HRW: Σοβαρές καταγγελίες για βία κατά μεταναστών από αστυνομικούς στον Έβρο

1225
hrw

Άνδρες έχουν γυρισμένη την πλάτη τους στην κάμερα, δείχνοντας τις βαθιές πληγές τους. Αυτά τα πλάνα έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), καταγγέλλοντας ξανά την ελληνική αστυνομία για βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών στον Εβρο.

Η οργάνωση κατηγορεί την αστυνομία για ξυλοδαρμό μεταναστών και αιτούντων άσυλο που μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα, από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Οι τραυματισμοί που προβάλλονται στο συγκεκριμένο βίντεο- το οποίο γυρίστηκε στην Αδριανούπολη τον Αύγουστο- προκλήθηκαν από επιθέσεις της ελληνικής αστυνομίας κατά τις λεγόμενες «επαναπροωθήσεις» στον Εβρο, καταγγέλλει η οργάνωση.

Η HRW κατέληξε στα συμπεράσματά της μιλώντας με ανθρώπους από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, την Τυνησία και την Υεμένη. Αυτοί περιέγραψαν 24 περιστατικά επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα στην Τουρκία, στον Εβρο.

Ολοι τους μίλησαν για επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας και από μέλη άλλων σωμάτων, που φορούσαν στολές και μάσκες, δίχως αναγνωρίσιμα διακριτικά. Δώδεκα ανέφεραν πως τους πήραν τα πράγματά τους, ακόμη και χρήματα και έγγραφα, τα οποία τις περισσότερες φορές τα κατέστρεψαν. Επτά είπαν πως τους έβγαλαν τα ρούχα ή τα παπούτσια και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με τα εσώρουχα, ακόμη και μέσα στην παγωνιά, τη νύχτα.

Ακόμη, κατήγγειλαν ότι τους χτύπησαν με τα χέρια και κλομπ και τους κλώτσησαν. Ενας Μαροκινός κατήγγειλε ότι ένας άνδρας, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, τον έσυρε από τα μαλλιά, τον ανάγκασε να γονατίσει, έβαλε ένα μαχαίρι στο λαιμό του και τον υπέβαλλε σε ψεύτικη «εκτέλεση».

Ανάμεσα σε εκείνους που τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τουρκία ήταν μία 19χρονη έγκυος από τη Συρία και μια Αφγανή που είπε ότι οι αστυνομικοί πήραν τα παπούτσια των δύο παιδιών της.

«Ανθρωποι που δεν έχουν διαπράξει έγκλημα κρατούνται, ξυλοκοπούνται, και τους πετάνε έξω από την Ελλάδα χωρίς να ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα ή η ασφάλειά τους», δήλωσε ο Τοντόρ Γκάρντος, ερευνητής της HRW στην Ευρώπη. «Οι ελληνικές αρχές πρέπει αμέσως να ερευνήσουν τις επανειλημμένες καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις», συμπλήρωσε.

Βαθιά ανησυχία για τις καταγγελίες για συστηματικές επαναπροωθήσεις εξέφρασε η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε ένα σημαντικό αριθμό αξιόπιστων αναφορών για ανεπίσημες αναγκαστικές επιστροφές στην Τουρκία, στον Εβρο», δήλωσε ο Λίο Ντομπς, εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Αθήνα. «Τέτοιες αναφορές προκαλούν βαθιά ανησυχία. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε μοιραστεί αυτές τις ανησυχίες με τις ελληνικές αρχές και ζητήσαμε να γίνει έρευνα για τα περιστατικά, όπως και να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή τους», συμπλήρωσε. Ομως, η αντίδραση της Αθήνας απέτυχε να διασφαλίσει πρόσβαση στο άσυλο και προστασία από τις αναγκαστικές επιστροφές για εκείνους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, πρόσθεσε ο ίδιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας