H Toυρκία στρατολογεί Τέως Τρομοκράτες για την επίθεση εναντίον των Κούρδων

1603
τουρκία

{Το κατωτέρω άρθρο αποτελεί μιαν εγγυημένης γνησιότητας αποτύπωση των σημερινών εξελίξεων στον αιματηρό κυκεώνα της Συρίας, ειδικότερα μετά την τουρκική εισβολή και σε ότι αφορά τον σκοτεινό λαβύρινθο των εχθρο/συμμαχικών σχέσεων μεταξύ Τούρκων-Τζιχαντιστών-Αμερικανών-Κούρδων. Συντάκτης του είναι ειδικός της περιοχής συγγραφέας, παλαιός Βρετανός δημοσιογράφος, διεθνώς σεβαστής ακεραιότητας και κύρους –είδος εν ανεπαρκεία και υπό απειλήν, όπως οι μέλισσες, με τα φυτοφάρμακα της Μοσάντο.}

Μιχαήλ Στυλιανός 

Η Τουρκία στρατολογεί και επανεκπαιδεύει τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) για να ηγούνται της εισβολής της στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν, κατά πληροφορίες πηγής του τέως «Ισλαμικού Κράτους» (ικ).
«Οι πλείστοι από αυτούς που μάχονται στο Αφρίν εναντίον του YPG είναι Τζιχαντιστές Ι.Κ., αν και οι Τούρκοι τους εκπαίδευσαν να αλλάξουν τις επιθετικές τακτικές τους», είπε ο Φαράτζ, ένας τέως πολεμιστής του Ι.Κ. από την βορειοανατολική Συρία, που μένει πιστός στο κίνημα των Τζιχαντιστών.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη με την Ιντεπέντετ (Σημ: Με τον ίδιο τον Κόκμπερν),πρόσθεσε: « Η Τουρκία στην αρχή της επιχείρησης προσπάθησε να εξαπατήσει τον κόσμο λέγοντας ότι πολεμάει το Ι.Κ., αλλά στην πραγματικότητα εκπαιδεύουν τα μέλη του και τα στέλνουν στο Αφρίν.»
Κάπου 6.000 Τούρκοι στρατιωτικοί και 10.000 πολιτοφύλακες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού (F.S.A.), εισέβαλαν στη Συρία στις 20 Ιανουαρίου, υποσχόμενοι να εξώσουν τους Κούρδους YPG από το Αφρίν. Της επίθεσης ηγείτο το FSA, που είναι σε μεγάλο μέρος ένα νεκρό συγκρότημα ομάδων Σύρων μη Τζιχαντιστών ανταρτών, που υποστήριζε η Δύση. Τώρα οι πλείστοι των μαχητών του FSA που συμμετέχουν στην τουρκική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» ήταν μέχρι πρόσφατα μέλη του «Ισλαμικού Κράτους».
Μερικοί από τους ενόπλους που εισέβαλαν στο Αφρίν είναι εκπληκτικά ειλικρινείς για την προσήλωσή τους στην Αλ-Κάϊντα και στις αποφύσεις της. Ένα βίντεο που έβαλαν στο διαδίκτυο παρουσιάζει τρείς ένστολους τζιχαντιστές να τραγουδούν ένα τραγούδι που υμνωδεί τις περασμένες μάχες τους και το πώς «Ήμαστε ακλόνητοι στο Γκρόζνυ (Τσετσενία) και στο Νταγκεστάν (βόρειο Καύκασο) και κατακτήσαμε την Τόρα-Μπόρα (το άλλοτε στρατηγείο του Οσάμα Μπιν Λάντεν).Και τώρα το Αφρίν μας καλεί…»
Το ΙΚ υπέστη βαριές ήττες πέρυσι, χάνοντας την Μοσούλη στο Ιράκ, μετά εννεάμηνη πολιορκία, και την Ράκα στη Συρία, μετά πολιορκία τεσσάρων μηνών. Το Χαλιφάτο, που είχε ανακηρύξει ο αρχηγός του Αμπού Μπάγκρ αλ-Μπαγκντατί το 2014, καταστράφηκε και οι περισσότεροι από τους πεπειραμένους διοικητές και πολεμιστές τους σκοτώθηκαν η διασκορπίστηκαν.
Αλλά τους τελευταίους μήνες παρουσίασε σημάδια προσπάθειας να αναβιώσει στη Συρία και στο Ιράκ, δολοφονώντας τοπικούς αντιπάλους και εξαπολύοντας ανταρτικές επιθέσεις εναντίον απομονωμένων και ανεπαρκώς προστατευόμενων τοποθεσιών.
Οι μαχητές του ΙΚ εντάσσονται στον FSA και στην δύναμη της τουρκικής εισβολής υπό την πίεση των τουρκικών αρχών. Η Τουρκία εκτιμά ότι με την στρατολόγηση τέως τρομοκρατών του ΙΚ μπορεί να αντλήσει από μια μεγάλη δεξαμενή επαγγελματιών και δοκιμασμένων στρατιωτών. ΄Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι πως μη όντας Τούρκοι, οι τυχόν σοβαρές απώλειές τους δεν θα βλάψουν την τουρκική κυβέρνηση.
Το «Ισλαμικό Κράτος» και η Τουρκία αποβλέπουν να χρησιμοποιήσουν ο ένας τον άλλο για τους δικούς του κάθε ένας σκοπούς.
Ο Φαράττζ,32 χρόνων, άραβας, από την μικτού άραβο-κουρδικού πληθυσμού επαρχία Χασάκα στην βόρειο-ανατολική Συρία, λέει ότι αντιπαθεί το YPG, αλλά υποπτεύεται την Τουρκία και πιστεύει πως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ΙΚ. « Η Τουρκία- λέει-χρησιμοποιεί το ΙΚ σαν χαρτί τουαλέτας. Μετά την χρήση του, θα το πετάξει.»
Η Τουρκία έχει προφανώς επίγνωση ότι χρησιμοποιώντας τους Τζιχαντιστές του ΙΚ ως αιχμή δόρατος στην επίθεση στο Αφρίν, έστω μεταβαπτισμένους σε FSA, είναι δυνατό να επισύρει την διεθνή επίκριση.
Ο Φαράτζ λέει ότι οι Τούρκοι διοικητές συνέστησαν στους Ισλαμιστές του ΙΚ να μην χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές μεθόδους τους, με την συστηματική χρήση εκρηκτικών αυτοκινήτων και βομβιστών αυτοκτονίας, που θα καθιστούσαν εξόφθαλμη την τουρκική χρησιμοποίησή τους..
Από την αρχή του πολέμου τη Συρία το 2011, η Τουρκία είχε μιαν επαμφοτερίζουσα σχέση με τις ομάδες τζιχαντιστών. Στην αρχή επέτρεπε την διέλευση Τζιχαντιστών μαχητών και στρατιωτικών εφοδίων προς τη Συρία. Αυτή η τακτική της μειώθηκε μετά την πτώση της Μοσούλης τον Ιούνιο του 2014. Ωστόσο η Τουρκία κατέστησε φανερό με τις πράξεις της κατά την πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι ότι θα προτιμούσε να νικήσουν οι Τζιχαντιστές παρά οι Κούρδοι του YPG.
Καθώς οι YPG προήλαυναν μετά το Κομπάνι με την υποστήριξη της αμερικανικής αεροπορίας, κύριος στόχος των Τούρκων έγινε να αποτρέψουν την δημιουργία ενός ντε φάκτο κουρδικού κράτους, υπό την στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται τώρα σε μιαν ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Το YPG ήταν που εξασφάλισε τις χερσαίες δυνάμεις, που με την αμερικανική αεροπορική στήριξη νίκησαν το ΙΚ σε πολλές μάχες. Χωρίς τους Κούρδους δεν θα υπήρχε η νίκη κατά του ΙΚ, την οποία διεκδίκησε ο πρόεδρος Τραμπ στο μήνυμά του για την κατάσταση του έθνους. Αλλά το YPG αντιμετωπίζει τώρα κάποιους από τους ίδιους Τζιχαντιστές ΙΚ στο Αφρίν, εναντίον των οποίων πολέμησε επί χρόνια στο παρελθόν. Και δεν θα κάνει καλή εντύπωση για τις ΗΠΑ εάν εγκαταλείψουν τους άξιους Κούρδους συμμάχους τους επειδή δεν θέλουν να συγκρουστούν με την Τουρκία.
Μια τέτοια σύγκρουση μπορεί να κρύβεται πίσω από την πρώτη γωνία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε το Σαββατοκύριακο ότι θα επεκτείνει την τουρκική εισβολή για να περιλάβει την αραβική πόλη Μανμπίτζ, που το YPG είχε απελευθερώσει από το ΙΚ το 2016, μετά μακρά πολιορκία. Ο Ερντογάν είπε: «Οι Αμερικανοί μας λένε: Μην έρθετε στο Μανμπίτζ. Εμείς θα πάμε στο Μανμπίτζ, για να αποδώσουμε αυτά τα εδάφη στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.»
Οι εχθροπραξίες μεταξύ Τούρκων και Κούρδων και η οξυνόμενη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ισλαμιστών του ΙΚ. Δεν διαθέτει τις δυνάμεις για να αναλάβει από τις συντριπτικές ήττες που υπέστη πέρυσι, αλλά οι τότε αντίπαλοί του είναι απορροφημένοι σε άλλες μάχες. Η εκκαθάριση των τελευταίων θυλάκων αντίστασης του ΙΚ δεν είναι πια η πρώτη φροντίδα τους. Το YPG μετέφερε μονάδες του από το ανατολικό άκρο της Συρίας, όπου αντιμετώπιζαν το ΙΚ, στη Δύση, για την αντιμετώπιση των Τούρκων.
Η Τουρκία δεν βρίσκεται στρατιωτικά σε πολύ ισχυρή θέση, τρεις βδομάδες μετά την εισβολή της στο Αφρίν. Μπορεί να νικήσει μόνο αν βομβαρδίζει όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά γι΄αυτό χρειάζεται την άδεια της Ρωσίας, την οποία πιθανώς δεν θα πάρει. Εάν επεκτείνει τις επιθέσεις της θα χρειάζεται περισσότερο στρατό και αυτό θα δώσει την ευκαιρία στο ΙΚ να ενταχθεί σ΄έναν νέο πόλεμο.
Η τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο, η οποία προσκλήθηκε να σχολιάσει, δεν είχε απαντήσει μέχρι την ώρα εκτύπωσης.
Πηγή: independent.co.uk

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας