H οικονομική διευθύντρια της Huawei, η οποία συνελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη επικαλούμενη προβλήματα υγείας, κυρίως υπέρτασης, σε ένορκη κατάθεσή της, η οποία δόθηκε χθες στην καναδική δικαιοσύνη.
Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση της 46χρονης Μενγκ Ουάνγκζου την οποία κατηγορούν ότι απέκρυψε τις σχέσεις της εταιρίας της με μια επιχείρηση που προσπάθησε να πουλήσει εξοπλισμό στο Ιράν παρά το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε βάρος της χώρας αυτής.
Η Μενγκ Ουάνγκζου, η οποία συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ, οδηγήθηκε την Παρασκευή ενώπιον δικαστή της πόλης αυτής, ο οποίος αναμένεται να αποφανθεί σχετικά με μια ενδεχόμενη απελευθέρωσή της υπό όρους.
Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα. Στην ένορκη κατάθεσή της έκτασης 55 σελίδων η Μενγκ ζητεί να αφεθεί ελεύθερη, κυρίως επειδή υποφέρει από σοβαρή υπέρταση εδώ και αρκετά χρόνια και χρειάστηκε να νοσηλευτεί τις τελευταίες ημέρες μετά την σύλληψή της.
“Εξακολουθώ να μην αισθάνομαι καλά και φοβάμαι ότι η υγεία μου θα επιδεινωθεί κατά την φυλάκισή μου”, σημειώνει η Μενγκ, η οποία είναι επίσης κόρη του ιδρυτή της Huawei. Στην κατάθεσή της η ίδια υπογραμμίζει επίσης ότι έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα υγείας στη ζωή της και διευκρινίζει ότι το 2011 επέζησε από καρκίνο του θυρεοειδούς και ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στην κατάποση στερεών τροφίμων.
Την Παρασκευή κατά την ακροαματική διαδικασία, η καναδική εισαγγελία αντιτάχθηκε στην απελευθέρωσή της με εγγύηση, κρίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει στην Κίνα για να γλιτώσει μια ενδεχόμενη έκδοσή της στις ΗΠΑ.
Στην κατάθεσή της, η Μενγκ βεβαιώνει ωστόσο ότι έχει δεσμούς με το Βανκούβερ περίπου 15 ετών και ότι ο σύζυγός της και η ίδια διαθέτουν πολλές ιδιοκτησίες στην πόλη αυτή, όπου κάνει τακτικά τις διακοπές της. Επίσης σημειώνει ότι στο παρελθόν είχε λάβει και άδεια μόνιμου κατοίκου στον Καναδά, την οποία έχει έκτοτε απαρνηθεί.
Η Μενγκ κατηγορείται για “συνωμοσία για εξαπάτηση πολλών οικονομικών θεσμών” των ΗΠΑ, από τους οποίους υποτίθεται ότι απέκρυψε τις σχέσεις μεταξύ της Huawei και μιας από τις θυγατρικές της, η οποία επεδίωκε να πωλεί εξοπλισμό στο Ιράν παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα αυτή. Η ποινή που μπορεί να της επιβληθεί στις ΗΠΑ βάσει των κατηγοριών αυτών είναι κάθειρξη τριάντα ετών.
Η σύλληψη της Μενγκ προκάλεσε την οργή της Κίνας, η οποία αξίωσε την άμεση απελευθέρωσή της. Οι πρεσβευτές του Καναδά και των ΗΠΑ εκλήθησαν στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών για να τους επιδοθεί διαμαρτυρία, την ώρα που η κρίση αυτή απειλεί την εκεχειρία που επετεύχθη πρόσφατα στον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο.