Howard Eissenstat: “Η Τουρκία βλέπει στην Ουάσιγκτον έναν παρακμάζοντα αντίπαλο”

606
Η Τουρκία βλέπει την Ουάσιγκτον έναν παρακμάζοντα αντίπαλο

Μια από τις πιο εύστοχες αναλύσεις για την Τουρκία, από τον καθηγητή Howard Eissenstat

Σε συνέντευξή του στο Ahval, ο καθηγητής Howard Eissenstat του πανεπιστημίου St. Lawrence, μίλησε για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και τη σχέση της με ΗΠΑ-ΕΕ, χαρακτηρίζοντας την επιτυχημένη και αναφέροντας ότι βασίζεται στην προϋπόθεση να μην αντιδράσει κανένα bloc απέναντι στις αποφάσεις της Άγκυρας, πράγμα που την καθιστά «στοίχημα».

Ακολουθεί η μετάφραση μέρους της συνέντευξης:

H Τουρκία αντιλαμβάνεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι απλά ως ανταγωνιστή, αλλά ως έναν παραπαίοντα αντίπαλο, ο οποίος έχει αφήσει στην άκρη τις διεθνείς παρεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, έπειτα από το πολιτικό κενό που δημιουργήθηκε με την αποχώρηση Ομπάμα, δηλώνει ο Howard Eissenstat, καθηγητής ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο St.Lawrence.

Σε συνέντευξή του με τον αρχισυντάκτη του Ahval, Yavuz Baydar, ο Eissenstat είπε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται, παρά την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Τουρκία, η οποία για πολύ καιρό πίστευε ότι έχει ένα φυσικό ηγετικό ρόλο στην περιοχή, προσπαθεί να καλύψει το εν λόγω κενό», λέει ο αναλυτής σχετικά με την Άγκυρα, η οποία βλέπει τον εαυτό της ως «ακμάζουσα δύναμη» ενάντια στην «παραπαίουσα ηγεμονία», δηλαδή τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Eissenstat, ο συριακός εμφύλιος όξυνε τις διαφορές μεταξύ Άγκυρας-Ουάσιγκτον, όπου και οι δύο διαφύλαξαν τα ζωτικά τους συμφέροντα· ωστόσο η σχέση τους κλονίστηκε από τη στήριξη που παρείχε η Ουάσιγκτον στους Κούρδους της Συρίας (YPG).

Σύμφωνα με τον Eissenstat, η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει γίνει πιο «προσωπική», κάτι που οδηγεί σε απροσεξίες ως προς τη διαδικασία λήψεων αποφάσεων.
“Η «εξατομίκευση» και η απουσία γραφειοκρατικής λογικής έχουν αλλάξει το θεμελιώδη τρόπο με τον οποίο η Τουρκία συναλλάσσεται με τους συμμάχους της”.

Η αραβική άνοιξη έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να προβάλλει την ενεργή εξωτερική της πολιτική στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Eissenstat.

Οι διαμαρτυρίες σε όλο τον Αραβικό κόσμο επιτάχυναν τη διαδικασία αλλαγής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ως προς τη Μέση Ανατολή, κάτι που έκανε τον Τούρκο Πρόεδρο να πιστέψει ότι η Αραβική Άνοιξη ήταν η ώρα της Τουρκίας.

Σχολιάζοντας τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο Eissenstat λέει ότι δεν πρέπει να ταυτίζουμε τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ με αυτές της Τουρκίας με την Ένωση.

Παρά την αυξημένη ένταση και το γεγονός ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα αποσυνδεθούν σε κάποιο βαθμό, καμία από τις δύο δεν θα πληρώσει βαρύ τίμημα. «Ωστόσο η Τουρκία είναι «δεμένη» στην ΕΕ από οικονομικής άποψης, κάτι που καθιστά τις συνέπειες ένος χωρισμού έτι σοβαρότερες», λέει ο Eissenstat.

Η Τουρκία με κάποιο τρόπο έχει μια σχετική επιτυχία κόντρα στην κριτική που δέχεται η εξωτερική της πολιτική, λέει ο αναλυτής, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα φέρεται να είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας με σημαντικές σχέσεις με τη Δύση και συνεργασία με άλλα κράτη, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Η αγορά των S-400 δίνει στην Τουρκία μια αίσθηση σχετικής ανεξαρτησίας, σημειώνοντας επίσης ότι η Άγκυρα δεν επιδιώκει να ταχθεί υπέρ της Κίνας ή της Ρωσίας απέναντι στη Δύση.

Ο στόχος της Άγκυρας ήταν να πετύχει μια ευρύτερη ανεξαρτησία ώστε να ακολουθήσει μια πολιτική χωρίς συμμαχίες, η οποία μέχρι τώρα αποδεικνύεται επιτυχημένη.

«Η Τουρκία ορθώς δηλώνει ανεξάρτητο κράτος που λαμβάνει τις αποφάσεις μόνη της», λέει ο Eissenstat, ωστόσο η Άγκυρα δεν αναλογίζεται τον τρόπο με τον οποίο άλλα κράτη αντιλαμβάνονται αυτές τις αποφάσεις και την ενδεχόμενη αντίδραση στις αποφάσεις αυτές».

«Η Τουρκία υποθέτει ότι η έννοια «συναλλακτικότητα» σημαίνει ότι μπορεί να παίρνει τις αποφάσεις που πιστεύει ότι είναι καλύτερες για τον εαυτό της και ότι οι εταίροι της απλά θα τις δεχτούν. Όμως δεν λειτουργεί έτσι η συναλλακτικότητα».

Πηγή: ahvalnews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας