Γυρίζει την πλάτη στο Ισραήλ το μεγαλύτερο fund του κόσμου

1169

Εκποίηση μετοχών των εταιριών που στρέφονται κατά της Παλαιστίνης

Οι ηθικοί κανόνες του ταμείου καθορίζονται από το κοινοβούλιο της Νορβηγίας

Να εκχωρήσει μετοχές εταιρειών που παραβιάζουν τη νέα, πιο σκληρή ερμηνεία των προτύπων δεοντολογίας για τις επιχειρήσεις που βοηθούν τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ενδέχεται να προχωρήσει το νορβηγικό Norges, το μεγαλύτερο Ταμείο του κόσμου με υπό διαχείριση κεφάλαια 1,7 τρισ. δολαρίων.
Το Συμβούλιο Ηθικής για το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο έστειλε μια επιστολή στις 30 Αυγούστου στο υπουργείο Οικονομικών, συνοψίζοντας τον πρόσφατα διευρυμένο ορισμό της ανήθικης εταιρικής συμπεριφοράς.
Η επιστολή δεν διευκρίνιζε πόσες ούτε επώνυμα εταιρείες των οποίων οι μετοχές θα μπορούσαν να πουληθούν, αλλά ανέφερε ότι θα ήταν μικρός, εάν το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, που έχει τον τελευταίο λόγο, ακολουθήσει τις συστάσεις του συμβουλίου.
Μία εταιρεία έχει ήδη εντοπιστεί για αποεπένδυση βάσει του νέου ορισμού, ανέφερε.
«Το Συμβούλιο Δεοντολογίας πιστεύει ότι οι δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν τη βάση για τον αποκλεισμό μερικών ακόμη εταιρειών από το Κυβερνητικό Ταμείο Συντάξεων εκτός από εκείνες που έχουν ήδη αποκλειστεί», έγραψε το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας.

Τα κριτήρια

Το ταμείο υπήρξε διεθνής ηγέτης στον τομέα των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβέρνησης (ESG) επενδύσεων.
Κατέχει το 1,5% των παγκόσμιων εισηγμένων μετοχών σε 8.800 εταιρείες και το μέγεθός του ασκεί επιρροή.
Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο, ο επόπτης δεοντολογίας του ταμείου διερευνά εάν περισσότερες εταιρείες ξεφεύγουν από τις επιτρεπόμενες επενδυτικές κατευθυντήριες γραμμές του.
Η επιστολή ανέφερε ότι το εύρος των αποκλεισμών «αναμενόταν να αυξηθεί κάπως» στο πλαίσιο της νέας πολιτικής.
Μεταξύ των εταιρειών που θα μπορούσε να εξετάσει είναι η RTX Corp, η General Electric και η General Dynamics.
Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, κατασκευάζουν όπλα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα, όπου η στρατιωτική του επίθεση έχει σκοτώσει σχεδόν 41.000 Παλαιστίνιους.
Το ταμείο κατείχε επενδύσεις ύψους 16 δισεκατομμυρίων κορωνών (1,41 δισεκατομμύρια δολάρια) στο Ισραήλ έως τις 30 Ιουνίου, σε 77 εταιρείες, σύμφωνα με στοιχεία του fund, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που εμπλέκονται σε ακίνητα, τράπεζες, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες.
Αντιπροσώπευαν το 0,1% των συνολικών επενδύσεων του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Νέα νομική σύσταση

Όσον αφορά τη Γάζα, το συμβούλιο εστιάζει στους παραγωγούς όπλων σε χώρες που δεν συμμετέχουν στη Συνθήκη για το εμπόριο όπλων, μια συμφωνία του 2014 για το εμπόριο συμβατικών όπλων.
«Αυτό αφορά κυρίως αμερικανικές εταιρείες», αναφέρεται στην επιστολή, χωρίς να κατονομάζεται καμία.
Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολύ λίγες σχετικές εταιρείες που απομένουν στο ταμείο» εν μέρει επειδή πολλοί κατασκευαστές άμυνας των ΗΠΑ είχαν ήδη αποκλειστεί για την παραγωγή πυρηνικών όπλων ή πυρομαχικών διασποράς.
Οι ηθικοί κανόνες του ταμείου καθορίζονται από το κοινοβούλιο της Νορβηγίας.
Ο επικαιροποιημένος ορισμός της δεοντολογίας από το ταμείο προκύπτει εν μέρει από μια γνώμη του Ιουλίου του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.
Το δικαστήριο έλαβε θέσεις για «αρκετά νέα γεγονότα και νομικά ζητήματα» που θα μπορούσαν να κάνουν «εταιρείες με λιγότερο άμεση σχέση με παραβιάσεις κανόνων» να παραβιάζουν τους κανόνες δεοντολογίας, ανέφερε η επιστολή χωρίς να παρέχει παραδείγματα.

ΠΗΓΗ BANKINGNEWS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας