H Hamas επιθυμεί να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για 2 – 4 ημέρες και έχει ενημερώσει για αυτό τους μεσολαβητές, δηλαδή το Κατάρ και την Αίγυπτο, ανέφερε πηγή προσκείμενη στη Hamas στο γαλλικό πρακτορείο.
Η πηγή αυτή διευκρίνισε μάλιστα ότι στο πλαίσιο αυτής της παράτασης «είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση άλλων 20-40 Ισραηλινών αιχμαλώτων». .
Μιλώντας από τη Βηρυτό, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Hamas Osama Hamdan δήλωσε στο Al Jazeera ότι αναμένει από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας
«Έχω ένα πολύ συγκεκριμένο σχόλιο.
Ο Πρόεδρος Βiden έχει την ικανότητα να βάλει τέλος στην ισραηλινή επίθεση κατά της Γάζας.
Έχει τη δύναμη να το κάνει και το να μιλάμε για παράταση της εκεχειρίας δεν είναι η λύση.
«Η λύση είναι να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση κατά της Γάζας και να εξαναγκαστεί το Ισραήλ να εφαρμόσει διεθνή ψηφίσματα σχετικά με τον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε.
Νωρίτερα την Κυριακή 26/11 και αφού μεσολάβησε ένα πολύωρο θρίλερ γύρω από το τρίτο κύμα ομήρων που θα απελευθερώνονταν από την Hamas, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως 14 Ισραηλινοί όμηροι και τρεις ξένοι παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, στο πλαίσιο της τρίτης μέρας απελευθέρωσης ομήρων από την παλαιστιανιακή οργάνωση και της αποφυλάκισης 39 Παλαιστινίων αξιωματούχων από τις ισραηλινές φυλακές.
Από την πλευρά της η Hamas ανακοίνωσε πως παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό 13 Ισραηλινούς ομήρους, 3 Ταϊλανδούς και έναν Ρώσο.
Η απελευθέρωση του ρώσου έγινε ωστόσο στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής συμφωνίας που έγινε σε απευθείας επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Αντίστοιχα λίγες ώρες αργότερα, η ισραηλινή σωφρονιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι οι 39 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν στις φυλακές της χώρας.
«Η εκεχειρία προχωρά χωρίς προβλήματα», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι 120 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν από την Αίγυπτο στη Γάζα την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς καυσίμων.
Την ίδια ώρα πάντως υπήρχαν πληροφορίες για «πολιορκία» δύο τουλάχιστον νοσοκομείων από τον ισραηλινό στρατό, που είχε ως κατάληξη να σκοτωθούν 8 Παλαιστίνιοι, μεσούσης της εκεχειρίας…
Εύθραυστη εκεχειρία
Τη δεύτερη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Hamas, η συμφωνία παραλίγο να «τιναχτεί» στον αέρα, καθώς οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη για παραβίαση της συμφωνίας για την ανταλλαγή ομήρων με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους ενώ το Ισραήλ έφτασε να απειλήσει ότι αν η επόμενη ομάδα ομήρων δεν απελευθερωθεί από τη Γάζα, ο στρατός του Ισραήλ (IDF) «θα ξεκινήσει εκ νέου χερσαίες επιχειρήσεις» στον παλαιστινιακό θύλακα.
Τελικά, η συμφωνία σώθηκε χάρη στη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.
H Lolwah Rashid al-Khater, υπουργός Επικρατείας του Κατάρ για τη Διεθνή Συνεργασία, δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει αύξηση στην ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδίδεται στον θύλακα.
«Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειές μας για την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας θα είναι επιτυχείς.
Αυτό θα επιτρέψει σε περισσότερα μέρη να παραδώσουν περισσότερη βοήθεια για την ανακούφιση των αμάχων», είπε στο Al Jazeera κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη νότια Γάζα.
«Υπάρχουν πολλοί δρόμοι που ακολουθούνται, συμπεριλαμβανομένου του διπλωματικού.
Για το σκοπό αυτό … καταβάλλονται προσπάθειες και διεξάγονται συνομιλίες σε μια προσπάθεια να παραταθεί η εκεχειρία που λήγει το βράδυ της Δευτέρας 27/11.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken τρόπους επίτευξης συνολικής κατάπαυσης του πυρός.
Στη Γάζα ο Netanyahu – Παράθυρο για παράταση της εκεχειρίας
Την ίδια ώρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu επισκέφθηκε τη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2023 και δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη νίκη επί του παλαιστινιακού κινήματος της Hamas.
Όπως σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, η χώρα έχει τρεις στόχους: «να εξαλείψει τη Hamas, να επιστρέψει όλους όσους απήχθησαν και να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα γίνει ξανά απειλή».
O Netanyahu επισήμανε στον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden σε τηλεφωνική επικοινωνια μετάξύ των δύο ηγετών ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την εκστρατεία του στη Γάζα με πλήρη ισχύ μόλις λήξει η προσωρινή εκεχειρία.
Ωστόσο, ο είπε επίσης ότι θα καλωσόριζε την παράταση της εκεχειρίας εάν η κίνηση διευκόλυνε την απελευθέρωση 10 επιπλέον ομήρων κάθε μέρα, όπως είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας.
Λευκός Οίκος: Προϋπόθεση η λύση των δύο κρατών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή – Περιορισμοί στο εξοπλισμό του Ισραήλ
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η λύση δύο κρατών στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan.
“Κανείς δεν είναι μεγαλύτερος υπέρμαχος μιας λύσης δύο κρατών από τον Πρόεδρο Joe Biden… είναι επιτακτική ανάγκη για μακροπρόθεσμη ειρήνη στην περιοχή», είπε στο CBS.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να περιορίσουν τις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ, δήλωσε Sullivan σε συνέντευξή του στο CBS .
Έτσι σχολίασε τα λόγια του προέδρου της χώρας Joe Biden, ο οποίος χαρακτήρισε τη θέσπιση προϋποθέσεων για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας «μια αξιόλογη ιδέα».
Ταυτόχρονα, ο σύμβουλος του προέδρου τόνισε ότι οι αμερικανικές αρχές θεωρούν παραγωγική την τρέχουσα προσέγγισή τους στο πλαίσιο της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης, καθώς επιτρέπει «να επιτευχθούν αποτελέσματα».
Μιλάμε για επιστροφή ομήρων, προσωρινή παύση των εχθροπραξιών και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.
Η Hamas δηλώνει έτοιμη να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, αν απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι
Ο Ghazi Hamad, μέλος του πολιτικού γραφείου της Hamas, δήλωσε στο Al Jazeera, ότι η οργάνωση είναι προσηλωμένη στη συμφωνία εκεχειρίας των τεσσάρων ημερών και είναι πρόθυμη να απελευθερώσει όλους τους ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.
Ο Hamad καταδίκασε επίσης τον ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο, χαρακτηρίζοντάς τες εταίρο του Ισραήλ στη «γενοκτονία«.
«Υποστηρίζουν πάντα το Ισραήλ.
Από την αρχή αυτού του πολέμου, οι ΗΠΑ είναι ο συνεργάτης τους σε αυτό το έγκλημα, σε αυτή την εθνοκάθαρση»
Ερωτηθείς αν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση Αμερικανών πολιτών, ο Hamad δήλωσε ότι η Hamas ενδιαφέρεται να απελευθερώσει όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.
Η δεύτερη απελευθέρωση
H Emily Hand συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης της Hamas στο κιμπούτς Be’eri στις 7 Οκτωβρίου, ωστόσο στη συνέχεια η μεγαλύτερη αδερφή της 9χρονης είχε δηλώσει ότι η οικογένεια ενημερώθηκε για ανατροπή της υπόθεσης από τις ισραηλινές Αρχές.
«Μας είπαν ότι είχε δολοφονηθεί.
Ήμασταν σε πένθος», είπε αρχικά μιλώντας στο Channel 12 ωστόσο όπως είπε στη συνέχεια, «στις 31 Οκτωβρίου, μας είπαν ότι ήταν πολύ πιθανό να την έχουν απαγάγει».
Όπως αναφέρουν οι Times of Israel οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερωθήκαν το Σάββατο 25/11 είναι:
Shoshan Haran, 67 ετών
Η κόρη της, Adi Sosham, 38 ετών, και τα παιδιά της Andi, Yahel, 3 ετών, και Nave, 8 ετών.
Shiri Weiss, 53 ετών και η κόρη της, Noga Weiss, 18 ετών.
Maya Regev, 21 ετών
Hila Rotem, 12 ετών
Emily Hand, 9 ετών
Noam Or, 17 ετών και Alma Or, 13 ετών
Noam Avigdori, 12 ετών, και η μητέρα της Sharon Avigdrori, 52 ετών
Το Ισραήλ σε 50 μέρες έριξε βόμβες βάρους 40.000 τόνων στην Γάζα και την ισοπέδωσε – Εικόνες καταστροφής
Ο επικεφαλής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης στη Γάζα μίλησε στο Al Jazeera για την κατάσταση στον πολιορκημένο θύλακα, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Ο ισραηλινός στρατός έριξε από τις 7 Οκτωβρίου περίπου 40.000 τόνους βομβών στη Γάζα.
Το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν έχει λάβει βασικά αγαθά.
Η καταστροφή που προκαλεί ο ισραηλινός στρατός αντανακλά την επιθυμία του να καταστήσει τη Γάζα ακατοίκητη.
Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο νοσοκομείο πεδίου, καθώς το νοσοκομείο al-Shifa (το μεγαλύτερο στη Γάζα) δεν λειτουργεί πλέον».
Δυτική Όχθη: Ο Ισραηλινός στρατός «πολιορκεί» νοσοκομεία – Τουλάχιστον έξι νεκροί
Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRSC) αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί το κυβερνητικό νοσοκομείο της Τζενίν και το νοσοκομείο Ibn Sina στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Ένταση επικρατεί από το βράδυ του Σαββάτου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από πυρά του ισραηλινού στρατού, ενώ η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRSC), καταγγέλλει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν νοσοκομεία.
Σε ανάρτησή της στο Χ, η PRCS ανέφερε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός παρεμποδίζει και εμποδίζει τις ομάδες επείγουσας ιατρικής υπηρεσίας τους να φτάσουν στους τραυματίες και «επιθεωρεί συνεχώς» τα οχήματα των ασθενοφόρων τους.
Νωρίτερα η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταγγείλει ότι ένα από τα ασθενοφόρα της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη «στοχοποιήθηκε» κοντά στη φυλακή Οφέρ.
Η επίθεση «είχε ως αποτέλεσμα να θρυμματιστεί το πίσω παράθυρο ωστόσο η ομάδα μας είναι ασφαλής», ανέφερε η PCRS σε ανάρτησή της στο X.
Δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν έξω από την περιοχή της Οφέρ περιμένοντας την επικείμενη απελευθέρωση του δεύτερου γύρου Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι νεκροί σε 24 ώρες – 230 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη – Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Μεσούσης της εκεχειρίας 8 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν συνολικά, σύμφωνα με το Al Jazeera, από πυρά του ισραηλινού στρατού το Σάββατο 25/11 στη Δυτική Όχθη.
Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 18 τραυματίστηκαν σε επιδρομή στην Τζενίν (οχυρό ένοπλων οργανώσεων στο βόρειο τμήμα της περιοχής που βρίσκεται υπό ισραηλινό έλεγχο για 56 χρόνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής) που διήρκεσε πάνω από 12 ώρες. Δύο από τους τραυματίες φέρονται να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Τρεις άλλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο χωριό Yutma νότια της Ναμπλούς, στην al-Bireh και στην πόλη Qabatiyeh νότια της Τζενίν.
Γιατρός 25 ετών σκοτώθηκε το πρωί της Παρασκευής μπροστά στο σπίτι του στην Καμπατίγια, κοντά στην Τζενίν.
Άλλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην ελ Μπίρε, κοντά στη Ραμάλα, οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια εισβολής του στην Τζενίν, με τεθωρακισμένα οχήματα στην πόλη, που μετατράπηκε πρόσφατα σε θέατρο της πιο αιματηρής εφόδου στη Δυτική Όχθη τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια (14 νεκροί), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Δύο από τα κύρια νοσοκομεία της Τζενίν πολιορκούνται από ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα, ασθενοφόρα ερευνώνται και δύο άτομα συλλαμβάνονται μέσα από τα ασθενοφόρα.A young man was shot in the torso by Israeli forces amid a raid into the town of Kharsa, the #WestBank.#Israel pic.twitter.com/xJSINzZDyb
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε δημόσιο νοσοκομείο στην Τζενίν, όπως και την κλινική Ibn Sina κι ότι άνδρες του έψαξαν ασθενοφόρα.
Έκαναν επίσης λόγο για μάχες με αυτόματα όπλα.
H ήδη τεταμένη κατάσταση στη Δυτική Όχθη επιδεινώθηκε έκτοτε, με συνεχείς εξάρσεις της βίας.
Περίπου 230 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εκεί από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών ή σε επιθέσεις εποίκων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η Hamas ανακοίνωσε το θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών διοικητών και επιβεβαίωσε τον θάνατο του διοικητή της Ταξιαρχίας της Βόρειας Γάζας
Η ένοπλη πτέρυγα της Hamas, οι Ταξιαρχίες Al Qassam, δηλώνουν ότι τέσσερις από τους στρατιωτικούς διοικητές της έχουν σκοτωθεί.
Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στο κανάλι της στο Telegram, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η ομάδα αναφέρει ότι ένας από τους πράκτορες της Hamas που σκοτώθηκε ήταν ο Ahmad Al Ghandour, γνωστός ως Abu Anas, ο οποίος περιγράφεται ως «μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου και διοικητής της Βόρειας Ταξιαρχίας«.
Δεν έχει γίνει σαφές πότε και πώς σκοτώθηκαν.
Νωρίτερα ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, είχε μεταδώσει ότι η Hamas ανακοίνωσε τον θάνατος δύο διοικητών της.
Η Hamas ανακοίνωσε ότι ο διοικητής της ταξιαρχίας της Βόρειας Γάζας Ahmed Randour και ο επικεφαλής της συστοιχίας πυραύλων Ayman Siam σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.
Γιατί το Ισραήλ κατηγορεί τη Hamas ότι παραβίασε τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων
Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Hamas ότι παραβίασε τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, απελευθερώνοντας ένα παιδί χωρίς τη μητέρα του.
Η Hila Rotem Shoshani, 12 ετών, απελευθερώθηκε, αλλά η μητέρα της, Raya Rotem, 54 ετών, παραμένει όμηρος στη Γάζα.
Ισραηλινές πηγές λένε ότι η διαφορά αυτή ήταν ένα από τα σημεία που έμειναν πίσω κατά τη διάρκεια των καθυστερήσεων και των διαφωνιών που έκαναν επεισοδιακή την δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας.
Νωρίτερα η Hamas κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν τήρησε ο δικό του μέρος της συμφωνίας.
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Hamas, Osama Hamdan, σε συνέντευξη Τύπου από τη Βηρυτό του Λιβάνου, σχετικά με την καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ομήρων της 2ης μέρας από τη Γάζα, είπε ότι το Ισραήλ δεν εκπλήρωσε το μέρος της συμφωνίας που του αναλογούσε και ότι η Hamas «ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές για τις παραβιάσεις του Ισραήλ».
Το Τελ Αβίβ από την πλευρά του αρνήθηκε ότι παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ο Hamdan είπε ότι συνολικά 340 φορτηγά με βοήθεια στάλθηκαν στη Γάζα από την Παρασκευή, αλλά μόνο 65 έφτασαν στη βόρεια Γάζα – κάτι που πρόσθεσε ότι είναι λιγότερο από το μισό από αυτό που συμφώνησε το Ισραήλ.
Ακόμα όπως είπε πιστεύει ότι οι Ισραηλινοί «δεν ανταποκρίνονται με τον σωστό και θετικό τρόπο» από την έναρξη της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός την Παρασκευή.
Ωστόσο, το Ισραήλ ήδη αντέδρασε καθώς πηγές που επικαλούνται οι Times of Israel κατηγόρησαν τη Hamas ότι παραβίασε τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, απελευθερώνοντας ένα παιδί χωρίς τη μητέρα του.
Πόσοι κρατούμενοι και αιχμάλωτοι έχουν απελευθερωθεί;
Με την έναρξη της συμφωνίας εκεχειρίας συνολικά έχουν απελευθερωθεί,
26 Ισραηλινοί πολίτες,
78 Παλαιστίνιοι,
14 Ταϊλανδοί και,
1 Φιλιππινέζος αφέθηκαν ελεύθεροι από την έναρξη της τετραήμερης εκεχειρίας την Παρασκευή 24/11.
Παρασκευή 24/11,
13 παιδιά και ηλικιωμένοι Ισραηλινοί απελευθερώθηκαν από τη Hamas, καθώς το Ισραήλ απελευθέρωσε
39 Παλαιστίνιες γυναίκες και εφήβους, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων.
Σάββατο 25/11
Η Hamas απελευθέρωσε την νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή 26/11,
13 Ισραηλινούς – έξι γυναίκες και επτά ανήλικους – μετά από καθυστέρηση, 4 Ταϊλανδούς, ενώ το Ισραήλ νωρίτερα απελευθέρωσε
39 Παλαιστίνιους – έξι γυναίκες και 33 ανηλίκους.
Δεκατέσσερις Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος πολίτες απελευθερώθηκαν επίσης από τη Hamas κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Ένας ακόμη γύρος ανταλλαγής αναμένεται αργότερα την Κυριακή.
Η Hamas είπε ότι 50 γυναίκες και παιδιά πρόκειται να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά στις ισραηλινές φυλακές συνολικά στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας.
Το Ισραήλ λέει ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί εάν απελευθερωθούν περισσότεροι αιχμάλωτοι με ρυθμό 10 την ημέρα.
Το Κατάρ ελπίζει σε παράταση της συμφωνίας εκεχειρίας
Με βάση την τρέχουσα συμφωνία η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα και στο πλαίσιό της θα αφεθούν ελεύθεροι 50 από τους ομήρους που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα, απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων και είσοδο 300 φορτηγών με τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και καύσιμα στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το Κατάρ ελπίζει να παραταθεί η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas πέρα από τις τέσσερις ημέρες που έχουν ήδη συμφωνηθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Mazid al Anshari.
«Αυτό που ελπίζουμε είναι η ώθηση που δημιουργήθηκε από τις απελευθερώσεις των δύο αυτών ημερών και από αυτή τη συμφωνία των τεσσάρων ημερών να μας επιτρέψει να παρατείνουμε την εκεχειρία πέρα από αυτές τις τέσσερις ημέρες και κατά συνέπεια να ξεκινήσουμε πιο σοβαρές συζητήσεις για τους υπόλοιπους ομήρους», επεσήμανε ο al Anshari μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Διαμαρτυρίες κατά του Netanyahu
Ισραηλινοί πραγματοποίησαν διαδήλωση μπροστά από την κατοικία του πρωθυπουργού Netanyahu στη Δυτική Ιερουσαλήμ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του.
«Ο Netanyahu είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για το κράτος του Ισραήλ«, έγραφε ένα πανό.
Ένα άλλο έγραφε «Ο Μπίμπι είναι επικίνδυνος, παραιτήσου τώρα«.
Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν επίσης ισραηλινές σημαίες, εμποδίστηκαν από την αστυνομία να πλησιάσουν την κατοικία.
Οι αριθμοί των 50 ημερών του πολέμου Ισραήλ – Hamas
Οι 50 ημέρες του πολέμου έχουν αφήσει πίσω τους βαρύ απολογισμό θυμάτων, όπως απεικονίζει σε πίνακα το Al Jazeera:
Παλαιστίνη
Γάζα
14.854 νεκροί, μεταξύ αυτών
6.150 παιδιά νεκρά
36.000 τραυματίες, το 75% αυτών γυναίκες και παιδιά
6.800 αγνοούμενους
Δυτική Όχθη
237 νεκροί
2,750 τραυματίες
Ισραήλ
1.200 νεκροί
5,600 τραυματίες
Ισοπεδωμένη γη η Γάζα – Ισραηλινοί έποικοι κλέβουν την γη των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Σωρό από ερείπια μπετού θυμίζει η Γάζα στο βόρειο τμήμα της καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί δεν έχουν αφήσει τίποτε όρθιο.
Ωστόσο, λίγο πιο πέρα, οι αγρότες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη λένε ότι αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινές εισβολές και βία από Ισραηλινούς εποίκους, σε σημείο που ζουν με τον φόβο μήπως κλέψουν τα σπίτια και τη γη τους.
Σε αυτό προστίθεται η βία που παρακολουθούν σε κοντινές αστικές περιοχές, όπως η πόλη Τζενίν και ο προσφυγικός καταυλισμός όπου ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε τις επιδρομές, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας 20 σε μόλις μία εβδομάδα.
Γάλλοι πρεσβευτές χαρακτήρισαν «ψευδαίσθηση» τον στόχο της εξάλειψης της Hamas
Ορισμένοι πρώην Γάλλοι πρεσβευτές έχουν ζητήσει μια πολιτική λύση στον πόλεμο στη Γάζα και απέρριψαν τον διακηρυγμένο στόχο του Ισραήλ για εξάλειψη της Χαμάς ως «παραπλανητικό».
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Le Monde το Σάββατο, 18 πρώην πρεσβευτές είπαν ότι το Ισραήλ είχε ξεκινήσει μια στρατηγική ολοκληρωτικού πολέμου στη Γάζα που είναι «τόσο βάναυση όσο και μάταιη και ολοένα και περισσότερο αμφισβητούμενη».
«Η εξάλειψη της Hamas είναι περισσότερο σύνθημα παρά ρεαλιστικός στόχος», έγραψαν.
«Το 2006, το Ισραήλ είχε ήδη διακηρύξει την επιθυμία του να «εξολοθρεύσει τη Hezbollah», με τα γνωστά αποτελέσματα.
Μια τέτοια στρατηγική είναι απατηλή.
Η Hamas, η οποία έχει ήδη γίνει στόχος πέντε φονικών στρατιωτικών εκστρατειών, αναπόφευκτα θα αναγεννηθεί.
Ο στρατός δεν θα μπορέσει να νικήσει ένα κίνημα που υποστηρίζεται από ένα μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού πληθυσμού, στη Γάζα καθώς και στη Δυτική Όχθη, μπροστά σε μια παλαιστινιακή αρχή που έχει αποκλειστεί».
Οι πρώην διπλωμάτες είπαν ότι μια λύση δύο κρατών αξίζει ακόμα να επιχειρηθεί παρά το γεγονός ότι είναι «ολοένα και πιο δύσκολο να οικοδομηθεί» λόγω της προσάρτησης της ευρύτερης Ιερουσαλήμ και των αυξανόμενων οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.