Η ανασκόπηση των μαχών της 11/12 στα Ουκρανικά μέτωπα

1011
Αναφορικά με τα ρωσικά πλήγματα σε στρατηγικής σημασίας υποδομές της χώρας-Error 404, στις περιοχές που δέχθηκαν τα «δώρα εξ ουρανού» των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων προστέθηκε χτες νωρίς το πρωί το Κίεβο. Αναφέρθηκαν επιθέσεις με πυραύλους Kinzhal, κάτι που μαρτυρά ότι οι στόχοι των ρωσικών δυνάμεων βρίσκονταν σε μεγάλο βάθος μέσα στο έδαφος, όπως και να ερμηνευτεί αυτό. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουμε εξακρίβωση των στόχων που επλήγησαν. Ανάλογη κατάσταση επικράτησε και στο Ντνιεπροπετρόφσκ και το Κριβόι Ρογκ (Στγ: πόλη της ίδιας Περιφέρειας και ιδιαίτερη πατρίδα του «Χρυσού Ρώθωνος»), όπου επίσης αναφέρθηκαν πλήγματα με πυραύλους, αλλά και στην Περιφέρεια της Οδησσού, όπου κατά βάση έδρασαν ρωσικά drones τύπου Geran’-2.
– UPD: Νωρίς το πρωί ανακοινώθηκαν και πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στην Περιφέρεια Χαρκόβου και στη στρατιωτική βάση του Οτσάκοβο, στην Περιφέρεια Νικολάγεφ.
– Στον αντίποδα οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να πλήττουν τις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας και, κατά κύριο λόγο, μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ενώ οι επιθέσεις στο βάθος των ρωσικών μετόπισθεν σχεδόν εκμηδενίστηκαν (με μοναδική εξαίρεση την Περιφέρεια Βορόνιεζ, όπου πάντως η επίθεση 5 ουκρανικών drones αποκρούστηκε από τα ρωσικά μέσα αεράμυνας και ραδιοηλεκτρονικού πολέμου), αντίθετα σε περιοχές όπως το Πολεοδομικό Συγκρότημα του Ντονιέτσκ και οι παρόχθιες περιοχές της Περιφέρειας Χερσώνας στην ανατολική όχθη του Δνείπερου εξακολούθησαν να δέχονται σφοδρές επιθέσεις με όλα τα μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι VSU εναντίον των πολιτών των περιοχών αυτών. Κατά την εβδομάδα 4-10/12 μόνο στο Ντονιέτσκ και τις γύρω περιοχές ερρίφθησαν πάνω από 800 βλήματα διαφόρων τύπων – ο τραγικός απολογισμός γι’ αυτό το διάστημα ήταν 6 νεκροί και 45 τραυματίες πολίτες.
– Συνοπτικά η κατάσταση στα επιμέρους μέτωπα της ρωσικής ΕΣΕ μέχρι χτες αργά το βράδυ είχε ως εξής:
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν) το κύριο βάρος των μαχών έχει μεταφερθεί στο τμήμα ανατολικά του Κράσνι Λιμάν και σε περιοχές όπως το Σιρόκι Οβράγκ (Στγ: «Πλατύ Λαγκάδι» σε μετάφραση) και η Γκρίγκοροφκα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν προωθήσεις και κατέλαβαν μερικά οχυρά των VSU στις περιοχές αυτές. Οι VSU αγωνίζονται απεγνωσμένα για να κρατήσουν τη γραμμή άμυνάς τους και ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή μεταφέροντας μονάδες από άλλα μέτωπα (κυρίως από το Ουγκλεντάρ και το Ζαπορόζιε), ωστόσο οι προοπτικές γι’ αυτές δείχνουν ολοένα και δυσμενέστερες με το πέρασμα του χρόνου.
– Στα βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ, στο τμήμα περιμετρικά του Αρτιόμοφσκ συνεχίζονται οι επιθετικές ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων. Σημειώθηκαν προωθήσεις της ρωσικής πλευράς στην κατεύθυνση της Μπογκντάνοφκα και κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Τσάσοφ Γιαρ – Αρτιόμοφσκ. Στις παρυφές της Κλεστσέγεφκα και της Αντρέγεφκα συνεχίζονται οι μάχες για τον οριστικό έλεγχο των υψωμάτων στα βόρεια των δυο οικισμών, ενώ από την αντίθετη πλευρά και το ύψος του Κράσνογε (Ιβάνοφσκογε) υπήρξε χτες σημαντική προώθηση. Εάν οριστικοποιηθεί η απελευθέρωση του συγκεκριμένου χωριού, που βρίσκεται στα ΝΔ του Αρτιόμοφσκ, τότε οι μονάδες των VSU θα βρεθούν εγκλωβισμένες και αντιμέτωπες με την ολική εξολόθρευσή τους (εκτός φυσικά εάν επιλέξουν τον δρόμο της παράδοσης).
* Στην Αβντέγεφκα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες Ρώσων στρατιωτικών ανταποκριτών και αναλυτών, φαίνεται να ξεκίνησε μια νέα επιθετική φάση από πλευράς ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Εκδηλώθηκαν χτες ταυτόχρονες επιθέσεις τόσο από τα βόρεια (γραμμή Στεποβόγε – Νοβοκαλίνοβο – Οτσερέτινο, εργοστάσιο οπτάνθρακα και γύρω), όσο και απο τα νότια και ΝΑ (συνοικία Χίμικ, βιομηχανική ζώνη κοκ) και τα δυτικά (Σέβερνογε, Τόνενκογε και γύρω). Στόχος των ρωσικών δυνάμεων δεν είναι απλώς να σφίξουν τον κλοιό γύρω από την πόλη της Αβντέγεφκα και τις μονάδες των VSU που βρίσκονται εκεί, αλλά στην πραγματικότητα να διεμβολίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και να δημιουργήσουν όχι έναν, αλλά δύο κλοιούς γύρω από αυτές, ώστε να διευκολυνθεί η εξουδετέρωσή τους στη συνέχεια. Φυσικά για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται ακόμη να γίνουν αρκετά και, εκτός των άλλων, ο σχεδιασμός επί χάρτου δεν μπορεί να τηρηθεί πάντα σε απόλυτο βαθμό, γι’ αυτό και πάντα υπάρχουν και εναλλακτικά σχέδια για κάθε κατάσταση. Οι μάχες των επομένων ημερών θα δείξουν σε ποια κατεύθυνση οδηγούνται οι εξελίξεις.
* Στη Μάργινκα, μιας που έγινε ήδη λόγος, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται όντως πολύ κοντά στο να απελευθερώσουν πλήρως την πόλη, ωστόσο επίσημη ανακοίνωση από ρωσικής πλευράς για κάτι τέτοιο μέχρι την ώρα που γράφεται το παρόν κείμενο δεν υπήρξε…
– Στο μέτωπο που εκτείνεται από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε δεν υπήρξε κάποια «συγκλονιστική» εξέλιξη, πλην του ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων που είχαν εγκαταλείψει λίγους μήνες νωρίτερα κοντά στη Νοβοπροκόποφκα και στις παρυφές των Ραμπότινο και Βερμπόβογε. Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή (ισχυρές βροχές και, σε κάποια σημεία και χιονοπτώσεις) «πάγωσε» ελαφρώς τις ενέργειες και των δύο πλευρών, ωστόσο η τακτική υπεροχή των ρωσικών δυνάμεων είναι φανερή σε όλο το εύρος του μετώπου.
– Τέλος στην περιοχή της Χερσώνας η κατάσταση παραμένει επίσης ουσιαστικά αμετάβλητη. Στα Κρίνκι οι VSU δείχνουν μια εμμονή ανάλογη με αυτή που είχαν δείξει πριν μερικούς μήνες στο Ραμπότινο (μέτωπο Ζαπορόζιε), όπου θυσίαζαν χιλιάδες Ουκρανούς στρατιωτικούς χωρίς καμία λογική τακτική σκέψη. Και στο μικρό αυτό χωριό στην αριστερή (ανατολική) όχθη του Δνείπερου συμβαίνει κάτι ανάλογο: η ουκρανική ανώτατη στρατιωτική διοίκηση θυσιάζει αρκετούς από τους καλύτερους και πιο μάχιμους στρατιωτικούς της (τις μονάδες Πεζοναυτών από τις 35η, 36η, 37η και 38η Ταξιαρχίες), χωρίς να υπάρχει προοπτική ανάπτυξης του ορμητηρίου τους στην περιοχή. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι οι κινήσεις των VSU στην περιοχή έχουν χαρακτήρα αντιπερισπασμού, δηλαδή έχουν στόχο να δεσμεύσουν όσο γίνεται περισσότερο μονάδες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, ώστε να μη μπορούν να ενισχύσουν μέτωπα, όπου η υπεροχή τους είναι φανερή, η λογική αυτή είναι κοντόφθαλμη και στερείται ρεαλιστικής προσέγγισης, δεδομένου ότι οι ρωσικές δυνάμεις τα καταφέρνουν περίφημα στα υπόλοιπα μέτωπα, χωρίς να έχουν ανάγκη την ενίσχυση της Ομάδας «Ντνιεπρ», η οποία υπερασπίζεται την ανατολική όχθη του Δνείπερου από πιθανή επιδρομή των VSU.
– Περνώ τώρα και στην απαρίθμηση των ουκρανικών απωλειών κατά τη χτεσινή μέρα, με σειρά αναφοράς των μετώπων πάντα από Βορρά προς Νότο:
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Περίπου 30 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περίπου 175 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 1 BMP και 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Περίπου 200 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα και 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 80 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Krab (πολωνικής κατασκευής) και 1 σταθμός ραντάρ εντοπισμού επίγειων στόχων πυροβολικού AN/TPQ-50 (παραγωγής ΗΠΑ).
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 45 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30 και 1 σταθμός ραντάρ εντοπισμού επίγειων στόχων πυροβολικού AN/TPQ-50 (παραγωγής ΗΠΑ).
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 40 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 στρατιωτικά αυτοκίνητα.
– Ακόμη:
– Από ρωσικά πυρά επλήγησαν ή/και καταστράφηκαν χτες 2 αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή της Τσερνομπάιεφκα (Περιφέρεια Χερσώνας).
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε χτες 24 ουκρανικά drones σε διάφορα σημεία της γραμμής κρούσης.
– Φτάνοντας στο τέλος και της αποψινή ανασκόπησης παρουσιάζω, κατά το σύνηθες, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (11/12/2023): 550 αεροπλάνα, 257 ελικόπτερα, 9.632 drones, 442 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 13.979 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.188 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.297 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 16.192 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
                                                               Βασίλης Μακρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας