“Η χώρα θα αποχωρήσει από το τελικό διεθνές σχέδιο διάσωσης εντός ολίγων εβδομάδων, αλλά χωρίς κανένα σημάδι ότι το χρέος θα αποπληρωθεί ποτέ, μερικοί φοβούνται μια άλλη κρίση”, αναφέρεται σε ανταπόκριση της βρετανικής εφημερίδας Guardian από την Αθήνα.
“Κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει επιτυχώς το χρέος της”, υποστηρίζει η Έλενα Σμιθ στην ανταπόκρισή της.
Αναφερόμενη στην οχτάχρονη μνημονιακή περιπέτεια της χώρας μας η βρετανίδα αρθρογράφος διαπιστώνει ότι “οι όροι ήταν σκληροί, μη δημοφιλείς και σε ορισμένες περιπτώσεις τιμωρητικά επιθετικοί. Περικοπές μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές εξ αυτών αντιπαθείς, παρότι έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί προ πολλού, ήταν η βάση των αδιάκοπων απαιτήσεων των δανειστών. Αλλά ο οικονομικός ζουρλομανδύας έπνιξε την οικονομική ανάπτυξη. Από 120% στο ξέσπασμα της κρίσης, η αναλογία χρέους-ΑΕΠ πλέον είναι περίπου 180%, μακράν η υψηλότερη στην Ε.Ε.“.
“Πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ανακτήσει η χώρα το χαμένο εισόδημα και να επιστρέψει στο προ κρίσης βιοτικό επίπεδο. Ακόμα χειρότερα, το δημογραφικό πρόβλημα που επιδεινώνεται δεν βοηθά, καθώς η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων μετά τη Βουλγαρία στην Ε.Ε., με τον πληθυσμό να φθίνει σχεδόν κατά 3% ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης και των λιγότερων γεννήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης”, συμπληρώνει.