H κυβέρνηση “πνίγει” με νομοσχέδιο επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους – Αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς

1038

Ετοιμη να βάλει τη θηλιά στο λαιμό σε αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες με νέο γύρο φοροληστείας είναι η κυβέρνηση, και ειδικότερα για εκείνους που δηλώνουν έως 10.000 ευρώ, προκειμένου δήθεν να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, ενώ προκλητικά επιτρέπει στους επιχειρηματικούς ομίλους να απολαμβάνουν νόμιμη και πλήρη φοροασυλία.

Ηδη την Παρασκευή κατέθεσε το νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους σε συναλλαγές από ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και διατάξεις για τη διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ, επί ποινή προστίμων πολλών χιλιάδων ευρώ, με την οποία ενσωματώνεται και η Οδηγία 2021/54 της ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας.

Τα περιβόητα ηλεκτρονικά βιβλία – myDATA, θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες και θα χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ δίνουν και εικόνα στην κυβέρνηση για την πορεία των κλάδων και την κερδοφορία τους, προκειμένου να στηριχτούν πιο αποτελεσματικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Με βάση αυτά, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προβλέπει: Αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές με τις φορολογικές αρχές των χωρών της ΕΕ, ώστε να διασταυρώνονται τα στοιχεία με φορολογικές δηλώσεις. Δυνατότητα κοινών ή/και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές αρχές, με τη δυνατότητα μάλιστα ξένες φορολογικές αρχές να κάνουν ελέγχους στην Ελλάδα. Ποινές για τις πλατφόρμες που δεν υποβάλλουν πληροφορίες ή υποβάλλουν ανακριβείς – ελλιπείς πληροφορίες, δεν συνεργάζονται με τη φορολογική διοίκηση κ.λπ., με τα πρόστιμα να φτάνουν έως τα 500 χιλιάδες ευρώ και αναστολή λειτουργίας, καθώς επίσης κλείσιμο του λογαριασμού και παρακράτηση των πληρωμών για τους πωλητές που δεν παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες.

Χαρακτηριστικό στο μεταξύ είναι ότι από το πεδίο εφαρμογής του νόμου στον τομέα της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που διεξάγουν περισσότερες από 2.000 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας, προκειμένου – όπως αναφέρεται στο κείμενο της Οδηγίας – να αποφευχθούν περιττές δαπάνες συμμόρφωσης των πωλητών που ασχολούνται με την ενοικίαση ακινήτων, όπως οι αλυσίδες ξενοδοχείων ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες…

Την ίδια ώρα, για την ταχύτερη «αξιοποίηση» των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα του Ταμείου να κάνει τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο και να αναθέτει σε Τράπεζα ή Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) την αποτίμηση κινητών αξιών, ενώ επιταχύνει και τη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για αγοραπωλησίες κινητών αξιών του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία είναι απαραίτητη σε συναλλαγές στο Χρηματιστήριο αξίας άνω των 1.700.000 ευρώ.

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόνο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου είχαν οφειλές προς την εφορία 4,2 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα, με σχεδόν έναν στους δύο να απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ σε 1,45 εκατομμύρια περιπτώσεις έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Στην πλειοψηφία τους μάλιστα – πάνω από 1,8 εκατομμύρια περιπτώσεις – τα χρέη είναι μέχρι 500 ευρώ, και σε αυτούς ακριβώς θα ενταθεί το κυνηγητό, την ίδια ώρα που οι μεγαλοεπιχειρηματίες και όμιλοι χρωστάνε πάνω από το 80% των χρεών ή σχεδόν 85 δισ., που θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Η κυβέρνηση σπεύδει να βγάλει «από τη μύγα ξίγκι» από τους πάνω από 1,7 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που χρωστάνε ποσά έως 10.000 ευρώ, σκοπεύοντας – σύμφωνα με όσα διαρρέει – να εισπράξει μέχρι το τέλος του έτους πάνω από 1,6 δισ. ευρώ, ενώ ήδη το πρώτο τρίμηνο του έτους εισέπραξε πάνω από 400 εκατομμύρια.

 

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας