Handelsblatt: Πώς η Τουρκία επωφελείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία

1455
Handelsblatt: Πώς η Τουρκία

Τα σημαντικά οφέλη που αποκομίζει η Τουρκία από τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία παρουσιάζει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», που τιτλοφορείται «Πώς η Τουρκία επωφελείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η Άγκυρα όχι μόνο δεν συμμετέχει στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας, συνεχίζει να προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο πληρώνοντας σε ρούβλια και βλέπει τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε τουρκικό έδαφος να αυξάνονται παρά την εκτόξευση του πληθωρισμού σε πάνω από 80%.

«Την ώρα που Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία επιβάλουν εκατέρωθεν κυρώσεις η Τουρκία βγαίνει κερδισμένη από την παρούσα κατάσταση. Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα. Η Τουρκία συνεχίζει να προμηθεύεται φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το οποίο πληρώνει σε ρούβλια, όπως ακριβώς θέλει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν. Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε πόλο έλξης γερμανικών εταιρειών logistics. “Το Επιμελητήριο Εξωτερικού Εμπορίου στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαιώνει ότι η δραστηριότητα γερμανικών εταιρειών έχει αυξηθεί», τονίζεται στο δημοσίευμα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Όπως επισημαίνεται το σημαντικό ερώτημα που προκύπτει από την τουρκική στάση, είναι μέχρι πότε ΗΠΑ και ΕΕ θα ανέχονται τα τερτίπια του Ερντογάν. «Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις ισχύουσες κυρώσεις και σε ξένες εταιρείες που συνεχίζουν να συναλλάσσονται με ρωσικές εταιρείες. Μια τέτοια απόφαση θα έπληττε τις επιχειρήσεις στην Τουρκία, οι οποίες επί του παρόντος μεταφέρουν σε άλλο πλοίο εισαγόμενα αγαθά για να τα μεταφέρουν στη συνέχεια στη Ρωσία υπό άλλη σημαία. Εκτός αυτού υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΕ θα απαντήσει εντός Οκτωβρίου στην αμφιλεγόμενη στάση της Άγκυρας έναντι του πολέμου στην Ουκρανία».

Το «κατηγορώ» του Πούτιν στη Δύση και το «ευχαριστώ» στον Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να διαλύσει τη Ρωσία, ενώ ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τη συμβολή του στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας βάσει της οποίας η Τουρκία θα πληρώνει σε ρούβλια το 25% των προμηθειών του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Η συμφωνία μας για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ στο εγγύς μέλλον, με τις πληρωμές για το 25% των προμηθειών να γίνεται σε ρωσικά ρούβλια», δήλωσε ο Πούτιν.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Τουρκία «έχει γίνει μια από τις πιο αξιόπιστες διαδρομές για τις αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ακόμα και στην Ευρώπη. Ο TurkStream λειτουργεί ομαλά».

Υπενθυμίζεται ότι από τότε που οι χώρες της Δύσης επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Μόσχα προσπάθησε να πραγματοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές σε άλλα νομίσματα και όχι σε δολάρια ή ευρώ, που χρησιμοποιούνται συνήθως στα ενεργειακά συμβόλαια. Ζήτησε επίσης, οι πληρωμές για ορισμένες εξαγωγές φυσικού αερίου να γίνονται σε ρούβλια, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά παράβαση των υφισταμένων συμβατικών όρων.

Αρκετές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, διέκοψαν τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν το ρούβλι.

Η Τουρκία έχει διατηρήσει θερμότερες σχέσεις με τη Ρωσία από ό,τι οι χώρες της ΕΕ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε και η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια που υπέγραψαν Ρωσία, Ουκρανία, ΟΗΕ και Τουρκία, τον περασμένο Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τη συμβολή του στη συμφωνία για τα σιτηρά, ενώ τόνισε πως «οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα ότι μπορούν επίσης να εξάγουν τα προϊόντα μας μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί».

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η Τουρκία θέλει να συνεχιστούν και οι εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία, ενώ ο Πούτιν κάλεσε τον ΟΗΕ να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει κυρώσεις για τις εξαγωγές λιπασμάτων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να μεταφέρει 300.000 τόνους λιπασμάτων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς χρέωση όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες», δήλωσε ο Πούτιν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας