Γιατί ο Κ.Μητσοτάκης μετέτρεψε από νομικό…σε «γεωπολιτικό ζήτημα» τα ελληνοτουρκικά

5414

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την συμφωνία ουσιαστικής «ομοσπονδοποίησης» (κοινό υπουργικό συμβούλιο που θα ασχολείται με όλα τα θέματα) Ελλάδας και Τουρκίας στην οποία προχώρησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την καταπληκτική φράση του ότι, το ζήτημα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία είναι γεωπολιτικό και όχι νομικό, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες ως προς το τι έρχεται ως «λύση» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα είπε: «Θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».

Πολύ λίγα άτομα κατανόησαν την «μετατροπή» αυτή και σχεδόν κανένας δεν την σχολίασε.

Εάν το θέμα παρέμενε νομικό τότε θα επιλύονταν μονάχα και αποκλειστικά με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Από τη στιγμή που έγινε γεωπολιτικό όμως, σημαίνει ότι μπορεί να επιλυθεί με λύσεις διαφορετικές από αυτές που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο.

Με λίγα λόγια οι διαφορές μας για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία θα λυθούν ανάμεσα στις δύο χώρες σαν να μην υπάρχουν διεθνείς κανόνες, ακριβώς όπως ζητούσε τόσα χρόνια η Τουρκία, δηλαδή με την αρχή της «ευθυδικίας», που σημαίνει διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας και ξεκινώντας από το «μηδέν»…

Αυτό δεν ήταν απλώς «αυτογκόλ», ήταν «αυτογκόλ» στο ’90 και κάτι…

Οι φράσεις του πρωθυπουργού για “συμφωνίες που απαιτούν αμοιβαίες υποχωρήσεις” με την Τουρκία έχουν δημιουργήσει αναβρασμό μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και προπάντων ανάμεσα στους ψηφοφόρους της, που αν και είχαν προειδοποιηθεί προεκλογικά (τουλάχιστον από το pronews.gr) για το τι μέλλει γενέσθαι, προφανώς δεν ήθελα να το πιστέψουν.

Πάντως γενικότερα, διαστάσεις «χιονοστιβάδας» έχουν πάρει τα κυβερνητικά «αυτογκόλ» σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, καθώς λόγω έλλειψης ουσιαστικής και ισχυρής αντιπολίτευσης παρατηρείται μία αδικαιολόγητη για κυβερνών κόμμα χαλαρότητα.

Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν πως όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει επί της ουσίας «επικίνδυνη» με πολιτικούς όρους, αξιωματική αντιπολίτευση, οπότε λίγο-πολύ όλοι πιστεύουν πως μπορούν να πουν ότι θέλουν γιατί απλά δεν θα το «πληρώσουν».

Και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια.

Γνωστά το όσα έγιναν με το νέο υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, ο οποίος επέλεξε να κινηθεί εκτός γραμμής, μιλώντας περί κατάργησης του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί το Μέγαρο Μαξίμου και να σταλεί άμεσα το μήνυμα ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις.

Ακολούθησε η παρέμβαση του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας Νότη Μηταράκη με το Μέγαρο Μαξίμου να την ακυρώνει διπλά, τόσο για την δημιουργία έφιππης αστυνομίας όσο κυρίως για την προαναγγελία περί κατάργησης του νόμου της προηγούμενης τετραετίας για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Τώρα όμως υπήρξε και άλλη παρέμβαση και μάλιστα ενάντια στον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, διαφώνησε ανοικτά με την προαναγγελία από τον Κ. Μητσοτάκη στο πρακτορείο Bloomberg για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας