Hamas-Κερδίσαμε τον πόλεμο!-Αντιφατικά μηνύματα για εκεχειρία-80 χρόνια για ανοικοδόμηση της Γάζας

730
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Hamas θα επιτεθεί σε Αμερικάνους στρατιώτες λέει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
 Αντιφατικά μηνύματα στέλνει η Hamas σχετικά με την απάντηση που πρόκειται να δώσει στην πρόταση για συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, καθώς άλλα στελέχη της υποστηρίζουν πως η θέση στο υπό διαπραγμάτευση σχέδιο είναι αρνητική και άλλα, όπως ο επικεφαλής του Politburo, Ismail Haniyeh επισημαίνουν πως η Hamas την εξετάζει με θετικό πνεύμα.
Και ενώ ο επικεφαλής της Hamas στη Γάζα, Yahya Sinwar υποστηρίζει πως η Hamas.. κέρδισε τον πόλεμο, 
πίεση υπάρχει και στο Ισραήλ καθώς η κυβέρνηση του Benjamin Netanyahu εξακολουθεί να δέχεται τα πυρά αντικυβερνητικών διαδηλωτών και συγγενών των ομήρων, τη στιγμή που έγινε γνωστό πως ένας ακόμα Ισραηλινός όμηρος στα χέρια της Hamas, άφησε την τελευταία του πνοή.
Παρόλο αυτά ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τόσο τα νότια όσο και τα βόρεια εδάφη της Γάζας, ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι δυνάμεις της Hamas ετοιμάζουν επίθεση κατά των Αμερικάνων στρατιωτών που εργάζονται στη Γάζα για την κατασκευή ενός προσωρινού λιμανιού, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δεν θα μας επιτεθεί η Hamas

Σε δηλώσεις του

ADVERTISEMENT

ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Hamas θα επιτεθεί στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο έργο κατασκευής προσωρινού λιμανιού στη Γάζα.

«Δεν θα συζητήσω πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών στο βήμα.
Αλλά δεν βλέπω αυτή τη στιγμή ενδείξεις ότι υπάρχει ενεργή πρόθεση για κάτι τέτοιο.
Τούτου λεχθέντος… είναι εμπόλεμη ζώνη και μπορούν να συμβούν μια σειρά από πράγματα, και θα συμβούν μια σειρά από πράγματα» επισήμανε ο Austin.

Αντιφάσεις

Πάντως όλα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην απάντηση που αναμένεται να δώσει η Hamas στην πρόταση εκεχειρίας που έχουν ετοιμάσει Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ισραήλ.
Αν και ανώτερα στελέχη της οργάνωσης υποστήριξαν χθες πως η Hamas είναι αρνητική σε αυτήν την πρόταση καθώς δεν τηρούνται οι βασικές προϋποθέσεις που είναι η μόνιμη κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των Ισραηλινών από τη Γάζα, ο επικεφαλής του Politburo της Hamas, Ismail Haniyeh είπε πως η πρόταση μελετάται με θετικό πνεύμα.
Ο Haniyeh φέρεται να υποστήριξε πως πολύ σύντομα η αντιπροσωπεία της Hamas θα μεταβεί στην Αίγυπτο προκειμένου να δώσει την απάντηση της, ενώ τόνισε πως πρόθεση του είναι να «καταλήξουμε σε συμφωνία»..

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει αρχικά μια περίοδο κατάπαυσης του πυρός διάρκειας 40 ημερών με την απελευθέρωση 20 με 33 Ισραηλινών ομήρων και εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Κατόπιν, προβλέπεται μια δεύτερη φάση που στοχεύει να διατηρήσει την εκεχειρία για ακόμα πιο μακρύ χρονικό διάστημα, με παράλληλη απελευθέρωση και των τελευταίων ομήρων – καθώς και των σορών των νεκρών – αλλά και πολλών ακόμα Παλαιστινίων.

Κερδίσαμε τον πόλεμο

Από την πλευρά του ο Yahya Sinwar, επικεφαλής της Hamas στη Γάζα υποστηρίζει ότι θα καταφέρει να επιβιώσει μιας ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Rafah, αναφέροντας πως η Hamas έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο, καθώς κατάφερε να δείξει σε όλο τον κόσμο τα δεινά των Παλαιστινίων.
Επιπλέον, ο Sinwar φέρεται πως θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση δεν προβλέπει έναν αξιόπιστο «δρόμο» προς το τέλος του πολέμου.

Νέος θάνατος ομήρου

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός ακόμα ομήρου.
Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 49χρονο Dror Or, κάτοικο του κιμπούτς Be’eri και πατέρα δύο παιδιών, τα οποία είχαν απαχθεί αλλά αφέθηκαν ελεύθερα με τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου, όταν και απελευθερώθηκαν 105 όμηροι και αποφυλακίστηκαν 240 Παλαιστίνιοι.
Εκτιμάται πως στα χέρια της Hamas βρίσκονται 129 όμηροι, αν και εικάζεται πως οι 35 από αυτούς είναι νεκροί.

Εισβολή στη Rafah

Το σενάριο της εισβολής στη Rafah και την έναρξη της μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επίθεσης απασχόλησε το χθεσινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, με έναν Ισραηλινό αξιωματούχο να υποστηρίζει πως η βασική εκτίμηση της ισραηλινής κυβέρνησης είναι ότι η Hamas θα απαντήσει αρνητικά στην πρόταση συμφωνίας για εκεχειρία.
Το Ισραήλ διαμηνύει πως είτε υπάρξει είτε όχι συμφωνία για κατάπαυση πυρός, η εισβολή στη Rafah θα γίνει προκειμένου να εξοντωθεί πλήρως η Hamas.
«Θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο για να νικήσουμε, για να συντρίψουμε τον εχθρό μας, μη εξαιρουμένης της Rafah» υποστήριξε ο Netanyahu.

Παγκόσμιες αντιδράσεις

Πέρα από τις διαδηλώσεις σε μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, σε καναδικά πανεπιστήμια, στο μεξικανικό UNAM ή στο γαλλικό Sciences Po, η Κολομβία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ, ενώ και η Τουρκία έκανε γνωστό πως διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές της μαζί του.
Την ίδια στιγμή, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν για την ενδεχόμενη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), κάτι στο οποίο εξέφρασαν την εναντίωσή τους οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, Αμερικανοί γερουσιαστές ήρθαν σε επαφή με αξιωματούχους του ΔΠΔ στη Χάγη για να εκφράσουν την ανησυχία τους για την πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος Ισραηλινών ηγετών εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

80 χρόνια για να ξανακτιστεί η Γάζα

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ανοικοδόμηση της Γάζας θα χρειαστεί τουλάχιστον 16 χρόνια.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η ανοικοδόμηση θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2040 χωρίς να αποκλείεται να διαρκέσει για πολλές ακόμα δεκαετίες ενώ άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 80 χρόνια προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι κατεστραμμένες κατοικίες.
Εκτιμάται ότι περίπου 80.000 κτήρια έχουν ισοπεδωθεί πλήρως καθώς και ότι το 70% των σχολείων θα χρειαστεί μερική ή πλήρη ανοικοδόμηση.
Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη αναφέρει πως θα χρειαστούν από 30 ως 40 δισεκατομμύρια δολάρια (28 ως 37 δισεκ. ευρώ) για την ανοικοδόμηση της Γάζας.
«Το εύρος της καταστροφής είναι τεράστιο και άνευ προηγουμένου (…)
Είναι αποστολή μεγέθους που η διεθνής κοινότητα είχε να αντιμετωπίσει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε ο διευθυντής του περιφερειακού γραφείου του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας