H δράση τουρκικών υπηρεσιών στην Ελλάδα αποκαλύπτεται με απόρρητα έγγραφα

1082
τουρκικών

Μυστικά έγγραφα αποκάλυψαν πως η Τουρκική υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙΤ, διείσδυσε σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα για να κατασκοπεύσει επικριτές της ισλαμιστικής κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν.

Σύμφωνα με μία διαβαθμισμένη Αστυνομική έκθεση που συγκέντρωσε δεδομένα από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες,  μέλη της κοινότητας Γκιουλέν που επέκριναν τον Ερντογάν, αναγκάστηκαν να φύγουν στην Ελλάδα για να αποφύγουν την πρωτοφανή καταστολή. Το έγγραφο σφραγίστηκε ηλεκτρονικά με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2019 όταν και κοινοποιήθηκε ως έγγραφο εσωτερικό σε άλλους κλάδους της κυβέρνησης, μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών (Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi)

Τα σημεία με bold στο απόρρητο έγγραφο της υπηρεσίας Πληροφοριών, αφορούν κατασκόπευση προσφύγων στην Ελλάδα

Αν και οι απόρρητες δραστηριότητες της ΜΙΤ στην Ελλάδα είναι γνωστές, είναι ένα σπάνιο αποδεικτικό στοιχείο που επιβεβαιώνει τέτοιες επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος. Το έγγραφο αποκαλύπτει την παρακολούθηση από την πλευρά της Τουρκίας προσφύγων και μεταναστών που είναι στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπίσει ονόματα και σχέδια αυτών πού βρίσκονται στο εξωτερικό διωγμένοι από το καθεστώς Ερντογάν.

Η επεξηγηματική σημείωση για μία γυναίκα ονόματι Hilal Bilim, η οποία είναι καταζητούμενη με κατηγορίες που συνδέονται με τον Γκιουλέν, αναφέρει πως είναι μία από αυτές που εγκατέλειψαν την Τουρκία, μετά από την (στημένη) απόπειρα πραξικοπήματος της 15/7/2016. Το ενημερωτικό σημείωμα αναφέρει πως “Ως αποτέλεσμα της εργασίας πληροφοριών, εντοπίστηκε πως πρόκειται για μία εκ των Γκιουλενιστων που έμεινε σε κέντρο προσφύγων στην Ελλάδα” , υπογραμμίζοντας πως ορισμένα μέλη και συμπαθούντες του κινήματος Γκιουλέν, είχαν περάσει παράνομα στη Ελλάδα και μερικά από αυτά παρέμειναν υποβάλλοντας αίτηση ασύλου ενώ άλλα μετακόμισαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως τη Γερμανία.

Η διαβαθμισμένη πληροφορία αποκαλύφθηκε σε μία ποινική έρευνα που εποπτεύει και από τον εισαγγελέα της Άγκυρας Αντέμ Ακιντζι , σχετικά με έναν αριθμό Γκιουλενιστών που ζουν στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους ήταν και ο Τούρκος δημοσιογράφος Χασάν Τζουτζουκ που ζει στη Δανία, ο οποίος αντιμετώπισε αξιόπιστη απειλή θανάτου κάτι που ώθησε την Δανική υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών, να τον μεταφέρει το 2017 σε ασφαλές μέρος έως ότου εξουδετερωθεί η απειλή αυτή.

Επιστολή του εισαγγελέα Ακιντζι προς την Διεύθυνση Αντιτρομοκρατικής

 

Η συλλογή των πληροφοριών που στόχευε τους Γκιουλενιστες στην Ελλάδα, ήταν σε ένα φύλλο εργασίας σε μορφή excel με μία επεξηγηματική σημείωση που επισυνάπτεται δίπλα στο όνομα της Βilim. Σύμφωνα με τη διαδρομή του εγγράφου, το όνομα της αναφέρθηκε σε κατάθεση που έδωσε ένας εναγόμενος και τότε ο εισαγγελέας Ακιντζί στις 20/11/2018, διέταξε την αστυνομία της Αγκύρας, να ερευνήσει σχετικά με την Bilim και άλλους που αναφέρονται στην κατάθεση. Στις 7/1/2019 ο Ιμπραήμ Μποζκουρτ-επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής, έστειλε στο γραφείο του εισαγγελέα  την πλήρη έκθεση για την δασκάλα για τους άλλους. Στην περίπτωση της δασκάλας ήταν σαφές ότι οι πληροφορίες προέρχονταν από υπηρεσίες πληροφοριών της κυβέρνησης Ερντογάν.

Επιστολή του Ιμπραήμ Μποζκουρτ- επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής, που ερεύνησε σχετικά με το δημοσιογράφο Τζουτζουκ :

Η Bilim περιγράφεται ως δασκάλα που δούλεψε για ένα σχολείο του Γκιουλέν στην Τουρκία με το ένταλμα της να έχει εκδοθεί από το 2ο Κακουργιοδικείο Ικονίου. Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα σημείωμα περιγράφεται και το προφίλ του συζύγου της Cemal Bilim. Σύμφωνα με μία αναφορά από το κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης 96.719 δάσκαλοι και ακαδημαϊκοί εκδιώχθηκαν από δημόσια κι ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τουρκίας. Η κυβέρνηση του Ερντογάν κατά την περίοδο 2016-2017, φυλάκισε περίπου 20.000 εκπαιδευτικούς 1 απέλυσε αυθαίρετα 34 185 εκπαιδευτικούς του δημοσίου 5719 ακαδημαϊκούς συμπεριλαμβανομένων καθηγητών από κρατικά πανεπιστήμια.
……
Η Ελλάδα λόγω του ότι έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, έχει χρησιμεύσει ως σημαντικός προορισμός για τους αντίπαλους του καθεστώτος Ερντογαν, συμπεριλαμβανομένων και των Γκιουλενιστών, που επιδιώκουν να αποφύγουν την οργή του. Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών που ήδη λειτουργούν για τη συλλογή πληροφοριών χρησιμοποιώντας ομάδες μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Ελλάδα, έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους στο γειτονικό μέλος του ΝΑΤΟ. Το απόρρητο έγγραφο δείχνει ότι η Τουρκία παρακολουθεί τους επικριτές της, ακόμη και αν αυτοί καταφέρουν και περάσουν στην Ελλάδα και ζητήσουν άσυλο βάσει των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

*Αρχική πηγή δημοσίευσης και μετάφραση του άρθρου: tourkikanea.gr
** Abdullah Bozkurt, nordicmonitor.com

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας