Η ανασκόπηση των μαχών της 10/2 στα Ουκρανικά μέτωπα

678
Σε ό,τι αφορά στις ειδήσεις απευθείας από τα μέτωπα της ΕΣΕ, ασφαλώς τα σημαντικότερα μας ήλθαν τη μέρα που πέρασε από 2 κατευθύνσεις: την Αβντέγεφκα και το Τσάσοφ Γιαρ, οι οποίες αποτελούν αμφότερες τμήματα του μετώπου βόρεια και δυτικά της πόλης του Ντονιέτσκ. Αναλυτικότερα ανά μέτωπο:
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν), οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατάφεραν να προωθηθούν στην περιοχή της Σινκόφκα και να πλησιάσουν ακόμη περισσότερο το σημαντικό αυτό χωριό, 7 μόλις χλμ από το Κουπιάνσκ. Στην περιοχή πέρα από την (ήδη απελευθερωμένη) Ταμπάγεφκα και κοντά στα γειτονικά χωριά Τερνί και Γιάμπολοφκα βρίσκεται σε εξέλιξη ρωσική επίθεση, ενώ στην περιοχή της Μπελογκόροφκα, μετά την προχτεσινή προέλαση και την κατάληψη νέων θέσεων, οι ρωσικές δυνάμεις ασχολήθηκαν με το έργο της εδραίωσης στις περιοχές που έθεσαν υπό έλεγχο.
– Στην περίμετρο των Αρτιόμοφσκ και Σολεντάρ η σπουδαιότερη είδηση ήταν η προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων νοτίως της Μπογκντάνοφκα με την κατάληψη του δάσους Ποπόφσκι, αλλά και βορείως του χωριού με την κατάληψη του σημαντικού υψώματος 187, που τους δίνει πλεονέκτημα πυρός για την περαιτέρω προώθησή τους. Οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν σε εύρος 1,5 χλμ και βάθος 1,1 χλμ στη γραμμή του μετώπου και η απόσταση που τις χωρίζει πλέον από το Τσάσοφ Γιαρ (το σημαντικότερο κέντρο ανεφοδιασμού, αλλά και διοίκησης των VSU στην περιοχή) είναι μικρότερη από 1,5 χλμ. Ήδη η στρατιωτική διοίκηση των VSU διέταξε υποχρεωτική εκκένωση της πόλης από τους αμάχους, ενώ παραμένει άγνωστο ακόμη το τι θα πράξει με τις στρατιωτικές της μονάδες. Φυσικά υπάρχει ακόμη δρόμος μακρύς μέχρι την ολοκλήρωση της επιχείρησης απελευθέρωσης της πόλης από πλευράς ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων (η οποία ακόμη, βεβαίως, δεν έχει καν αρχίσει). Ωστόσο η δυναμική των γεγονότων οδηγεί προς τα εκεί. Βεβαίως, η ρωσική πλευρά θα πρέπει πριν ξεκινήσει την επίθεση κατά του Τσάσοφ Γιαρ να λύσει κάποιες εκκρεμότητες που υπάρχουν πιο πίσω (δηλαδή πιο κοντά στο Αρτιόμοφσκ). Η μία ακούει στο όνομα Κράσνογε (Ιβάνοφσκογε), χωριό που αποτελεί στην πραγματικότητα φυσική συνέχεια του οικιστικού ιστού του Αρτιόμοφσκ και η άλλη ακούει στο όνομα Μπογκντάνοφκα, η οποία πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως (οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη εντός του χωριού, αλλά δεν το ελέγχουν ολοκληρωτικά), ώστε να αποδεσμευτούν δυνάμεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην ταχύτερη εκκαθάριση των υψωμάτων Β-ΒΔ της Κλεστσέγεφκα από την παρουσία των VSU. Η εκτίμηση των Ρώσων στρατιωτικών που πολεμούν στην περιοχή, είναι ότι «εάν θα πάρουν το Τσάσοφ Γιαρ, τότε θα “πέσει” και όλη η γύρω περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Κραματόρσκ». Οψόμεθα, λοιπόν…
– Στο μέτωπο της Αβντέγεφκα είχαμε χτες ραγδαίες εξελίξεις: στο βόρειο τμήμα της πόλης οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν, μετά από σκληρές μάχες, να προωθηθούν επί των οδών Σαπρόνοφ, Λέσια Ουκραΐνκα, Τσιστιάκοφ και Ντονιέτσκαγια – οι δύο τελευταίες εφάπτονται της σιδηροδρομικής γραμμής που διασχίζει την πόλη. Έχοντας καταφέρει να εδραιωθούν στην περιοχή αυτή, που γειτνιάζει με τον σταθμό αυτοκινήτων μέσω του οποίου πραγματοποιούταν μέχρι τώρα ο ανεφοδιασμός των VSU εντός της πόλης, αλλά και απέχοντας πλέον λιγότερα από 700 μέτρα από τη λεωφόρο Ιντουστριάλνι (και όχι οδό Ιντουστριάλναγια, που την ανέφερα σε προηγούμενα σημειώματα), την τελευταία οδό εφοδιασμού, αλλά και διαφυγής των VSU από την πόλη, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάτμηση του οικιστικού ιστού και την αποκοπή των μονάδων των VSU μεταξύ τους.
* Ανάλογη κίνηση πραγματοποιείται από ρωσικής πλευράς και στη συνοικία Χίμικ, στα ΝΔ της Αβντέγεφκα, η κατάληψη της οποίας θα δημιουργήσει άλλη μία κατάτμηση του οικιστικού ιστού και ουσιαστικά τη «σαλαμοποίηση» των μονάδων των VSU, χωρίς μάλιστα οδό διαφυγής. Στο νότιο τμήμα της Αβντέγεφκα και την περιοχή του τουριστικού συγκροτήματος «Τσάρσκαγια Οχότα» οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να απωθούν τους αντιπάλους τους προς το εσωτερικό της πόλης – οι μάχες συνεχίζονται επί των οδών Κόλοσοφ και Σομπόρναγια. Παράλληλα, στα ανατολικά της πόλης τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν τις επιθέσεις τους στην περιοχή του αγροτικού συνεταιρισμού «Ιβούσκα», προωθούμενες βόρεια και ανατολικά από το πάλαι ποτέ τοπικό λατομείο άμμου, το οποίο έχει μετατραπεί σε τεχνητή λίμνη με το όνομα «Γκολουμπόγε Όζερο» («Γαλάζια Λίμνη»).
* Συνοπτικά, οι μονάδες των VSU αυτή τη στιγμή ελέγχουν ουσιαστικά την περιοχή της βιομηχανικής ζώνης της πόλης, δυτικά της σιδηροδρομικής γραμμής και μέχρι τα δυτικά όρια του οικιστικού ιστού. Ενδεχόμενη απώλεια αυτής της περιοχής θα αφήσει ως μοναδικό δρόμο διαφυγής τους τα… χωράφια στα δυτικά της πόλης. Μένει να αποδειχτεί στην πράξη, εάν η απόφαση της διοίκησης των VSU θα είναι η έγκαιρη εκκένωση της Αβντέγεφκα, ώστε να διατηρηθούν οι ζωές των Ουκρανών στρατιωτικών, ή εάν θα προσπαθήσουν να αποστείλουν ενισχύσεις από τα μετόπισθεν σε μια μάταια προσπάθεια να κρατήσουν την πόλη υπό τον έλεγχό τους. Η πρώτη ανάλογη προσπάθεια που έκαναν στο βόρειο τμήμα της πόλης, όπου απέστειλαν ενισχύσεις από την Ορλόφκα, το Λάστοτσκινο και τη Σεμιόνοφκα, κατέληξε σε… πανωλεθρίαμβο, αφού τα καταιγιστικά πυρά των ρωσικών δυνάμεων από αέρος και εδάφους «έσπασαν» το ουκρανικό rotation, προξενώντας μεγάλες απώλειες, έμψυχες και υλικές, στην ουκρανική πλευρά.
* Άξια αναφοράς είναι και η θέση του Γερμανού δημοσιογράφου (και ακραιφνούς ρωσόφοβου) Γιούλιαν Ρέπκε, ο οποίος αποκαλεί τη μάχη για την Αβντέγεφκα ως «Μπάχμουτ 2.0». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ίδιου, η αποκοπή της σιδηροδρομικής γραμμής που διασχίζει την Αβντέγεφκα στο κέντρο της πόλης έχει ήδη επιτευχθεί από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αναμένουμε, λοιπόν, τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.
– Μία ακόμη κατεύθυνση όπου τα ρωσικά στρατεύματα πέτυχαν χτες σημαντική προώθηση ήταν αυτή στην περίμετρο της ήδη απελευθερωμένης Μάργινκα και, ειδικότερα, στα δυτικά της και στο χωριό Γκεόργκιεφκα. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στην οδό Γκαγκάριν, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Ωστόσο, για νια να έχει αξία αυτή η αναμφισβήτητη επιτυχία, θα πρέπει οι ρωσικές δυνάμεις να αποκτήσουν τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου Ν-115 (νοτίως της Γκεόργκιεφκα) και, κυρίως, των υψωμάτων που βρίσκονται γύρω από το εν λόγω χωριό, το οποίο είναι χτισμένο κατά μήκος μιας τεχνητής λίμνης και σε πεδιάδα και αυτό το καθιστά ευάλωτο στα εχθρικά πυρά. Το έργο των ρωσικών δυνάμεων ενδέχεται να διευκολύνει ο έλεγχος του χωριού Πομπέντα, νοτίως της Μάργινκα, αφού θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν ένα δεύτερο μέτωπο από τα ΝΑ της Γκεόργκιεφκα και, ουσιαστικά, να θέσουν τις μονάδες των VSU σε «ημικλοιό».
– Στο φόντο των καταιγιστικών εξελίξεων στα μέτωπα γύρω από το Αρτιόμοφσκ, της Αβντέγεφκα και της Μάργινκα, οι εξελίξεις στα αντίστοιχα του Ουγκλεντάρ, του Ζαπορόζιε και της Χερσώνας μοιάζουν μάλλον… «βαρετές». Πιο αξιοσημείωτες εξελίξεις ήταν η απόπειρα αντεπίθεσης των VSU στην περίμετρο του Ραμπότινο και των Κόπανι – αναφέρθηκε ότι κατάφεραν και επέστρεψαν κάποιες θέσεις στην κατοχή τους, ωστόσο με δεδομένες τις εξελίξεις στις περιοχές που βρίσκονται ανατολικότερα αυτού του μετώπου, οι πρόσκαιρες αυτές «επιτυχίες» αφενός δεν έχουν την παραμικρή επίδραση στη συνολική ροή των εξελίξεων, αφετέρου μπορεί να εκμηδενιστούν πάραυτα, εάν η απόφαση της ηγεσίας των VSU είναι η ενίσχυση των μετώπων σε Αβντέγεφκα και Τσάσοφ Γιαρ και όχι η έγκαιρη υποχώρησή των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων σε καλύτερα οχυρωμένες αμυντικές θέσεις. Στο Πριγιούτνογε συνεχίστηκαν οι ρωσικές επιθέσεις και η μικρή μεν, πλην όχι αμελητέα προώθησή τους προς το χωριό. Στην περιοχή της Χερσώνας δεν υπήρξε καμία αξιοσημείωτη μεταβολή.
– Περνάω τώρα και στην εβδομαδιαία ανασκόπηση των πεπραγμένων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά το διάστημα 04 έως 10/02/2024, καθώς και τον ανάλογο πίνακα των έμψυχων και υλικών απωλειών των VSU κατά το ίδιο διάστημα.
– Κατά την περασμένη εβδομάδα οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν 31 συνδυασμένες επιθέσεις από αέρος, θαλάσσης και ξηράς με βαλλιστικούς και τακτικούς-επιχειρησιακούς πυραύλους (μεταξύ αυτών και μεγάλου βεληνεκούς), τηλεκατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες και επιθετικά drones σε στρατηγικούς στόχους στο έδαφος της χώρας-Error 404. Επλήγησαν μεταξύ άλλων: μεγάλα διυλιστήρια καυσίμων, στρατιωτικά εργοστάσια και επιστρατευμένες μονάδες παραγωγής και επισκευής οπλικών συστημάτων, στρατιωτικών οχημάτων, drones και πυρομαχικών, αποθήκες οπλισμού, πυρομαχικών και καυσίμων, στρατιωτικές εγκαταστάσεις (μεταξύ αυτών και αεροδρόμια), καθώς και θέσεις προσωρινής διαμονής / στρατοπέδευσης μονάδων Ουκρανών στρατιωτικών, αλλά και ξένων μισθοφόρων. Μεταξύ άλλων καταστράφηκαν 2 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 και 8 αποθήκες πυρομαχικών.
– Οι απώλειες των VSU ανά κατεύθυνση μετώπου ήταν για την περασμένη εβδομάδα οι ακόλουθες (Στγ: τηρείται πάντα η σειρά παρουσίασης από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Περισσότεροι από 725 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τανκ, 13 τεθωρακισμένα οχήματα, 38 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 3 πυροβόλα και οβιδοβόλο πεδίου.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περίπου 1.500 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 11 τεθωρακισμένα οχήματα, 31 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 3 πυροβόλα και οβιδοβόλο πεδίου.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ (Αρτιόμοφσκ, Σολεντάρ, Αβντέγεφκα, Μάργινκα και γύρω):Περισσότεροι από 2.190 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τανκ, 13 τεθωρακισμένα οχήματα, 38 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 19 πυροβόλα και οβιδοβόλο πεδίου και 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 1.160 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τανκ, 6 τεθωρακισμένα οχήματα, 23 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 14 πυροβόλα και οβιδοβόλο πεδίου.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περισσότεροι από 210 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 τεθωρακισμένα οχήματα, 9 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 4 πυροβόλα και οβιδοβόλο πεδίου και 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περισσότεροι από 245 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 7 πλωτά μέσα (λέμβοι κοκ), 25 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 6 πυροβόλα και οβιδοβόλο πεδίου και 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων HIMARS (παραγωγής ΗΠΑ).
– Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Αντιαεροπορικής Άμυνας κατέρριψαν την περασμένη εβδομάδα 2 ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη: 1 MiG-29 και 1 Su-27. Επίσης η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε στο ίδιο διάστημα 488 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε 34 βλήματα πυραύλων απο συστήματα HIMARS, Vampire, Uragan και Ol’kha.
– Φτάνοντας στην ολοκλήρωση και της αποψινής ανασκόπησης παρουσιάζω, ως συνήθως, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (10/02/2024): 570 αεροπλάνα, 265 ελικόπτερα, 12.166 drones, 464 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 14.956 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.218 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 8.008 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 18.419 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
Βασίλης Μακρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας