Γιατί οι BRICS είναι η Νο1 υπερδύναμη-Η Ρωσία αλλάζει την παγκόσμια οικονομία

1445
Περισσότερες αφρικανικές χώρες πρόκειται να ενταχθούν στους BRICS το 2024
Το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο έχει υποστεί μια τεράστια αλλαγή τα τελευταία χρόνια.
Από τους σημαντικότερους καταλύτες αυτής της αλλαγής ήταν οι χώρες μέλη των BRICS.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία, που θα έχει την προεδρία του 2024, έκανε μια σημαντική οικονομική ανακοίνωση σχετικά με τα οικονομικά της σχέδια για το επόμενο έτος.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Anton Siluanov, είπε ότι θα υπερδιπλασιάσει τις αγορές/πωλήσεις χρυσού και ξένου συναλλάγματος τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με το Reuters, είπε ότι «θα αγοράσει/πωλήσει χρυσό και ξένο συνάλλαγμα αξίας 235,3 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια) ή 11,2 δισεκατομμυρίων ρούβλια την ημέρα».
Η αλήθεια είναι πως, λόγω ανησυχίας σχετικά με το δολάριο, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει εναλλακτικά νομίσματα και προβαίνουν σε αγορές χρυσού, προκειμένου, αν χρειαστεί, να τον χρησιμοποιήσουν ως «καταφύγιο» – αυτή η διαφοροποίηση είθισται να λειτουργεί ως προστασία έναντι του δολαρίου.

Αυτή η αλλαγή σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών εισήχθη για πρώτη φορά στο προσκήνιο από την Κίνα και τη Ρωσία.
Και τώρα, εν μέσω σχεδίων αποδολαριοποίησης των BRICS, η Ρωσία προέβη σε μια σημαντική οικονομική ανακοίνωση σχετικά με τη χρηματοοικονομική στρατηγική της.
Στη σχετική έκθεση σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιεί «παρεμβάσεις συναλλάγματος» για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι έχει αρχίσει να πωλά συνάλλαγμα ή ξένα νομίσματα για να αναπληρώσει τα κεφάλαια που δαπανήθηκαν «από το ρωσικό επενδυτικό ταμείο το 2023».
Ως εκ τούτου, η Ρωσία πρόκειται να είναι καθαρός πωλητής συναλλάγματος κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα.
Συνολικά, η απόφαση διπλασιασμού των αγορών χρυσού θα φέρει τις συνολικές καθαρές παρεμβάσεις σε ξένο νόμισμα κοντά στο μηδέν.
Αντίθετα, η κίνηση εξακολουθεί να είναι σημαντική για τη συνολική παγκόσμια δυναμική του συναλλάγματος.
Όπως προαναφέρθηκε, η Ρωσία και η Κίνα ήταν οι κινητήριες δυνάμεις της αγοράς χρυσού, ωθώντας το περιουσιακό στοιχείο σε πολύ υψηλές τιμές το 2024.
Επιπλέον, προώθησαν την ιδέα ενός νομίσματος του μπλοκ BRICS ως κορυφαίου μοντέλου οικονομικής υποδομής.
Όλες αυτές οι πραγματικότητες θα συνεχίσουν να αμφισβητούν το δολάριο.
Σημειώνεται πως η αύξηση του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών προκαλεί ήδη μεγάλη ανησυχία.

«Υπερδύναμη»

Ως γνωστόν, η συμμαχία BRICS επιδιώκει να ξεριζώσει την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ και να την αντικαταστήσει με τοπικά νομίσματα.
Με άλλα λόγια, οι BRICS θέλουν να γίνουν υπερδύναμη και να αμφισβητήσουν τις ΗΠΑ και, γενικά, τη Δύση στην παγκόσμια οικονομική σφαίρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Marco Fernandes, ερευνητής στην Tricontinental Institute of Public Research, σημείωσε ότι οι BRICS αντιπροσωπεύουν το 45% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και το 56% των αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Έγραψε επίσης ότι οι BRICS είναι μια υπερδύναμη στον ενεργειακό τομέα και οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι δεν πλησιάζουν καν.
Σύμφωνα με τον Fernandes, η Ρωσία αντιπροσωπεύει από μόνη της το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου.
Επιπλέον, η Ρωσία και η Κίνα αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής ουρανίου.
Ως εκ τούτου, το μπλοκ είναι καλά εξοπλισμένο στον ενεργειακό τομέα και είναι μια υπερδύναμη, σημείωσε.
«Η ενέργεια είναι πιθανώς το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη βιομηχανία μιας χώρας.
Αν δεν έχεις ενέργεια, είσαι εκτός παιχνιδιού.
Οι χώρες BRICS, με τις συνδυασμένες ενεργειακές τους δυνατότητες, έχουν γίνει υπερδύναμη στον τομέα της ενέργειας», δήλωσε ο Fernandes.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο ειδικός, ξεπερνούν όλες τις χώρες της G7 σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία μαζί παράγουν περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από όλες τις χώρες της G7», είπε, προσθέτοντας:
Και αν η Σαουδική Αραβία προσχωρήσει στους BRICS, η συμμαχία θα ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο της στον παγκόσμιο τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Σαουδική Αραβία δεν έχει ακόμη αποδεχτεί την πρόσκληση και δεν έχει γίνει μέλος της ομάδας.
Το Βασίλειο αξιολογεί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα πριν αποδεχτεί ή απορρίψει την πρόσκληση.

Περισσότερες αφρικανικές χώρες πρόκειται να ενταχθούν το 2024

Στο μεταξύ, περισσότερες αφρικανικές χώρες πρόκειται να ενταχθούν στη συμμαχία το 2024.
Ήδη διάφορα κράτη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον… προσδοκώντας σε οφέλη.
Με την ένταξή τους στη συμμαχία, για παράδειγμα, τα αφρικανικά κράτη θα ξεκλειδώσουν ενισχύσουν την ισχύ τους στην παγκόσμια διπλωματική κονίστρα.
Επιπλέον, οι χώρες μέλη των BRICS προσφέρουν στις αφρικανικές χώρες τη δυνατότητα για αυξημένη οικονομική συνεργασία μέσω της προώθησης του διασυνοριακού εμπορίου, των επενδύσεων και της μεταφοράς τεχνολογίας.
Αυτή η συνεργασία μπορεί να προωθήσει τη βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καινοτομία, συμβάλλοντας τελικά στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής.
Ωστόσο, εάν οι αφρικανικές χώρες θέλουν να επιδιώξουν την ένταξή τους στις BRICS, θα πρέπει να εγκαταλείψουν το δολάριο.
Ευτυχώς για τη συμμαχία, πολλές χώρες της ηπείρου ήδη απαγκιστρώνονται, υιοθετώντας το κινεζικό γιουάν ή τα τοπικά νομίσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας