Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις τη νύχτα από 17 προς 18/01 πραγματοποίησαν μαζικά πλήγματα από αέρος σε στρατιωτικές και στρατηγικής σημασίας υποδομές της χώρας-Error 404. Από τα ρωσικά πυρά επλήγησαν περιοχές όπως η Σνιγκιριόφκα (Περιφέρεια Νικολάγεφ), σημαντικό κέντρο διαμεταφοράς των VSU, το Παβλογκράντ (Περιφέρεια Ντνιεπροπετρόφσκ) και το στρατιωτικό του αεροδρόμιο, το Τσουγκούγεφ (Περιφέρεια Χαρκόβου) και το περιώνυμο Κουπιάνσκ (στην ίδια Περιφέρεια), όπου είχαν σταθμεύσει προσωρινά μονάδες Ουκρανών στρατιωτικών και ξένων μισθοφόρων. Στο στόχαστρο βρέθηκε επίσης για πολλοστή φορά τον τελευταίο καιρό το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σταροκονσταντίνοφ (Περιφέρεια Χμελνίτσκι).
– Συνεχίστηκαν βεβαίως και τα ουκρανικά πλήγματα σε κατοικημένες, κυρίως, περιοχές των παραμεθόριων Περιφερειών της Ρωσίας, ωστόσο η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα λειτούργησε σε γενικές γραμμές αποτελεσματικά και απέτρεψε τη δημιουργία θυμάτων (μόλις 1 γυναίκα τραυματίας στην Περιφέρεια Κουρσκ σε όλη τη ρωσική παραμεθόριο) και σοβαρών υλικών ζημιών.
– Κατά τη χτεσινή μέρα (18/01) και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η κατάσταση στα μέτωπα της ΕΣΕ είχει διαμορφωθεί ως ακολούθως:
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν) βλέπουμε σιγά σιγά την ενεργοποίηση περισσότερων κατευθύνσεων στις επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί αρχικά ως επιδίωξη για «πολυδιάσπαση» των μονάδων των VSU και τη δεδομένη, πλέον, αδυναμία τους για αποστολή ενισχύσεων σε όλο το εύρος του μετώπου της ΕΣΕ. Φυσικά ο ενδιάμεσος στρατηγικός στόχος είναι η απελευθέρωση πόλεων όπως το Κουπιάνσκ, το Σέβερσκ και το Κράσνι Λιμάν, αλλά για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ακόμη σημαντική προετοιμασία και κατάκτηση ενδιάμεσων τακτικών στόχων, μέσα από την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων προς τα δυτικά. Σήμερα το πρωί ξεκίνησε ρωσική επίθεση από την πλευρά της Βλαντίμιροφκα προς τα χωριά Κραχμάλνογε και Ταμπάγεφκα, που συνοδεύτηκε από προώθηση κατά 500 περίπου μέτρα σε βάθος μετώπου. Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός των ουκρανικών θέσεων στη Σινκόφκα και οι επιθέσεις προς τα Τερνί και τη Μακέγεφκα (το χωριό στη ΛΔ Λουγκάνσκ), ενώ υπήρξε προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή της Μπελογκόροφκα, νότια από το δάσος της Σερεμπριάνκα. Βεβαίως, η σημαντικότερη χτεσινή είδηση ήταν η απελευθέρωση του χωριού Βεσιόλογε, που ανοίγει τον δρόμο προς τα χωριά Ραζντόλοφκα και Φιόντοροφκα, σημαντικούς σταθμούς πριν το Σέβερσκ και το Κράσνι Λιμάν.
– Στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ συνεχίζονται οι μάχες για την απελευθέρωση της Μπογκντάνοφκα, ενώ στα υψώματα ΒΔ της Κλεστσέγεφκα οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν και πάλι προώθηση κατά περίπου 200 μέτρων σε βάθος, απωθώντας περαιτέρω τις μονάδες των VSU, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει οριστικά την περιοχή (Στγ: ίσως υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων να το κάνουν κατά τις επόμενες μέρες).
– Στην περίμετρο της Αβντέγεφκα, η σημαντικότερη είδηση ήταν η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην Κάμενκα, βορείως της πόλης. Στα υπόλοιπα τμήματα συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις και η πίεση των ρωσικών δυνάμεων προς τις μονάδες των VSU που βρίσκονται εντός του οικιστικού ιστού της Αβντέγεφκα. Σε αρκετά σημεία της περιμέτρου της πόλης (κυρίως στο ανατολικό και το βόρειο τμήμα) τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στα πρώτα οικοδομικά τετράγωνα του κυρίως οικιστικού ιστού, ωστόσο αυτό ακόμη δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά πλήρη είσοδό τους στην πόλη. Κύρια σημεία συγκρούσεων περιμετρικά της Αβντέγεφκα είναι το Στεποβόγε (Πετρόφσκογε) από τα βόρεια, το Περβομάισκογε από τα ΝΔ, οι εξοχικές κατοικίες ανατολικά του εργοστασίου οπτάνθρακα (κοκ) στα ΒΑ και η βιομηχανική ζώνη στα ανατολικά. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι μονάδες των VSU στα βόρεια της Αβντέγεφκα προετοιμάζονται για υποχώρηση και ανασύνταξη στα Μπερντίτσι, εξαιτίας των βαριών απωλειών τους σε έμψυχο και τεχνικό δυναμικό. Στη Μάργινκα και τις γύρω περιοχές συνεχίζεται η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων εντός της Γκεόργκιεφκα, που έχει ως στόχο την έξοδο προς το Κουράχοβο και στην περίμετρο της Νοβομιχάηλοφκα, κυρίως στα ΝΔ της πόλης και τις δασώδεις εκτάσεις της περιοχής.
– Στη γραμμή μετώπου από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε είχαμε συνέχιση των «μαχών θέσεων», με ελάχιστες «κατά πρόσωπο» συγκρούσεις. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο της κατάστασης σε όλο το εύρος των δύο τμημάτων αυτού του μετώπου (Βρεμιόφκα και Ορέχοφ). Στο δεύτερο από τα δύο συνεχίζουν, έστω και σε χαμηλότερους ρυθμούς, εξαιτίας και της σφοδρής κακοκαιρίας στην περιοχή, την προώθησή τους στην περίμετρο των χωριών Ραμπότινο, Βερμπόβογε και Νοβοπροκόποφκα, αποκρούοντας ταυτόχρονα με ευκολία τις «χλιαρές» προσπάθειες των μονάδων των VSU να αντεπιτεθούν.
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας και στα περιώνυμα, πλέον, Κρίνκι, ο αριθμός των Ουκρανών στρατιωτικών που παραμένουν στο συγκεκριμένο προγεφύρωμα έχει μειωθεί στους 80 (από 300 που ήταν αρχικά). Αυτό είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού των πληγμάτων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων με το Πυροβολικό και τα επιθετικά drones τους και της μεγάλης δυσχέρειας που παρουσιάζεται πλέον στον ανεφοδιασμό και την ενίσχυση της ουκρανικής δύναμης στο χωριό (Στγ: οι κακές καιρικές συνθήκες έχουν παίξει κι εδώ τον ρόλο τους). Παράλληλα οι ρωσικές μονάδες στην περιοχή επιχείρησαν την είσοδο στο χωριό από τα δυτικά και τα νότια και μάλιστα σε κάποιο από τα ερειπωμένα κτήρια του χωριού υψώθηκε και μια ρωσική σημαία. Ωστόσο το πρόβλημα για τις ρωσικές δυνάμεις δεν είναι η είσοδος στον οικισμό (κάτι σχετικά εύκολο, εν προκειμένω), αλλά η εδραίωσή τους εκεί, αφού όλο το εμβαδόν του χωιού βρίσκεται εντός του δραστικού βεληνεκούς του ουκρανικού Πυροβολικού στη δεξιά (δυτική) όχ8η του Δνείπερου.
– Λόγω της δραματικής έλλειψης χρόνου, δεν θα αναφερθώ επί του παρόντος στις απώλειες των VSU κατά τμήμα του μετώπου (το μεταθέτω για το βράδυ, μαζί με την εβδομαδιαία ανασκόπηση). Θα αναφερθώ μόνο στο σύνολο των ουκρανικών απωλειών από την έναρξη της ΕΣΕ μέχρι σήμερα.
– Ολοκληρώνοντας λοιπόν και την παρούσα ανασκόπηση παρουσιάζω, κατά το σύνηθες, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (18/01/2024): 567 αεροπλάνα, 265 ελικόπτερα, 10.870 drones, 450 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 14.676 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.202 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.779 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 17.593 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
Βασίλης Μακρίδης