Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν), οι διορισμένες διοικήσεις των πόλεων και των χωριών της περιοχής (με «πρωτοστάτη»« το ίδιο το Χάρκοβο) θεωρούν ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζουν σύντομα (Στγ: κατά την άνοιξη) μεγάλης κλίμακας επίθεση, γι’ αυτό και οργανώνουν την άμυνά τους σε συνθήκες αστικού περιβάλλοντος, ακολουθώντας σε αυτό κατά γράμμα τα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ. Η ίδια ακριβώς τακτική είχε ακολουθηθεί κατά τη διάρκεια της ΕΣΕ από τις VSU σε δύο γνωστές περιπτώσεις: στη Μαριούπολη και στο Αρτιόμοφσκ. Φυσικά, τα αποτελέσματα και των δύο μαχών είναι γνωστά…
* Σε ό,τι αφορά τώρα την τρέχουσα κατάσταση στα πεδία των μαχών, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να προωθηθούν και να βελτιώσουν τις θέσεις τους στη Σινκόφκα, στα Τερνί, τη Γιάμπολοφκα και το «δίδυμο» χωριών Ταμπάγεφκα και Κραχμάλνογε, που βρίσκονται στην ανατολική όχθη του ποταμού Οσκόλ. Συνεχίζονται και οι μάχες θέσεων νοτίως του δάσους της Σερεμπριάνκα, στη Γκρίγκοροφκα και τη Μπελογκόροφκα, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις διεύρυναν κατά μερικά χιλιόμετρα τη ζώνη ελέγχου τους στο Φαράγγι του Λάπτεφ.
– Στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προσπάθεια για κατάληψη / απελευθέρωση της Μπογκντάνοφκα. Υπήρξε προώθηση των ρωσικών δυνάμεων τόσο στο Κράσνογε (Ιβάνοφσκογε), όσο και βορείως της Κλεστσέγεφκα, όπου μάλιστα κατά τη διάρκεια των μαχών καταστράφηκαν και 3 ουκρανικά τανκ.
– Στην Αβντέγεφκα, οι ρωσικές δυνάμεις αφενός ανέκτησαν κάποιες προσωρινά χαμένες θέσεις ανατολικά του τμήματος των εξοχικών κατοικιών, αφετέρου προχώρησαν ακόμη μερικές εκατοντάδες μέτρα κατά μήκος τοπικού αυτοκινητόδρομου. Στο νότιο τμήμα της πόλης και στην περιοχή κοντά στο τουριστικό συγκρότημα «Τσάρσκαγια Οχότα» οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται προς τα δυτικά κατά μήκος των οδών Τσερνισέφσκι, Σπορτίβναγια και Σομπόρναγια, αποκρούοντας παράλληλα τις προσπάθειες των VSU για ανάκτηση του ελέγχου της περιοχής. Στην περίμετρο της πόλης, στα βόρεια συνεχίζονται οι μάχες για τον έλεγχο του Στεποβόγε, στα ΒΑ υπήρξε ρωσική προώθηση ανατολικά του εργοστασίου οπτάνθρακα (κοκ), ενώ στα Ν-ΝΔ οι ρωσικές δυνάμεις βελτίωσαν τις θέσεις τους κοντά στο Περβομάισκογε. Στη Μάργινκα συνεχίστηκε η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων εντός της Γκεόργκιεφκα, ενώ στη γύρω περιοχή τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν εκκαθαριστικές εφόδους, κατά τη διάρκεια των οποίων κατάφεραν να κατακτήσουν ως τρόπαια αρκετά φορητά αντιαρματικά Javelin, νάρκες κατά προσωπικού και πλήθος από τυφέκια και αυτόματα όπλα εγκαταλειμμένα από τις μονάδες των VSU. Στη Νοβομιχάηλοφκα οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται ταυτόχρονα από Βορρά και Νότο, προσπαθώντας να δημιουργήσουν έναν «ημικλοιό» γύρω από το χωριό.
– Στο μέτωπο που εκτείνεται από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε, στο τμήμα της Βρεμιόφκα οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν σημαντικά, σε εύρος 2,1 χλμ και βάθος 500 μέτρων στη γραμμή του μετώπου. Στο τμήμα του Ορέχοφ, συνεχίζονται οι μάχες θέσεων κυρίως στην περίμετρο των Ραμπότινο και Βερμπόβογε. Στην περίμετρο του δεύτερου, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι μονάδες των VSU κατάφεραν να καταλάβουν μια δασική έκταση δυτικά του χωριού, χωρίς αυτό να αλλάζει προς το παρόν κάτι ως προς τη γραμμή κρούσης. Οι VSU χρησιμοποιούν κυρίως το Πυροβολικό τους, βόμβες διασποράς και επιθετικά drones, ενώ με drones τύπου Baba Yaga επιχειρούν να ναρκοθετήσουν εξ αποστάσεως πιθανά περάσματα των ρωσικών στρατευμάτων. Η ρωσική πλευρά απαντά με το δικό της Πυροβολικό, αλλά και με την Αεροπορία της και με τη ρίψη βλημάτων FAB, UMPK (τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων «αέρος-εδάφους») και θερμοβαρικών Solntsepyok.
– Τέλος, στο μέτωπο της Χερσώνας, το προγεφύρωμα των VSU στα Κρίνκι διατηρείται με μια δύναμη περίπου 80 ατόμων. Η ουκρανική πλευρά προσπαθεί αφενός με τη χρήση drones να παρελκύσει την προσοχή των ρωσικών δυνάμεων την ώρα που επιχειρεί εφοδιασμό του προγεφυρώματος – πρόσφατα άρχισαν να εφοδιάζουν και τις λέμβους που μεταφέρουν στρατιώτες και εφόδια από τη μία όχθη του Δνείπερου στην άλλη με συσκευές διεξαγωγής ραδιοηλεκτρονικού πολέμου. Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν για να χτυπήσουν τα πλωτά μέσα του αντιπάλου και άλλα μέσα (πχ βλήματα πυροβολικού), ενώ προσπαθούν να χτυπήσουν και την «πηγή του κακού», δηλαδή τα κέντρα πλοήγησης των ουκρανικών drones στη δυτική όχθη του Δνείπερου. Ένα από αυτά τα κέντρα επλήγη από ρωσικά ελικόπτερα Ka-52, με τη βοήθεια βλημάτων LMUR (ελαφρά τηλεκατευθυνόμενα βλήματα πολλαπλών στόχων), γνωστών και ως Izdeliye-305 (Προϊόν-305») και καταστράφηκε ολοσχερώς (έμψυχο δυναμικό και συσκευές drones). Επλήγη επίσης και χώρος προσωρινής διαμονής Ουκρανών στρατιωτικών στο Μπερισλάβ, ενώ βυθίστηκαν και 5 λέμβοι στον Δνείπερο, οι οποίες μετέφεραν ενισχύσεις και εφόδια στους Ουκρανούς στρατιώτες που κρατούν το προγεφύρωμα στα Κρίνκι.
-Ο συνολικός απολογισμός των απωλειών των VSU κατά το τελευταίο 2ήμερο ήταν ο ακόλουθος (Στγ; τα μέτωπα της ΕΣΕ αναφέρονται με σειρά από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Πάνω από 205 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 5 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S1 Gvozdika, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο AS-90 (βρετανικής κατασκευής), 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Krab (πολωνικής κατασκευής) και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο M777 (παραγωγής ΗΠΑ).
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Πάνω από 570 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 4 τεθωρακισμένα οχήματα, 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο M109 Paladin (παραγωγής ΗΠΑ).
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ (Αρτιόμοφσκ, Σολεντάρ, Αβντέγεφκα, Μάργινκα κοκ): Πάνω από 520 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 6 τεθωρακισμένα οχήματα, 16 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad, 6 αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S1 Gvozdika, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 2S3 Akatsiya, 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο 2A36 Gyatsint-B, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο AS-90 (βρετανικής κατασκευής), 3 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα M777 (παραγωγής ΗΠΑ), 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 2A65 Msta-B, 1 σύστημα ραντάρ εντοπισμού εναέριων στόχων Bukovel’ και 1 αποθήκη πυρομαχικών.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 195 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα FH-70 (βρετανικής κατασκευής), 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο M777 (παραγωγής ΗΠΑ), 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30 και 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 130 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 3 αυτοκίνητα pickup, 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα FH-70 (βρετανικής κατασκευής), 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο M777 (παραγωγής ΗΠΑ), 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30 και 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 80 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τανκ, 2 BTR, 7 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 ραντάρ εντοπισμού επίγειων στόχων AN/TPQ-50 (παραγωγής ΗΠΑ) και 1 αποθήκη πυρομαχικών για πυραύλους και όπλα πεδίου (πυροβόλα / οβιδοβόλα / όλμους).
– Ακόμη, από ρωσικά πυρά από αέρος και εδάφους επλήγησαν / καταστράφηκαν οι παρακάτω στόχοι:
* 1 αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα IRIS-T (γερμανικής κατασκευής),
* 1 σύστημα ραντάρ εντοπισμού εναέριων στόχων Pelikan,
* Θέση προσωρινής διαμονής / στρατοπέδευσης της 3ης Ταξιαρχίας Καταδρομών των VSU,
* 1 αποθήκη πυρομαχικών,
* 1 σταθμός ραντάρ για αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα NASAMS (νορβηγικής κατασκευής),
* 1 ραντάρ εντοπισμού εναέριων στόχων 35D6M και
* 2 αποθήκες καυσίμων για τις ανάγκες των VSU.
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε κατά το τελευταίο 2ήμερο συνολικά 147 ουκρανικά drones, ενώ αναχαιτίστηκαν 26 βλήματα πυραύλων HIMARS και 20 αεροπορικά τηλεκατευθυνόμενα βλήματα πυραύλων.
– Ολοκληρώνοντας και την αποψινή ανασκόπηση παρουσιάζω, ως συνήθως, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (01/02/2024): 568 αεροπλάνα, 265 ελικόπτερα, 11.580 drones, 457 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 14.877 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.214 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.931 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 18.124 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.