H ανασκόπηση των μαχών της 19/11 στα Ουκρανικά μέτωπα-Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις

1102
– Κάνω αρχή με μερικές ειδήσεις από τον «περίγυρο» της ρωσικής ΕΣΕ που παρουσιάζουν, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον.
– Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο NBC News, η απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την παροχή του επόμενου πακέτου «βοήθειας» προς το καθεστώς Ζελένσκι μπορεί να ληφθεί ακόμη και προς το τέλος του έτους. Οι εισηγητές του νομοσχεδίου ψάχνουν τη φόρμουλα με την οποία θα αιτιολογηθεί το νέο πακέτο, αφού προβλέπεται ότι θα είναι «στριμωγμένο» είτε με το αντίστοιχο προς του κράτος του Ισραήλ, είτε με αυτό προς το… Μεξικό (Στγ: το νέο trend στις αναφορές των ΜΜΕ στις ΗΠΑ, εξαιτίας των προβλημάτων με την «παράτυπη» μετανάστευση και την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα των δύο χωρών). Το γεγονός, πάντως, είναι ένα και αναμφισβήτητο: τα χρήματα που προβλέπονται για το καθεστώς της χώρας-Error 404 είναι αφενός ολοένα και λιγότερα, αφετέρου πολύ δυσκολότερο να δικαιολογηθούν όχι μόνο έναντι της κοινής γνώμης των ΗΠΑ, αλλά ακόμη και στους συστημικούς πολιτικούς των δύο κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στο Κογκρέσο.
– Παράλληλα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξακολουθεί να λέει την αλήθεια κατάμουτρα στην κλίκα του Ζελένσκι, αναφέροντας ότι «η Ουκρανία βρίσκεται έτη φωτός μακριά απο την είσοδό της στο ΝΑΤΟ». Προφανώς, όσο υπάρχουν χώρες όπως η δική του, που θα ασκούν βέτο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όσο θεωρούν ότι το καθεστώς του Κιέβου παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου (καταπίεση μειονοτήτων και όχι μόνο), αλλά και όσο οι μεγάλες χώρες της «συλλογικής Δύσης» κατανοούν, ότι μια «Ουκρανία» εντός ΝΑΤΟ θα δημιουργούσε στις ίδιες υποχρεώσεις προς το καθεστώς του Κιέβου, ενώ σήμερα, με την «υβριδική» σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο Κίεβο και το ΝΑΤΟ, οι υποχρεώσεις ουσιαστικά βρίσκονται αποκλειστικά στην πλευρά της κλίκας του Ζελένσκι. Η οποία, φυσικά, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε «αποδιοπομπαίο τράγο» και να φορτωθεί όλη την αποτυχία της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Ρωσίας.
– Εκτός όμως από τον Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος, δεξιός-ξεδεξιός (και… κάτι!), είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς πρώτης γραμμής στην ευρωπαϊκή ήπειρο που βλέπει και μιλάει τα πράγματα με νηφαλιότητα, στο ίδιο ουσιαστικά πνεύμα έρχεται ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Πίτερ Σίγιαρτο, ο οποίος δηλώνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι έχει εκπλαγεί με την «πολεμική ψύχωση» που διακατέχει τις ηγεσίες των χωρών της ΕΕ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «(οι ηγέτες της ΕΕ) για κάποιον μυστικό λόγο θεωρούν, ότι οι προμήθειες όπλων (Στγ: στο καθεστώς Ζελένσκι) είναι ο τρόπος για να κλειστεί μια ειρηνευτική συμφωνία». Βεβαίως, όπως παρατηρεί εύστοχα στο σχόλιό του ο Rybar’, οι χώρες της ΕΕ στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται καν για την ειρηνική διευθέτηση της διαμάχης στην Ουκρανία, αφού αφενός κερδίζουν χρήματα από τη συνέχιση της στρατιωτικής σύγκρουσης (Στγ: εδώ λόγος γίνεται για το ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο και όχι, ασφαλώς, για τις οικονομίες των χωρών, οι οποίες έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα, ειδικά εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας), αφετέρου χρησιμοποιούν το έδαφος της χώρας-Error 404 ως «πεδίο βολής φτηνό», κατά την έκφραση του ποιητή…
– Μαζί με όλα τα υπόλοιπα, είχαμε και τον γνωστό και μη εξαιρετέο Μιχαήλ Ποντολιάκ να δηλώνει ότι «η Ουκρανία δεν έχει μέλλον χωρίς την Κριμαία στη σύνθεσή της». Με αυτή τη φράση, νομίζω, ότι ο (μνημειώδους βλακείας) «σύμβουλος» του Ζελένσκι έβαλε οριστικά την ταφόπλακα πάνω από το μνήμα του «κάτι σαν κράτους» στου οποίου τη διοίκηση συμμετέχει (μέχρι νεοτέρας).
– Σε ειδήσεις με περισσότερο αμιγές στρατιωτικό ενδιαφέρον είχαμε μία «πρεμιέρα» από ρωσικής πλευράς, με τη χρήση αεροπορικών τηλεκατευθυνόμενων βομβών διασποράς RBK-500 για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ΕΣΕ, στο μέτωπο νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ, στο τμήμα της Βρεμιόφκα και την περιοχή του Σταρομαγιόρσκογε. Για να γίνει κατανοητό με απλά λόγια για τι είδους όπλο μιλάμε, κάθε βλήμα διαιρείται σε 600 (!!!) υποπυρομαχικά με εμπρηστικό περιεχόμενο, που το καθένα διαθέτει αυτόνομο μηχανισμό εντοπισμού στόχου και τηλεκατεύθυνση προς αυτόν. Τα πυρομαχικά δεν εκρήγνυνται κατά την πτώση τους στο έδαφος, αλλά στον αέρα και το περιεχόμενό τους διασπείρεται (εξ ου και ο όρος «διασποράς») σε έκταση σημαντικά μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα πυρομαχικά βαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων, καθιστώντας έτσι τις απώλειες του αντιπάλου ειδικά σε έμψυχο δυναμικό κατά πολύ μεγαλύτερες. Οι VSU χρησιμοποιούν όχι μόνο από την αρχή της ΕΣΕ, αλλά ουσιαστικά από την έναρξη της διαβόητης «Αντιτρομοκρατικής Επιχείρησης» ήδη απο το 2014 ανάλογα όπλα (όπως τα εγχώριας παραγωγής Tochka-U, ή τα αμερικανικά ATACMS πιο πρόσφατα) εναντίον του άμαχου πληθυσμού του Ντονμπάς και άλλων περιοχών της Ρωσίας. Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις μπήκαν στη διαδικασία να χρησιμοποιήσουν ένα τόσο σοβαρό και καταστρεπτικό όπλο αποκλειστικά κατά του προσωπικού των VSU και για καθαρά επιχειρησιακούς σκοπούς. Εικάζεται, ότι η ευρεία χρήση ανάλογων πυρομαχικών στα μέτωπα της ΕΣΕ από ρωσικής πλευράς, θα ανακόψει οριστικά κάθε σκέψη από πλευράς VSU για επιθετικές ενέργειες και θα διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στο βάθος του μετώπου στο ορατό μέλλον.
– Μιας και αναφέρθηκα στις περιβόητες Tochka-U, να πω ότι μετά από απουσία 1 ολόκληρου χρόνου από τα μέτωπα της ΕΣΕ, η πλευρά των VSU π0αρουσίοσε πάλι αυτό το όπλο σε μερικές από τις επιθέσεις της σε κατοικημένες περιοχές της Ρωσίας (κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Ντονιέτσκ). Ο λόγος της «εξαφάνισης» του όπλου αυτού για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την εξάντληση όλων των αποθεμάτων που διέθεταν οι VSU, συν την πλήρη αδυναμία της στρατιωτικής βιομηχανίας της χώρας-Error 404 να συνεχίσει να παράγει τα ανάλογα βλήματα. Εδώ προς βοήθεια του καθεστώτος του Κιέβου προσέτρεξαν οι… συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία κοκ, αλλά και κάποιοι απρόβλεπτοι «παίκτες», όπως πχ η Υεμένη (Στγ: το επίσημο καθεστώς, όχι οι αντάρτες Χούθι), αλλά και (αίφνης) η… Αρμενία, η οποία μάλιστα φέρεται ότι μεταβίβασε στο καθεστώς του Κιέβου όχι μόνο βλήματα, αλλά και εκτοξευτήρες του συγκεκριμένου όπλου!… Εάν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί από πολλαπλές πηγές, μιλάμε φυσικά για ένα σκάνδαλο ολκής, δεδομένου ότι η Αρμενία, τυπικά τουλάχιστον, ανήκει ακόμη στον Οργανισμό για τη Συμφωνία Συλλογικής Ασφάλειας, μαζί με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζαχστάν και το Τατζικιστάν. Φυσικά, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η αντίδραση της Ρωσίας σε διπλωματικό (και όχι μόνο) επίπεδο. Γιατί η κυβέρνηση Πασινιάν στην Αρμενία μπορεί να έχει διαλέξει τον δρόμο της προδοσίας των συμφερόντων του ίδιου του λαού της χώρας της, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα μένει και εσαεί ατιμώρητη για τις ενέργειές της…
– Περνώ τώρα στα εναέρια πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων σε στρατηγικής σημασίας υποδομές της χώρας-Error 404. Καταγράφηκαν, μεταξύ άλλων, πλήγματα σε αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων στο Κιροβογκράντ και στο αεροδρόμιο Κανάτοβο (Περιφέρεια Κιροβογκράντ) και σε αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων κοντά στην πόλη Μπέλαγια Τσέρκοφ, αλλά και την τεχνητή λίμνη υδροδότησης κοντά στο χωριό Ολσάνιτσα (και οι δύο περιοχές στην Περιφέρεια Κιέβου).
– Στον αντίποδα είχαμε τα γνωστά πλήγματα των VSU σε κατοικημένες περιοχές και κατά αμάχων κατοίκων. Μια άμαχη γυναίκα έχασε τη ζωή της στο Κουματσόβο (ΛΔ Ντονιέτσκ) από πλήγμα πυραύλου Tochka-U. Άλλες επιθέσεις των VSU, τόσο στις παραμεθόριες περιοχές όπως οι Περιφέρειες Κουρσκ, Μπριανσκ και Μπέλγκοροντ, αλλά και αυτές της Χερσώνας και του Ζαπορόζιε, αποκρούστηκαν από τη ρωσική αεράμυνα και σε λίγες περιπτώσεις τα θραύσματα των ουκρανικών βλημάτων δημιούργησαν κάποιες υλικές ζημίες, κυρίως σε κατοικίες, δημόσια κτήρια και επιχειρήσεις των περιοχών αυτών.
– Σε ό,τι αφορά τώρα τις εξελίξεις στη γραμμή του μετώπου:
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν) συνεχίζονται οι μάχες στα χωριά γύρω από το Κουπιάνσκ (Σινκόφκα, Τιμκόφκα, Κισλόφκα, Ιβάνοφκα κοκ), ενώ νοτιότερα, στο δάσος της Σερεμπριάνκα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν μερικές ακόμη οχυρωμένες θέσεις των VSU και προωθήθηκαν σε ευνοϊκότερες θέσεις.
– Στα βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ, στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον αναλάβει τον έλεγχο και επιτίθενται στα δύο άκρα της διάταξής τους: στις μεν Κλεστσέγεφκα και Αντρέγεφκα (νότιο άκρο), ώστε να ανακαταλάβουν τα στρατηγικής σημασίας υψώματα δυτικά των δύο ερειπωμένων χωριών, στη δε Μπογκντάνοφκα (βόρειο άκρο), ώστε να απωθήσουν περαιτέρω τις μονάδες των VSU και να πλησιάσουν προς το Τσάσοφ Γιαρ και την Κονσταντίνοφκα.
* Στο μέτωπο της Αβντέγεφκα επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι πληροφορίες για μεγάλη τακτική επιτυχία των ρωσικών δυνάμεων στη βιομηχανική ζώνη στο ΝΑ τμήμα της πόλης και δυτικά της Γιασινοβάταγια. Αντίθετα δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες περί κατάληψης, από τις ρωσικές δυνάμεις, της τουριστικής βάσης «Τσάρσκαγια Οχότα», στα νότια της πόλης, παρόλο που κι εκεί η εξέλιξη των πραγμάτων είναι ευνοϊκή για τη ρωσική πλευρά. Στα βόρεια της Αβντέγεφκα συνεχίζεται η εδραίωση των ρωσικών δυνάμεων στις παρυφές του Στεπνόγε (Πετρόφσκογε) και του Νοβοκαλίνοβο, ενώ περιμετρικά του «λόφου από μπάζα» και στις παρυφές του εργοστασίου οπτάνθρακα της περιοχής συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της ρωσικής πλευράς. Παρόλο που είναι νωρίς να μιλάμε ακόμη για έφοδο των ρωσικών δυνάμεων στις ίδιες της εγκαταστάσεις του εν λόγω εργοστασίου, είναι φανερό ότι αυτή ακριβώς η κίνηση οργανώνεται από τη ρωσική πλευρά, αφού η κατάληψή τους θα σημάνει εν πολλοίς και την παράδοση ολόκληρης της πόλης σε ρωσικά χέρια, μιας πόλης που από το 2014 ήδη αποτελεί το ισχυρότερο οχυρό των VSU πάνω στη γραμμή διαχωρισμού των δύο πλευρών.
* Παράλληλα με τα παραπάνω, οι VSU προσπάθησαν να κάνουν μια «θεαματική» κίνηση, περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα, πραγματοποιώντας επίθεση προς την κατεύθυνση της Γκόρλοφκα από τους 2 παρακείμενους λόφους που σχηματίζουν μια διπλή «καμπούρα», που θυμίζει από μακριά Βακτριανή καμήλα. Έπεσαν, ωστόσο, επάνω στις δυνάμεις της περίφημης 132ης Ταξιαρχίας του 1ου Σώματος Στρατού των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή τη φυσική συνέχεια της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της Λδ Ντονιέτσκ, που αποτελείται από ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι υπερασπίζονται στην κυριολεξία και τα ίδια τους τα σπίτια. Το αποτέλεσμα ήταν… πανωλεθρίαμβος για την ουκρανική πλευρά, με πολλές απώλειες και με επιστροφή στις αρχικές της θέσεις.
– Στο μέτωπο από του Ουγκλεντάρ μέχρι και το Ζαπορόζιε αναφέρθηκα ήδη στη χρήση βλημάτων RBK-500 και την επίδραση που αναμένεται να έχουν στην πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή και γενικότερα, Στο τμήμα της Βρεμιόφκα οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν και είχαν μικρή προώθηση στις περιοχές γύρω από το Σταρομαγιόρσκογε και το Ουροζάινογε, ενώ στο τμήμα του Ορέχοφ οι VSU επιχείρησαν ανεπιτυχώς να επιτεθούν στα Κόπανι, το Βερμπόβογε και τη Νοβοπροκόποφκα. Στον αντίποδα οι ρωσικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν στην περιοχή της Νοβοφιόντοροφκα και κατάφεραν να ανακαταλάβουν κάποιες θέσεις που είχαν εγκαταλείψει σε παλαιότερε μάχες.
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας οι μάχες στον περίγυρο του χωριού Κρίνκι συνεχίζονται με σφοδρότητα, παρά την κακοκαιρία που επικρατεί στην περιοχή (βροχές και δυνατοί άνεμοι). Οι ρωσικές δυνάμεις της Ομάδας Στρατευμάτων «Ντνιεπρ» («Δνείπερος») δεν επιχειρούν μόνο να εξουδετερώσουν τις μονάδες των VSU που επιχειρούν απόβαση και εδραίωση στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, αλλά πλήττουν με τα πυρά τους και τα στοιχεία του αντίπαλου Πυροβολικού στη δυτική όχθη του ποταμού. Χωρίς την υποστήριξη του Πυροβολικού τους οι μονάδες των VSU στην ανατολική όχθη και τις νησίδες εντός του Δνείπερου είναι καταδικασμένες σε αφανισμό.
– Περνώ επί τροχάδην και στις χτεσινές απώλειες των VSU, καθώς και στον συνολικό τους απολογισμό από την έναρξη της ΕΣΕ και μετά. Η σειρά παρουσίασης των μετώπων είναι πάντα από Βορρά προς Νότο:
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Ντονιέτσκ): Πάνω από 70 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περίπου 30 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τεθωρακισμένο όχημα και 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Πάνω από 240 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 1 BMP, 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 2A65 Msta-B.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 145 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Πάνω από 100 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 20 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 2A65 Msta-B και 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika. \
– Ακόμη, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε χτες να καταρρίψει 31 ουκρανικά drones και να αναχαιτίσει 2 βλήματα βαλλιστικών πυραύλων HIMARS και Ol’kha αντίστοιχα.
– Φτάνοντας στο τέλος και της αποψινής ανασκόπησης παρουσιάζω, κατά τα ειωθότα της στήλης, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (19/11/2023): 536 αεροπλάνα, 254 ελικόπτερα, 9.040 drones, 441 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 13.486 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.185 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.133 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 15.407 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
                                                        Βασίλης Μακρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας