Η κερδοσκοπία έτοιμη για επίθεση
Ο πληθωρισμός που είναι απόρροια της προσφοράς χρήματος είναι επίσης δημιούργημα της ΕΚΤ, που απέτυχε το βασικό της στόχο που είναι η σταθερότητα των τιμών
Η πανικόβλητη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεδρίασε, σήμερα 15 Ιουνίου, με στόχο να προστατέψει από το κερδοσκοπικό όργιο τις αγορές ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και συνολικά τα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Η ΕΚΤ με τη στάση της, όλα αυτά τα χρόνια, την τοξική ποσοτική χαλάρωση και τη δημιουργία χρήματος από αέρα, κατασκεύασε πλασματικές αγορές χειραγωγώντας πλήρως τις τιμές και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρώπης. Ο πληθωρισμός που είναι απόρροια της προσφοράς χρήματος είναι επίσης δημιούργημα της ΕΚΤ, που απέτυχε το βασικό της στόχο που είναι η σταθερότητα των τιμών.
Ο πληθωρισμός εκτοξεύεται και οι αποδόσεις των ομολόγων έφτασαν σε υψηλά πολλών ετών επαναφέροντας τη μνήμη την κρίση χρέους του 2012. Το ιταλικό 10ετές ομόλογο έφτασε στο 4,28% για να υποχωρήσει στο 3,90% μετά την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ενώ το ελληνικό 10ετές ομόλογο είχε εκτιναχθεί στο 4,72% για να υποχωρήσει στο 4,27%.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι επενδυτικές αλλά και οι ελληνικές τράπεζες, τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ -στην έκτακτη συνεδρίαση της- για τα ομόλογα της Ευρώπης, αποδεικνύουν την αδυναμία της κεντρικής τράπεζας ενώ υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει νέο κερδοσκοπικό κύμα που θα πλήξει τις αγορές ομολόγων.
Η επανάληψη της κρίσης του 2012
Στην ΕΚΤ θεωρούν ότι εάν δεν λάμβαναν έστω και αυτά τα δευτερευούσης σημασίας μέτρα, το ιταλικό 10ετές ομόλογο θα έφτανε στο 6% και το ελληνικό στο 7%. Δηλαδή και οι δύο αυτές χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας χρέους θα τίθονταν εκτός αγορών δημιουργώντας ένα νέο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στην ευρωζώνη. Όμως παρά την παρέμβαση της ΕΚΤ, τα χειρότερα για τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα δεν έχουν εκλείψει και η πιθανότητα να ξανατεσταριστεί η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων της ΕΚΤ από τους κερδοσκόπους είναι πολύ μεγάλη. Ό,τι συμβαίνει σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης και ειδικά στα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα είναι η απόλυτη απόδειξη της αποτυχίας της ΕΚΤ, που δεν κατάφερε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των χρεών προβληματικών χωρών, όπως η Ελλάδα.