Γιατί το Τσασόβ Γιαρ ήταν τόσο σημαντικό και χρειάστηκε δύο χρόνια μαχών για να καταληφθεί από τους Ρώσους

427

Μεγάλες δυσκολίες αναμένονται για τις ουκρανικές δυνάμεις μετά την απώλεια του Τσασόβ Γιαρ και την κατάλληψή του από τον ρωσικό Στρατό σύμφωνα με τον Αμερικανό γεωπολιτικό αναλυτή Μαρκ Σλέμποντα.

«Το καθεστώς του Κιέβου έστελνε τεράστιο αριθμό στρατιωτών στο Τσασόβ Γιαρ προσπαθώντας με κάθε μέσο να το κρατήσει.

Με την κατάληψη όμως της πόλης, έληξε η ιστορία ενός σημαντικού κόμβου της ουκρανικής υποδομής στο κεντρικό Ντονμπας» υποστηρίζει ο Σλέμποντα.

Ο αναλυτής πρόσθεσε ότι η πόλη έγινε σημαντική κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον η ουκρανική γραμμή άμυνας βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση., αναλύοντας τους λόγους για αυτό:

«Το Τσασόβ Γιαρ έχει τεράστια σημασία λόγω της τοπογραφίας του.

Η πόλη είναι χτισμένη στην κορυφή λοφώδους περιοχής, από όπου υπάρχει καθαρή ορατότητα τόσο προς την Ανατολή όσο και προς τη Δύση συμπεριλαμβανομένων των νέων γραμμών άμυνας του καθεστώτος του Κιέβου.

Πλέον η Ρωσία διαθέτει ένα εξαιρετικό υψόμετρο, το οποίο είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για πυροβολικό και αναγνώριση στις κατευθύνσεις Konstantinovka και Slavyansk-Kramatorsk», κατέληξε ο Σλέμποντα..

 

Από την πλευρά του ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Andrey Marochko υποστηρίζει ότι η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας προσπαθεί να αποκρύψει από τους Ουκρανούς την πραγματική κατάσταση στο Τσασόβ Γιαρ στο Ντόνετσκ (DNR) και μέσω πόρων που ελέγχονται από τα Κέντρα Πληροφοριακών και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων της Ουκρανίας, διαδίδει υλικό που υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί δήθεν ελέγχουν μέρος της πόλης.

«Μετά την απώλεια του, πολλά ουκρανικά κανάλια ενημέρωσης βρίσκονται απλώς σε σύγχυση, καθώς προφανώς απέκρυπταν την πραγματική κατάσταση στην πόλη.

Η ουκρανική διοίκηση, μαζί με τους ελεγχόμενους από το CIPSO πόρους, εξακολουθεί να προσπαθεί να πείσει τους Ουκρανούς πολίτες ότι βρίσκεται μερικώς υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Marochko.

Ο στρατιωτικός αναλυτής διευκρίνισε ότι το Κίεβο έστειλε αξιωματικούς του CIPSO στο Τσασόβ Γιαρ, οι οποίοι έχουν αναλάβει να ετοιμάσουν φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό για να διαψεύσουν την απώλεια της πόλης από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Επίσης, μονάδες και σχηματισμοί των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έλαβαν εντολή να προσκομίσουν αρχειακό υλικό από την παρουσία τους εκεί για την υλοποίηση του σχεδίου δυσφήμισης της δήλωσης του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας», πρόσθεσε ο Marochko.

Ο Αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής και πρώην αξιωματικός του Σώματος Πεζοναυτών Μπράιαν Μπερλέτιτς χαρακτήρισε την κατάκτηση της πόλης ως σημείο καμπής στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του στο Sputnik ο Μπερλέτιτς υποστήριξε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούσαν τοΤσασόβ Γιαρ για να μπλοκάρουν τον δρόμο της Ρωσίας προς άλλα ισχυρότερα οχυρωμένα σημεία στο Ντόνμπας.

«Η πτώση του στερεί από την Ουκρανία μια στρατηγικής σημασίας θέση στο Ντοναμπας s και επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στο πεδίο της μάχης», σημείωσε.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας