Πάνω από 100 πυλώνες σε παρθένες ορεινές περιοχές της Λακωνίας ετοιμάζονται να κατασκευαστούν
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Νεάπολης Βοιών η απόφαση δημιουργίας αιολικού πάρκου στην Πελοπόννησο, με τους τοπικούς συλλόγους να ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.
Τον σχεδιασμό του έχει αναλάβει η εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΛΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Α.Ε.» (θυγατρική της ΤΕΡΝΑ), και θα αποτελείται από 5 αιολικούς σταθμούς με 12 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, ύψους 149,6 μέτρων, που ξεκινούν από τα χωριά Αγιος Νικόλαος και Βελανίδια και φτάνουν μέχρι το ακρωτήριο του Μαλέα, ακριβώς πάνω από τον ομώνυμο φάρο και το Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης.
Για την υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέσω δημοσιευμάτων, που θα καταλάβει συνολικά 92.012 τετραγωνικά μέτρα, θα διανοιχθούν νέοι δρόμοι μήκους 23,6 χιλιομέτρων σε ανέγγιχτα βουνά, θα κατασκευαστεί ένας νέος υποσταθμός ανύψωσης τάσης που θα καταλάβει 18.419 τ.μ. και θα δημιουργηθεί ένα νέο δίκτυο υψηλής τάσης που διασχίζει όλη τη χερσόνησο του Μαλέα ξεκινώντας από τη θέση «Λυκόγκρεμος» και φτάνοντας μέχρι τους Μολάους, με μήκος 45 χιλιομέτρων και 100 πυλώνες το οποίο, μάλιστα, εκτός από τις παρθένες ορεινές περιοχές, σχεδιάζεται να διέλθει και εντός ή πλησίον οικισμών, αλλά και εντός γεωργικής γης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής αναφέρει:
– καταστροφικές επιπτώσεις στο Τοπίο, στην Ιερότητα του χώρου, τον θρησκευτικό και εναλλακτικό Τουρισμό που αναπτύσσεται στην περιοχή, τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ιστορικού Τοποσήμου του Μαλέα, τη σημαντική γεωλογική ιδιαιτερότητα και σπουδαιότητά του, αλλά και την ιδιαίτερη Βιοποικιλότητα της ιστορικής Χερσονήσου
– θα καταστρέψουν το παρόν και το μέλλον της ήπιας, ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης που επιθυμεί και στην οποία έχει προσανατολιστεί η Τοπική Κοινωνία και ο Δήμος Μονεμβασίας, στηριζόμενοι στο πλούσιο πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και γεωλογικό απόθεμα της ευρύτερης περιοχής του θρυλικού Καβομαλιά.
– θα έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα της Περιοχής Μελέτης (που αφορά δεκάδες χωριά και αρδεύσιμες εκτάσεις του Δήμου Μονεμβασίας), επιτείνοντας το έντονο φαινόμενο της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Χερσόνησος του Μαλέα.
Μηχανοκίνητη Πορεία ενάντια στους πυλώνες και τις ανεμογεννήτριες
Μηχανοκίνητη πορεία ενάντια στους πυλώνες και τις ανεμογεννήτριες θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου με την προσυγκέντρωση να γίνεται στον κόμβο Μουρνιών στις 10 το πρωί.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αποκόρωνα ενάντια στους Πυλώνες και τις Ανεμογεννήτριες «H Πρωτοβουλία Αποκόρωνα ενάντια στους Πυλώνες και στις ανεμογεννήτριες, δημιουργήθηκε με στόχο να συντονίσει τον αγώνα των φορέων και των κατοίκων του Αποκόρωνα, ενάντια στην παράδοση του τόπου μας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας.
Συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων όπως οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Αποκόρωνα,ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων και ενεργοί Πολίτες.
Συντονίζουμε την δράση μας μετά την επιτυχημένη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στους Μαχαιρούς στις 29 Ιουνίου, για να αγωνιστούμε ενάντια στο σχεδιαζόμενο έργο της ΑΔΜΗΕ Α.Ε για την ηλεκτρική διασύνδεση Χανιά- Δαμάστας. Η ηλεκτρική διασύνδεση μεταφοράς υψηλής τάσης 150 kV, προβλέπει την εγκατάσταση 269 τεράστιων πυλώνων που θα φτάνουν τα 33 m στο ύψος και θα διασχίσει όλο τον ημιορεινό Αποκόρωνα, το Ρέθυμνο,καταλήγοντας στον υποσταθμό της Δαμάστας Ηρακλείου.
Η υλοποίηση αυτού του έργου εντάσσεται στο πλαίσιο των σχεδιασμών για την λεγόμενη «πράσινη» μετάβαση. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια για τον λαό της περιοχής, αντίθετα θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των «πράσινων» επενδυτών που με την στήριξη του κράτους σχεδιάζουν να γεμίσουν τα Λευκά Όρη με δεκάδες ανεμογεννήτριες και πυλώνες.
Το συγκεκριμένο έργο θα προκαλέσει ένα ανεπανόρθωτο περιβαλλοντικό έγκλημα , όπως έχει επισημάνει το ΓΕΩΤΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι 80 από τους 269 πυλώνες θα τοποθετηθούν εντός περιοχών προστασίας βιοποικιλότητας. Αντίστοιχα 11 km από τα 101,3km της γραμμής μεταφοράς θα περάσουν από καταφύγια άγριας ζωής. Θα αλλάξει την φυσιογνωμία μιας περιοχής τεράστιου φυσικού πλούτου, θα επιβαρύνει κατοικίες και χωριά, θα προκαλέσει οικονομικό μαρασμό στην οικονομική ζωή των κατοίκων των χωριών της ρίζας, όπως κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, αμπελουργία, θα υποβαθμίσει πολιτιστικές και πεζοπορικές διαδρομές και τέλος και σημαντικότερο θα επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων σε δημόσια τοποθέτηση του προειδοποιεί για τις σοβαρές ασθένειες που θα προκύπτουν από την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Γράφει: “Η βλαβερή επίδραση στα κύτταρα των ζώντων οργανισμών οδηγούν σε οξειδωτικό stress, πράγμα που οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο, γήρανση, νευροεκφυλιστικές παθήσεις, υπογονιμότητα, καρκίνο και κληρονομικές μεταλλάξεις”.
Αποτελεί πρόκληση να ακούμε την κυβέρνηση και τον ΑΔΜΗΕ να μιλάνε για την ενεργειακή αναβάθμιση του νησιού, για την μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι η «πράσινη» μετάβαση, η εγκατάσταση των ΑΠΕ στα βουνά, δεν έχουν εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα για τους πολίτες.
Καλούμε όλους τους Αποκορωνιώτες και όλες τις θιγόμενες περιοχές της Κρήτης να συμπορευτούν μαζί μας και ορθώσουμε τείχος αντίστασης στο έγκλημα που επιχειρείται!
Καλούμε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς και τους ενεργούς πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα μας!