Θα ξεκινήσω από τις εν εξελίξει ρωσικές επιθέσεις από αέρος σε στρατηγικής σημασίας στόχους του καθεστώτος του Κιέβου. Αυτή την ώρα πραγματοποιούνται επιθέσεις με πυραύλους cruise και επιθετικά drones σε στρατιωτικούς στόχους στην Περιφέρεια Κιέβου, στην Οδησσό (λιμάνι και γύρω) και το κοντινό Ιλιτσόφσκ (Τσερνομόρσκ), στην Περιφέρεια Πολτάβας (αεροδρόμιο Μίργκοροντ) και στο Παβλογκράντ (Περιφέρεια Ντνιεπροπετρόφσκ). Υπάρχουν πληροφορίες ότι σε διάφορα στρατιωτικά αεροδρόμια της χώρας-Error 404 έχουν παραληφθεί νέα πυρομαχικά για εναέρια μέσα και πιθανότατα ο κύριος στόχος των ρωσικών επιθέσεων ήταν ακριβώς αυτός.
– Στον αντίποδα είχαμε την πρωινή συντονισμένη επίθεση των VSU σε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους στη χερσόνησο της Κριμαίας. Στο στόχαστρο των ουκρανικών δυνάμεων τέθηκαν διυλιστήριο στην περιοχή της Φεοντόσια (νότιο τμήμα Κριμαίας), στρατώνες στο χώρο όπου εδρεύουν οι διοικήσεις του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και της τοπικής Περιφερειακής Διεύθυνσης της FSB (Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας) στο Τσερνομόρσκογε και χώρος στάθμευσης ταχύπλοων περιπολικών σκαφών του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Χρησιμοποιήθηκαν συντονισμένα τόσο βαλλιστικοί πύραυλοι, όσο και επιθετικά drones, αντιπλοϊκοί πύραυλοι Neptune και 4 drones επιφανείας θαλάσσης (στην περίπτωση του πλήγματος στα ρωσικά ταχύπλοα). Οι πληροφορίες μιλούν για απουσία ανθρώπινων θυμάτων, όπως και για αναχαίτιση / κατάρριψη των περισσότερων, τουλάχιστον, από τα μέσα που χρησιμοποίησε η ουκρανική πλευρά για την πραγματοποίηση των πληγμάτων της. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για πλήγματα σε 2 από τα ρωσικά ταχύπλοα σκάφη, οι οποίες όμως χρήζουν διασταύρωσης, αλλά και διευκρίνισης για το μέγεθος των ζημιών (εάν φυσικά ισχύουν τα περί πλήγματος). Φυσικά οποιαδήποτε διασταυρωμένη πληροφορία πέσει στην αντίληψη της στήλης, θα μεταφερθεί σε επόμενο σημείωμα.
– Αναφέρθηκα στο προηγούμενο σημείωμά μου στην απόκρουση, από ρωσικές μονάδες Πεζικού, απόπειρας ουκρανικών μονάδων της 36ης Ειδικής Ταξιαρχίας Πεζοναυτών να επεκτείνουν τη ζώνη ελέγχου των VSU πέρα από το χωριό Κρίνκι (Περιφέρεια Χερσώνας, ανατολική όχθη) και στη σύλληψη 11 Ουκρανών πεζοναυτών ως αιχμαλώτων. Αργά το βράδυ έγιναν γνωστές και κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες, αναφορικά με όσους συμμετείχαν στη συγκεκριμένη σύγκρουση, η οποία έλαβε χώρα στις 9/11. Ο Λόχος Τυφεκιοφόρων από την Ομάδα Στρατευμάτων «Ντνιεπρ» των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων είχε ως διοικητή τον λοχαγό Ζολτό Αρσαλάνοφ. Παρά τη θεωρητική διαφορά στην εκπαίδευση ανάμεσα σε απλούς «πεζικάριους» και μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, οι Ρώσοι στρατιώτες φάνηκαν πολύ πιο ικανοί από τους αντιπάλους τους στην πράξη, αφού κατάφεραν όχι μόνο να εξουδετερώσουν το μεγαλύτερο μέρος από τους Ουκρανούς στρατιωτικούς που ήταν χωρισμένοι σε 3 ομάδες των 15, περίπου, ατόμων, αλλά και να συλλάβουν αιχμαλώτους 11 από αυτούς. Για το θάρρος και τον ηρωισμό τους, όλα τα μέλη του συγκεκριμένου Λόχου συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του, με απόφαση του Ρώσου Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, θα προταθούν για απονομή κρατικών μεταλλίων.
– Συνοπτικά η κατάσταση στα μέτωπα της ρωσικής ΕΣΕ μέχρι και αργά το βράδυ της 10/11/2023 ήταν η ακόλουθη (η σειρά παρουσίασης των μετώπων γίνεται πάντα με γεωγραφική σειρά από Βορρά προς Νότο):
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν), οι ρωσικές δυνάμεις εργάζονται σε δύο κατευθύνσεις: αφενός να εδραιωθούν στα σημεία που κατέλαβαν κατά τις προηγούμενες μέρες, αφετέρου να διευρύνουν σταδιακά (αλλά χωρίς βιασύνη) τη ζώνη ελέγχου τους, σφίγγοντας σταδιακά τον κλοιό γύρω από τους ενδιάμεσους στρατηγικούς τους στόχους, ένας εκ των οποίων είναι η ανακατάληψη της πόλης του Κουπιάνσκ. Στην περιοχή της Τιμκόφκα (κοντά στο Κουπιάνσκ), αλλά και της Κρεμενάγια νοτιότερα, οι σπασμωδικές επιθέσεις των μονάδων των VSU αποκρούστηκαν μάλλον εύκολα από τις ρωσικές δυνάμεις. Στην τελευταία προαναφερόμενη περιοχή (Κρεμενάγια), εξουδετερώθηκε κατά το προηγούμενο 24ωρο και ένα «επιφανές» μέλος του νεοναζιστικού παραστρατιωτικού οργανισμού «Αζόφ», ο Γεγκόρ Γκορμπατένκο. Ο εν λόγω Ουκροναζί συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στη μάχη της Μαριούπολης και ήταν ένα από τα 2.500 μέλη του «Αζόφ» που παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις μετά από 2 μήνες εγκλεισμού στο χώρο του εργοστασίου AzovStal’. Ήταν επίσης ένας από τους 200 «Αζοφίτες» που ανταλλάχθηκαν αργότερα με Ρώσους στρατιωτικούς αιχμαλώτους και ξαναβρέθηκε στα πεδία των μαχών της ΕΣΕ, μέχρι βεβαίως τη στιγμή που απεστάλη οριστικά στον κάδο των απορριμμάτων της Ιστορίας…
– Στα βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ, οι σφοδρές επιθέσεις των προηγούμενων 2-3 μηνών από πλευράς VSU περιμετρικά του Αρτιόμοφσκ μπορεί να μην έχουν σταματήσει, είναι όμως φανερό ότι δεν έχουν καμία σχέση ως προς την ένταση με αυτές των προηγούμενων εβδομάδων. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περάσει στην αντεπίθεση και στα δύο άκρα της δικής τους αμυντικής διάταξης και, στο μεν βόρειο άκρο συνεχίζουν να απωθούν τις μονάδες των VSU προς την πλευρά της Μπογκντάνοφκα, στο δε νότιο άκρο αντεπιτέθηκαν στις περιοχές της Κλεστσέγεφκα και της Αντρέγεφκα, περνώντας και πάλι μπροστά από τη σιδηροδρομική γραμμή και απωθώντας τους αντιπάλους τους ακόμη δυτικότερα. Πλέον οι ρωσικές μονάδες έχουν εδραιωθεί στα ανατολικά περίχωρα των δύο οικισμών, ενώ τα ίδια τα ερειπωμένα χωριά παραμένουν στη «γκρίζα ζώνη», αφού δρν προσφέρουν καμία δυνατοτητα κάλυψης και απόκρυψης και όποιος επιχειρήσει να εδραιωθεί μέσα στα ερείπια θα γίνει εύκολος στόχος για τους αντιπάλους του.
* Στην Αβντέγεφκα και τη γύρω περιοχή οι ρωσικές δυνάμεις από τη φάση της επίθεσης πέρασαν προσωρινά σε αυτή της ενεργού άμυνας, δηλαδή προσπαθούν να εδραιωθούν στις νέες θέσεις που κατέλαβαν και να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση της επίθεσής τους. Οι VSU στην απέλπιδα προσπάθεια που κάνουν για να κρατήσουν τις θέσεις τους στην πόλη, μετέφεραν από το μέτωπο του Ζαπορόζιε τμήμα της 127ης Ταξιαρχίας της λεγόμενης «Εδαφικής Άμυνας», ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι θα αποσταλεί στην περιοχή και τμήμα των δυνάμεων της 79ης Ειδικής Ταξιαρχίας Καταδρομών των VSU, που αυτή τη στιγμή μάχεται στη Μάργινκα και, εν πολλοίς, αποτελεί τον βασικό παράγοντα που η εν λόγω πόλη δεν έχει ακόμη πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων. Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί «αυτοκτονική» για την ουκρανική πλευρά, αφού εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρουν να απελευθερώσουν οριστικά την Μάργινκα, ουσιαστικά μετά θα συνενωθούν με τις ομόλογές τους που πολιορκούν την Αβντέγεφκα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων (Στγ: με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο οι δύο αυτές πόλεις, ή ό,τι έχει μείνει από αυτές θα πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων – αυτό που αλλάζει από τις επιλογές των δύο πλευρών είναι ο χρόνος που αυτό θα συμβεί).
– Στο μέτωπο που εκτείνεται από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε, η δραστηριότητα κατά το τελευταίο 24ωρο ήταν μάλλον υποτονική. Συνεχίστηκαν οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε μονάδες του Πυροβολικού των δύο πλευρών, ενώ οι επιθέσεις των VSU στα Κόπανι, το Βερμπόβογε και το Ραμπότινο ήταν εντελώς… «εκφυλισμένες», ελλείψει ανθρώπινου και τεχνικού δυναμικού από ουκρανικής πλευράς, γι’ αυτό και αποκρούστηκαν με χαρακτηριστική ευκολία από τις ρωσικές δυνάμεις.
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας η κατάσταση στην περιοχή γύρω από το χωριό Κρίνκι είναι τεταμένη. Οι μονάδες Πεζοναυτών των VSU που συμμετέχουν στην επιχείρηση απόβασης στην ανατολική όχθη του Δνείπερου κατάφεραν να καταλάβουν ορισμένες θέσεις σε δασική έκταση στα νότια του χωριού. Υπερεκτίμησαν, ωστόσο, τις δυνάμεις τους και επιχείρησαν να διεισδύσουν στη ζώνη ελέγχου της ρωσικής πλευράς, κάτι το οποίο πλήρωσαν με πολύ βαρύ τίμημα (Στγ: ένα από τα περιστατικά περιέγραψα ήδη πιο πάνω, αλλά και στο προηγούμενο σημείωμά μου). Οι απόπειρες των VSU να ανακαταλάβουν τα χωριά Πεστσάνοφκα και Πόιμα κατέληξαν σε πλήρη αποτυχία, ωστόσο η ουκρανική πλευρά διατηρεί αφενός τουλάχιστον 3 ορμητήρια σε νησίδες εντός του ρου του Δνείπερου, αφετέρου έχει εξασφαλίσει τη γραμμή ανεφοδιασμού αυτών των μονάδων, με σωστή κάλυψη από το Πυροβολικό και τα επιθετικά drones που διαθέτει. Οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρνουν να κρατούν «κολλημένες» τις μονάδες των VSU σχεδόν πάνω στην ακτογραμμή της ανατολικής όχθης του Δνείπερου, δεν έχει καταφέρει ωστόσο ακόμη να απωθήσει πλήρως αυτές τις δυνάμεις στη βάση τους, δηλαδή στη δυτική όχθη, εξαιτίας μιας σειράς αντικειμενικών, αλλά και υποκειμενικών δυσκολιών (από τη διαφορά ύψους ανάμεσα στις δύο όχθες του ποταμού, μέχρι την πλημμελή διοίκηση και στοχοθεσία που ίσχυε μέχρι την αλλαγή ηγεσίας στην Ομάδα Στρατευμάτων «Ντνιεπρ». Η ανάληψη της διοίκησης της Ομάδας «Ντνιεπρ» από τον αντιστράτηγο Τεπλίνσκι, πρώην διοικητή των περίφημων VDV (Αεροναυτών) του ρωσικού Στρατού Ξηράς αναμένεται ν’ αρχίσει ν’ αποδίδει καρπούς μέσα στις επόμενες ημέρες / εβδομάδες, όταν και θα φανούν στην πράξη οι αλλαγές στην τακτική αντιμετώπισης του αντιπάλου, αλλά και σε άλλα, «παράπλευρα» πλην διόλου ασήμαντα ζητήματα, όπως ο συμπληρωματικός εξοπλισμός της Ομάδας «Ντνιεπρ», κυρίως με drones, πυροβόλα και μέσα διεξαγωγής ραδιοηλεκτρονικού πολέμου.
– Στο τελευταίο μέρος της παρούσας ανασκόπησης θα αναφερθώ στον εβδομαδιαίο απολογισμό τόσο των γενικών ενεργειών των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και στις απώλειες των VSU κατά την εξεταζόμενη περίοδο (04 έως 10/11/2023).
– Σύμφωνα, λοιπόν, με τον εβδομαδιαίο απολογισμό του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, κατά την περίοδο 04 έως 10/11 οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν 11 ομαδικές και συντονισμένες μαζικές επιθέσεις κατά στρατιωτικών και στρατηγικής σημασίας στόχων του καθεστώτος του Κιέβου, πλήττοντας ή/και καταστρέφοντας στρατιωτικά αεροδρόμια, λιμενικές υποδομές, οπλοστάσια, αποθήκες πυρομαχικών, όρχους στρατιωτικών οχημάτων, διυλιστήρια και αποθήκες καυσίμων και λιπαντικών υλών, καθώς και χώρους προσωρινής στρατοπέδευσης Ουκρανών στρατιωτικών και ξένων μισθοφόρων που πολεμούν στο πλευρό των VSU.
– Ο εβδομαδιαίος απολογισμός απωλειών των VSU ανά μέτωπο είναι ο ακόλουθος (η σειρά παρουσίασης των μετώπων γίνεται και πάλι από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Πάνω από 710 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 11 τεθωρακισμένα οχήματα, 18 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 16 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Πάνω από 725 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τανκ, 13 τεθωρακισμένα οχήματα, 20 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 6 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου και 2 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Πάνω από 1.590 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τανκ, 14 τεθωρακισμένα οχήματα, 32 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 17 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου και 3 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Πάνω από 800 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 12 τεθωρακισμένα οχήματα, 22 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 8 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου και 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων. Επίσης από ρωσικά πυρά καταστράφηκε και 1 αποθήκη πυρομαχικών της 127ης Ταξιαρχίας της λεγόμενης «Εδαφικής Άμυνας».
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 495 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 5 τανκ, 32 τεθωρακισμένα οχήματα, 13 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 6 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 505 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 25 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 15 πλωτά μέσα (ταχύπλοα και λέμβους) και 18 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου. Επίσης, στο διάστημα αυτό παραδόθηκαν ως αιχμάλωτοι στις ρωσικές δυνάμεις της περιοχής 26, συνολικά, Ουκρανοί στρατιωτικοί.
– Ακόμη:
– Κατά την προηγούμενη εβδομάδα τα συνδυασμένα πυρά της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και της ρωσικής Αντιαεροπορικής Άμυνας κατέρριψαν συνολικά 8 ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη: 4 MiG-29, 2 Su-27 και 2 Su-25.
– Επίσης, η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε κατά το ίδιο διάστημα 205 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε παράλληλα και 32 βλήματα βαλλιστικών πυραύλων HIMARS, 12 βλήματα πυραύλων cruise τύπων Storm Shadow και SCALP, 2 βλήματα αντιπλοϊκών πυραύλων Neptune και 2 αεροπορικές τηλεκατευθυνόμενες βόμβες JDAM.
– Φτάνοντας στο τέλος και της αποψινής ανασκόπησης παρουσιάζω, ως συνήθως, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (10/11/2023): 533 αεροπλάνα, 254 ελικόπτερα, 8.771 drones, 441 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 13.335 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.183 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.040 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 15.175 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
– Τέλος και γι’ απόψε… Στο πρώτο σχόλιο κάτω από το αρχικό κείμενο θα βρείτε, ως είθισται, τον χάρτη της πορείας των στρατιωτικών επιχειρήσεων (κατάσταση έως και το βράδυ 10/11/2023). Πάντα «δια χειρός» Readovka και, πλέον, σε υψηλή ανάλυση. Ανάλογος χάρτης, αλλά «δια χειρός» Rybar’, επίσης σε υψηλή ανάλυση, ακολουθεί στο δεύτερο σχόλιο κάτω από το αρχικό κείμενο.
Βασίλης Μακρίδης