Γιατί η Ελλάδα είναι ανίκανη να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα

2768

Η Ελλάδα πλησιάζει…την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης πιθανότατα στις 20 Οκτωβρίου 2023 η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε investment grade…
Πολλές φορές έχουμε αναλύσει γιατί αυτή η διαδικασία είναι επικοινωνιακό τρικ χωρίς αντίκρισμα, αφού η Ελλάδα σε κανένα παραγωγικό τομέα δεν έχει δείξει σημάδια ριζικής ανάκαμψης και χρειάζεται σε όλους τους τομείς υποστήριξη…
Καμία αυτάρκεια… με συνεχείς υποβοηθήσεις η ελληνική οικονομία συντηρείται και εν συνεχεία οι έλληνες πολιτικοί ξέρουν να πουλάνε την μετριότητα ως κάτι σπουδαίο…
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να διάγει βίο μετριότητας…

Τα σημάδια της ελληνικής μετριότητας

Το χρέος στα 403 με 404 δισεκ. καμία βελτίωση σε απόλυτα μεγέθη…

Από το ελληνικό χρέος αυτό που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι τα 82 δισεκ. ομολόγων… π.χ. τα 234 δισεκ. του ελληνικού χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης.
Όταν λέμε θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι τα ομόλογα 82 δισεκ. θα έχουν χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας δεν θα θεωρούνται junk bond…
Δηλαδή ο επικοινωνιακός χαμός είναι για τα 82 δισεκ.

Η Ελλάδα δήθεν παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο… και το 2023 και 2024 θα εμφανίσει ανάπτυξη 3,5%.
Ωστόσο πρέπει να συμπεριληφθεί η για μια ακόμη φορά εξωτερική βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης λόγω της Πανδημίας…
Πανδημία δεν έχουμε αλλά τα 31 δισεκ. του Ταμείου ρέουν για να τα καρπωθούν περίπου 400 εταιρίες… οι υπόλοιπες 750.000 εταιρίες… απλά ακούνε για κάποιο ταμείο ανάκαμψης.
Χωρίς τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ με στάσιμη πιστωτική επέκταση στις τράπεζες θα ήταν περίπου 1,5%…
Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδος…

Δεν υπάρχει ένας τομέας στην Ελλάδα όπου αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης ή τεχνογνωσίας ή υψηλής παραγωγικότητας.
Δεν υπάρχει μια καινοτομία στην Ελλάδα που να καθιστά την χώρα κέντρο καινοτομίας…
Δανειζόμαστε για να καταναλώνουμε, αυτό το αποτυχημένο μοντέλο που κυριαρχεί εδώ και 25 χρόνια δεν έχει αλλάξει στην Ελλάδα.

Υποστηρίζουν πολλοί ότι ακόμη και με την μετριότητα οι τράπεζες μας κατάφεραν να ορθοποδήσουν.
Ναι αλλά έλαβαν 54 δισεκ. κεφάλαια και ρευστότητα από το κράτος και θα επιστρέψουν στο κράτος 4 δισεκ. δηλαδή ζημιά 50 δισεκ.
Οι ισολογισμοί των τραπεζών δεν εμφανίζουν καμία ουσιώδη διαφοροποίηση, δεν περιλαμβάνουν NPEs αλλά δεν αυξάνονται οι ισολογισμοί με δάνεια…
Στηρίζονται σε έσοδα από τόκους, αυτή την φούσκα που δημιούργησε προκλητικά η ΕΚΤ… και κάθε 3 μήνες οι ελληνικές τράπεζες αναπροσαρμόζουν τις δόσεις των δανείων προς τα πάνω.
Μόνο τα έσοδα από τόκους το 2023 θα είναι 8 δισεκ.
Η ενεργητική συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στην αλλαγή του παθογενούς οικονομικού μοντέλου δανείσου για να καταναλώσεις ευτυχώς είναι μέτρια… να που μια μετριότητα έχει θετικό αντίκτυπο αλλά τα ίδια κεφάλαια… πολλών εταιρών μετριάζονται…ελλείψει δανεισμού…

Για τους λόγους αυτούς η Ελλάδα κατά την άποψη μας δεν δικαιούται και δεν αξίζει να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.

Ορισμένες αλήθειες

Η Ελλάδα διέθετε επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν και μάλιστα έχοντας παραπλανήσει τους πάντες καθώς στα δημόσια οικονομικά σημειώνονταν απίστευτες αλχημείες… είχε και υψηλή βαθμολογία…
Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και η Ελλάδα βρέθηκε δύο φορές στην χρεοκοπία, την μια φορά μάλιστα με το haircut στα ομόλογα τυπικά χρεοκόπησε…
Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που χαρακτηρίζονται επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ομόλογα χωρών που είναι επενδύσιμα και βαθμολογίες που θεωρούνται junk δηλαδή σκουπίδια.
Εδώ και μια 10ετία η Ελλάδα διέθετε βαθμολογίες που κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα σε junk bond δηλαδή σκουπίδια αλλά παρ΄ όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά στις αγορές ομολόγων, μπορεί και δανείζεται…

Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα; – Για τα ομόλογα σχεδόν τίποτε

Η επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν ήταν χρήσιμη για τους τοξικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ που δημιούργησε το απαράδεκτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Αυτό το πρόγραμμα είναι η αιτία του υψηλού πληθωρισμού.
Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης…και έτσι οι επενδυτές είχαν την ασφάλεια ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα – η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα στις πρωτογενείς αγορές δηλαδή στην φάση της έκδοσης των ομολόγων –
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση και ευτυχώς…
Όμως συνέβη το μοιραίο και η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας λόγω του covid 19 αποφάσισε να εντάξει σε ένα ειδικό πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι είναι σκουπίδια και παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι λοιπόν αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ σε σύνολο 82 δισεκ. περίπου που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς η πλειοψηφία του δημοσίου χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης περίπου 234 δισεκ.
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 3,83% και θεωρούμε ότι το spread με την Γερμανία (10ετές ομόλογο 2,62%) και το spread με την Ιταλία (10ετές ομόλογο 4,24%) δεν θα μεταβληθεί ουσιωδώς…
Η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό χρέος… θα είναι ουδέτερη… επί της ουσίας…

Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα; – Για το χρηματιστήριο έχει σχεδόν προεξοφληθεί

Η επενδυτική βαθμίδα υποδηλώνει υψηλότερο συντελεστή αξιοπιστίας για την οικονομία.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες θα μπορούν να δανείζονται φθηνότερα… αλλά αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί.
Επί εποχής ποσοτικής χαλάρωσης όπου στρεβλώθηκαν ακραία οι αποδόσεις οι ελληνικές εταιρίες εξέδιδαν ομολογιακά δάνεια με επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών.
Για το χρηματιστήριο η επενδυτική βαθμίδα έχει σχεδόν προεξοφληθεί.
Η κίνηση από τις 850 μονάδες στις 1.350-1.300 μονάδες εμπεριέχει αυτή την προεξόφληση… δεν αποκλείεται η κίνηση να ολοκληρωθεί στις 1.500 μονάδες.
Ωστόσο ας είμαστε ρεαλιστές η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει για χρόνια να παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης σταθερά άνω του 3% με 3,5%, να εκλογικεύσει το χρέος στα 403 δισεκ. να μειώσει τις παροχές – σπατάλες στα δημόσια οικονομικά και να στηρίξει παραγωγικές δυνάμεις με θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ…
Οι εκλογές τελείωσαν οπότε η παροχολογία πρέπει να τελειώσει…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας