Αιχμές και για τις σχέσεις του Κ.Μητσοτάκη με τον Α.Μπουρλά
Σφοδρή επίθεση στην Pfizer, αλλά και στον ίδιο τον Αλμπέρτ Μπουρλά, κάνει το Guardian, με άρθρο που υπογράφει ο Nick Dearden, επικεφαλής του Global Justice Now. Του οργανισμό που ασχολείται με θέματα απονομής δικαιοσύνης παγκοσμίως, ανάπτυξης και ανισοτήτων.
«Το να αφήσουμε την διάθεση των εμβολίων στα χέρια μεγάλων φαρμακευτικών, αποδείχτηκε τεράστιο σφάλμα»!
Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του Guardian, το οποίο προκαλεί ήδη αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το άρθρο χρησιμοποιεί πολύ σκληρή ρητορική αναφορικά με την συμπεριφορά των φαρμακευτικών, αλλά ειδικά της Pfizer και του Μπουρλά, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές, πίσω από την πρωτοφανή κερδοσκοπία πάνω στην παραγωγή και την διάθεση των εμβολίων, την οποία μάλιστα τεκμηριώνει με στοιχεία.
«Ο Covid το κατέστησε σαφές: Εταιρείες όπως η Pfizer, υπό την πίεση των μετόχων, ενδιαφέρονται πραγματικά μόνο για τα τεράστια κέρδη τους».
Η Pfizer είχε μια «εξαιρετικά καλή πανδημία». Σε αντίθεση με την υπόλοιπη ανθρωπότητα.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της για τον Covid-19 της απέφερε 37 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, καθιστώντας το, το πιο προσοδοφόρο φάρμακο στην ιστορία!
Πακτωλός χρημάτων για μια εταιρεία που ήταν μέχρι πρόσφατα η λιγότερο αξιόπιστη εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο Covid-19 έδωσε στη Pfizer την ευκαιρία να διαπράξει ένα «πραξικόπημα δημοσίων σχέσεων».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μάλιστα, αναφέρθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, ως «καλό φίλο» και αυτός ο σπουδαίος άνδρας στάθμευσε το τζετ του δίπλα σε αυτό του Μπόρις Τζόνσον στην περσινή σύνοδο κορυφής της G7 στην Κορνουάλη.
Εμβολιαστικό απαρτχάιντ
Η παγκόσμια κυκλοφορία των εμβολίων έχει δημιουργήσει επίπεδα ανισότητας τόσο μεγάλα που πολλοί μιλούν για «εμβολιαστικό απαρτχάιντ». Φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Pfizer έχουν πρωτοστατήσει σε αυτήν την ανισορροπία, θέτοντας τους όρους με τους οποίους πωλούν τα εμβόλια και αποφασίζοντας σε ποιον θα δοθεί προτεραιότητα. Τελικά, η πολιτική τους καθορίζει το ποιος λαμβάνει και ποιος δεν λαμβάνει εμβόλια.
Από την αρχή, η Pfizer ήταν ξεκάθαρη ότι ήθελε να βγάλει πολλά χρήματα από τον Covid. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο της κοστίζει λίγο λιγότερο από 5 λίρες ανά δόση για την παραγωγή. Άλλοι όμως ισχυρίζονται ότι είναι πολύ φθηνότερο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η εταιρεία πουλάει τις δόσεις με τεράστιο κέρδος – η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πλήρωσε 18 £ τη δόση για την πρώτη της παραγγελία και 22 £ για την πιο πρόσφατη αγορά της. Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταβάλει τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων λιρών – έξι φορές το κόστος της αύξησης των μισθών που συμφώνησε η κυβέρνηση να δώσει στους νοσηλευτές πέρυσι, μόνο για να καλύψει την συγκεκριμένη υπερτιμολόγηση της εταιρείας!
Κάποια δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι η εταιρεία αρχικά προσπάθησε να προσφέρει το εμβόλιο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για το εξωφρενικό ποσό των 100 δολαρίων ανά δόση. Ο Tom Frieden, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, κατηγόρησε την εταιρεία για «κερδοσκοπία που ισοδυναμεί με πολεμοκαπηλεία».
Η Pfizer έχει πουλήσει τη συντριπτική πλειονότητα των δόσεων της στις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο – μια στρατηγική που σίγουρα θα διατηρήσει τα κέρδη της σε υψηλά επίπεδα. Αν κοιτάξετε την παγκόσμια διανομή της, η Pfizer πουλά ένα μικρό ποσοστό των εμβολίων της σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Pfizer είχε πουλήσει μόλις το 1,3% του εφοδιασμού της στην Covax, τον διεθνή οργανισμό που ιδρύθηκε για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει δικαιότερη πρόσβαση σε εμβόλια.
Η Pfizer δεν πουλούσε πολλές δόσεις σε φτωχότερες χώρες, αλλά ούτε θα τους επέτρεπε να παράγουν μόνοι τους το εμβόλιο που σώζει ζωές, μέσω αδειοδότησης ή κοινής χρήσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Το σημείο αυτό του άρθρου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Ακόμα και όταν ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας απαίτησε την κοινοποίηση της πατέντας, ο επικεφαλής της Pfizer πέρασε στην αντεπίθεση, χλευάζοντας την συγκεκριμένη πρόταση ως «ανοησία» – και λέγοντας ότι ήταν «επικίνδυνο» να μοιράζεται κανείς την πνευματική ιδιοκτησία των εταιρειών. Έχει υποστηριχθεί ότι 100 εργοστάσια και εργαστήρια σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να έχουν αναπτύξει εμβόλια, αλλά δεν μπόρεσαν να το κάνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε πατέντες όπως αυτές που κατέχει η Pfizer.
Προσέξτε τώρα την απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αντίστοιχη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής. Ακριβώς, ο ίδιος χλευασμός που χρησιμοποίησε ο Μπουρλά κατά του παγκόσμιου οργανισμού υγείας. Με μία σημαντική διαφορά. Ο πρόεδρος της Pfizer, είχε λόγο να «χλευάσει», γιατί κερδίζει εκατομμύρια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιατί χλεύασε την πρόταση; Από ανοησία; Ή κάτι χειρότερο;
Υπάρχουν πολλοί που θα υποστηρίξουν ότι, ενώ οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες συμπεριφέρονται αδίστακτα, εμείς πρέπει να αποδεχτούμε αυτή την συμπεριφορά επειδή η υπηρεσία που παρέχουν – η εφεύρεση φαρμάκων που σώζουν ζωές – είναι τόσο σημαντική. Αυτό όμως δεν ισχύει. Εταιρείες όπως η Pfizer συμπεριφέρονται περισσότερο ως hedge funds, αγοράζοντας άλλες εταιρείες και την πνευματική ιδιοκτησία τους, παρά ως παραδοσιακές εταιρείες ιατρικής έρευνας.
Αλήθεια επίσης είναι ότι η ανακάλυψη του εμβολίου ήταν έργο εκτεταμένης δημόσιας δαπάνης, πανεπιστημιακής έρευνας και επίτευγμα μιας πολύ μικρότερης εταιρείας, της γερμανικής BioNTech. Όπως παρατήρησε επικριτικά ένας πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, το γεγονός ότι το ονομάζουμε εμβόλιο «Pfizer» είναι «το μεγαλύτερο πραξικόπημα μάρκετινγκ στην ιστορία των αμερικανικών φαρμακευτικών προϊόντων»!
Το άρθρο καταλήγει ως εξής
Εταιρείες όπως η Pfizer δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν τεθεί επικεφαλής μιας παγκόσμιας ανάπτυξης εμβολιασμού, γιατί ήταν αναπόφευκτο να λάβουν αποφάσεις ζωής και θανάτου με βάση το βραχυπρόθεσμο συμφέρον των μετόχων τους. Πρέπει να διαλύσουμε τα μονοπώλια που έχουν δώσει τέτοια ισχύ σε αυτά τα χρηματοοικονομικά θηρία και αντ’ αυτού να επενδύσουμε σε ένα νέο δίκτυο ερευνητικών ιδρυμάτων και ιατρικών εργοστασίων σε όλο τον κόσμο που μπορούν πραγματικά να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον!