Τη νύχτα της 14ης Ιουνίου, ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε την άφιξή του στο Πεκίνο μέσω του κινεζικού κοινωνικού δικτύου Weibo. Πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους καθώς μετά τον Τιμ Κουκ της Apple, τον Λι Τζάε Γιονγκ της Samsung και τον Έλον Μασκ της Tesla, άλλος ένας τεχνολογικός κολοσσός επισκεπτόταν την χώρα. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η λίστα των τεράστιων πολυεθνικών τεχνολογικών εταιρειών που επισκέπτονται την Κίνα συνεχώς μεγαλώνει.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη ελκυστικότητα της κινεζικής αγοράς.
Σήμερα επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Δυσμενείς παράγοντες όπως η επιδημία της Covid-19, ο υψηλός πληθωρισμός, η ουκρανική κρίση και οι χρηματοπιστωτικές αναταραχές δημιουργούν αλλεπάλληλες προκλήσεις. Το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας μοιάζει ζοφερό, όμως μέσα σε αυτό το «σκοτάδι», η κινεζική οικονομία αποτελεί μια «αχτίδα φωτός».
Όσον αφορά την «ήπια ισχύ» της, η Κίνα συνεχίζει απαρέγκλιτα τις μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα προς τα έξω, και χάρη στην τεράστια καταναλωτική αγορά της, προσφέρει ευρύτατο χώρο για την ανάπτυξη των κινεζικών και ξένων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την «Ερευνητική έκθεση για το επιχειρηματικό περιβάλλον των ξένων επενδύσεων στην Κίνα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023» που δημοσίευσε το Συμβούλιο της Κίνας για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου στις 30 Μάϊου 2023, το 97% των ερωτηθέντων ξένων επιχειρήσεων δήλωσε «ικανοποιημένο» και «πολύ ικανοποιημένο» με τις νέες πολιτικές για τις ξένες επενδύσεις που υιοθέτησε η κινεζική κυβέρνηση κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Πάνω από το 70% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων δήλωσε ότι οι βιομηχανικές αλυσίδες του στη χώρα θα παραμείνουν ως έχουν ή ότι θα επεκταθούν.
Όσον αφορά τη «σκληρή ισχύ» της, η Κίνα διαθέτει ένα ώριμο, ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα βιομηχανικής παραγωγής, με την κλίμακα της μεταποιητικής βιομηχανίας της να βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως κόσμο για δεκατρία συναπτά έτη. Η Κίνα διαθέτει επίσης το ισχυρότερο ανθρώπινο δυναμικό στην επιστήμη και την τεχνολογία στον κόσμο. Το ένα τέταρτο των μηχανικών όλου του κόσμου είναι Κινέζοι. Κάθε χρόνο, ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευόμενων μηχανικών της Κίνας ισοδυναμεί με το σύνολο των εκπαιδευόμενων μηχανικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Ινδία μαζί. Η ισχυρή ικανότητα καινοτομίας της χώρας συμβάλλει άνω του 60% στην επιστημονική και τεχνολογική της πρόοδο. Το 2022 ο αριθμός των αιτήσεων καταχώρησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (PCT) στην Κίνα υπερέβη αυτό των υπολοίπων χωρών, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών αιτήσεων παγκοσμίως.
Είτε πρόκειται για τη «σκληρή ή την «ήπια» ισχύ της, είτε πάλι για την καταναλωτική της αγορά και το βιομηχανικό της υπόβαθρο, για τους τεχνολογικούς κολοσσούς η Κίνα είναι αναντικατάστατη, και πολύ δύσκολα οι εταιρείες αυτές θα επιλέξουν να εγκαταλείψουν μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία που παράγει συνεχώς κέρδη.
Οι συχνές επισκέψεις των πολυεθνικών τεχνολογικών κολοσσών στην Κίνα δείχνουν επίσης ότι η ρητορική των Ηνωμένων Πολιτειών περί «αποσύνδεσης» και «ρήξης των σχέσεων» δεν είναι δημοφιλής.
Από το 2018 οι Ηνωμένες Πολιτείες προπαγανδίζουν την «αποσύνδεση» και τη «ρήξη των σχέσεων» με την Κίνα, επιβάλλοντας δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, περιορίζοντας τις επενδύσεις κινεζικών εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες και ασκώντας πίεση στις κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, σε μια προσπάθεια περιορισμού της επιστημονικής, της τεχνολογικής καινοτομίας και της βιομηχανικής αναβάθμισης της Κίνας. Τα τελευταία χρόνια, η πολιτική αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντιθέτως, έβλαψαν τους άλλους και τον ίδιο τους τον εαυτό και υπονόμευσαν τη διεθνή οικονομική και εμπορική τάξη, πλήττοντας τα συμφέροντα των εταιρειών όλων των χωρών.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε τον Μάρτιο το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής (ASPI), μεταξύ των σαράντα τεσσάρων τεχνολογικών κατηγοριών που μελετά το Ινστιτούτο, το παγκόσμιο προβάδισμα της Κίνας διευρύνθηκε σε τριάντα επτά κατηγορίες όπως στην άμυνα, το διάστημα, τη ρομποτική, την ενέργεια, το περιβάλλον, τη βιοτεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη, τα προηγμένα υλικά και τις βασικές κβαντικές τεχνολογίες. Έκθεση του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει ότι μια «αποσύνδεση» από την Κίνα θα μείωνε ετησίως κατά 25 δισ. δολάρια τα κεφαλαιακά κέρδη των Αμερικανών επενδυτών και κατά 500 δισ. δολάρια το αμερικανικό ΑΕΠ.
Φέτος είναι η 10η επέτειος από την έναρξη της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος». Σε πείσμα των δυσμενών συνθηκών όπως οι αυξανόμενες φωνές κατά της παγκοσμιοποίησης και οι τεταμένοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, η Κίνα, μέσα από έμπρακτες δράσεις, μοιράζεται τις ευκαιρίες της αγοράς της με όλο τον κόσμο, προωθώντας ενεργά την οικοδόμηση μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας.
Η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί απομονωμένη από τον κόσμο, αλλά και η ανάπτυξη του κόσμου δεν νοείται δίχως την Κίνα. Μια πιο ανοιχτή Κίνα θα διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Η συχνές επισκέψεις των τεχνολογικών κολοσσών στη χώρα δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ιδιοτροπίας ορισμένων ατόμων. Αντιθέτως, αποτελούν «ψήφο εμπιστοσύνης» των πολυεθνικών εταιρειών προς την κινεζική οικονομία και μια προσεκτική και λελογισμένη επενδυτική απόφαση. Ελπίζουμε ότι με βάση την κατανόηση, τον αλληλοσεβασμό και τη συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη θα ωθήσουμε μαζί την παγκόσμια τεχνολογική καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη.
”Από το 2018 οι Ηνωμένες Πολιτείες προπαγανδίζουν την «αποσύνδεση» και τη «ρήξη των σχέσεων» με την Κίνα, επιβάλλοντας δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, περιορίζοντας τις επενδύσεις κινεζικών εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες και ασκώντας πίεση στις κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, σε μια προσπάθεια περιορισμού της επιστημονικής, της τεχνολογικής καινοτομίας και της βιομηχανικής αναβάθμισης της Κίνας.”
Μισή Αλήθεια, που δεν παύει να είναι ολόκληρο Ψέμα.
Εσύ είσαι η Κίνα και εγώ είμαι η Αμερική.
Εχουμε συνεχή μεταξύ μας αλισβερίσια και το σύνολο τής ετήσιας αξίας τους είναι 600 δισ. δολλάρια. Από αυτά τα 500 δισ. σού τα πληρώνω εγώ, γιά τα προϊόντα σου που εισάγω στην Αμερική, (γιατί έχω κλείσει τις όμοιες βιομηχανίες μου, που έχουν πάει Μεξικό, Κίνα, ΝΑ Ασία, κττ). Τα 100 δισ. μού τα πληρώνεις εσύ, γιά τα προϊόντα μου που σού εξάγω στην Κίνα. Πές μου, είναι αυτή δίκαιη μοιρασιά ; Εγώ 500, εσύ μόνον 100 ; Είναι αυτό Fair Trade ; Τέτοιες παρόμοιες μοιρασιές γίνονταν και με την Ευρώπη και με το Μεξικό και με την Ν.Κορέα και με την Ιαπωνία. Με τα δολλάρια τών πολιτών τους οι Αμερικανοί Παγκοσμιστές επλούτισαν τούς Παγκοσμιστές τού Κόσμου. Μετά την αποβιομηχανοποίηση τής Αμερικής έγινε προσπάθεια και γιά την αποβιομηχανοποίηση τής Κίνας, να περάσει κατ’ ευθείαν στην Τέταρτη Επανάσταση με τις Υπηρεσίες. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει μετά το 2012 με τον ΣΖΠ και στην Αμερική μετά το 2016 με τον Τ. Ομως με ποιόν τρόπο θα πεισθούν, όσοι Κινέζοι πολιτικοί καλοσυνήθισαν και (μέχρι το 20ό Συνέδριο) είχαν ακόμη δύναμη στο Πεκίνο ; Ενας ήταν ο τρόπος. Η ΑΠΕΙΛΗ γιά επιβολή δασμών, την οποίαν οι Κινέζοι προσπάθησαν να ξεπεράσουν, μεταβάλλοντας την ισοτιμία τών νομισμάτων. Εν πάση περιπτώσει, η Κίνα άρχισε να αυξάνει εντυπωσιακά τις εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα οι αμερικανοί αγρότες, μαζί και οι βιομηχανικοί εργάτες, να γίνουν οι πλέον θερμοί υποστηρικτές τού Προέδρου Τράμπ.
Αμέρικα Φέρστ.
Πάντα πρώτη μου φροντίδα είναι η Παραγωγική Οικονομία τής χώρας μου (Main Street) και όχι η κερδοφορία τών Χρηματιστηρίων μου (Wall Street).
Παγκοσμιοποίηση = Αποβιομηχανοποίηση.
Κρατάτε το σφικτά και μην το λέτε και δεν θα δήτε ποτέ να σάς ανιχνεύουν και να μπαίνετε στούς πίνακες τών γκάλοπ.