήματα επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων ATACMS (Στγ: φαίνεται ότι οι Ρώσοι προσαρμόστηκαν γρήγορα και βρήκαν το «κουμπί» για την αχρήστευσή τους), 1 τροποποιημένο (από αντιαεροπορικό σε τακτικό) βλήμα πυραυλικού συστήματος S-200, 2 βλήματα πυραύλων «αντι-ραντάρ» τύπου HARM και 2 βλήματα βαλλιστικών πυραύλων HIMARS.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας