Σαρώνει η ενεργειακή φτώχεια-Απρόσιτα πετρέλαιο, βενζίνη, Φ.Α., ηλεκτρικό ρεύμα , αγαθά τα οποία έπρεπε και μπορούσε να προσφέρονται σχεδόν δωρεάν !!
Tα ψέματα φέτος τελειώνουν καθώς ο χειμώνας είναι πολύ πιθανό να μην είναι «καλοκαιρινός» όπως πέρσι και οι εκτιμήσεις για αυξήσεις το ηλεκτρικό ρεύμα ακόμα και κατά 40%, σε συνδυασμό με το τι έρχεται στον τομέα του φυσικού αερίου, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την Ευρώπη και κυρίως για την Ελλάδα.
Μια απλή απειλή για απεργία στις εγκαταστάσεις LNG της Αυστραλίας ήταν αρκετή για να προκαλέσει θεαματική αύξηση στην τιμή του!
«Η απειλή για απεργία σε τρία μεγάλα εργοστάσια LNG της Αυστραλία απέδειξε ότι η άνεση που χαρακτήριζε τις αγορές φυσικού αερίου στην Ασία και την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες αποδείχθηκε ότι ήταν μια απλή ψευδαίσθηση» αναφέρεται σε σχετική ανάλυση του Reuters.
«Εν ριπή οφθαλμού, μια αγορά που έμοιαζε καλά εφοδιασμένη και χαλαρή μετατράπηκε σε ένα άψογο ναυάγιο, με τις τιμές να αυξάνονται μόνο λόγω της πιθανότητας απροσδιόριστης εργατικής δράσης σε εργοστάσια LNG που λειτουργούν από την Woodside Energy και τη Chevron στην πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας».
Η τιμή spot του LNG για παράδοση στη Βόρεια Ασία ανέβηκε στα 11,50 δολ. ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) την εβδομάδα που έληξε στις 11 Αυγούστου, η υψηλότερη σε ένα μήνα και αυξημένη κατά 5,5% από τα 10,90 δολάρια της προηγούμενης εβδομάδας.
Αλλά ο αντίκτυπος της απειλής για απεργία στην Αυστραλία ήταν έντονα αισθητός στην Ευρώπη.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι τιμές αναφοράς στην Ολλανδία του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν κατά 28,3% από το κλείσιμο στις 8 Αυγούστου έως το τέλος στις 10 Αυγούστου, καθώς οι αναφορές για την επικείμενη απεργία τρόμαξαν την αγορά.
Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα έληξε στα 39,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στις 10 Αυγούστου, που ισοδυναμεί με περίπου 12,82 δολ. mmBtu και υψηλό δύο μηνών.
Η τιμή μειώθηκε ξανά για να κλείσει στα 35,99 ευρώ ανά MWh στις 11 Αυγούστου, καθώς οι φόβοι αμβλύνθηκαν για το πόσο επικείμενη ήταν μια απεργία στα εργοστάσια της Αυστραλίας, τα οποία μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς LNG.
Η Woodside και η Chevron συμμετέχουν σε συνομιλίες με εργατικά συνδικάτα στις εγκαταστάσεις LNG και δεν είναι ακόμη σαφές ποια μορφή θα λάβει οποιαδήποτε απεργία, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Θα μπορούσε να κυμαίνεται από μικρές ενέργειες, όπως περιορισμένες παύσεις εργασίας, έως μια ολική απεργία.
Αλλά ακόμη και ο υπαινιγμός μιας απειλής για τις προμήθειες ήταν αρκετός για να τρομάξει τις αγορές, μια υπενθύμιση για την αστάθεια στην αγορά τη στιγμή μάλιστα που οι ροές φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη περιορίστηκαν μετά την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ο κύριος όγκος του LNG που παράγεται στα τρία εργοστάσια κατευθύνεται προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, αλλά μια πλήρης διακοπή θα είχε σοβαρές επιπτώσεις καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε αυτές τις δύο χώρες θα αναγκάζονταν να αγωνίζονται για προμήθειες spot από αλλού.
Η Ιαπωνία είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας στον κόσμο του υπερψυκτού καυσίμου και η Νότια Κορέα κατατάσσεται τρίτη πίσω από την Κίνα.
Η Αυστραλία ανταγωνίζεται με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο κορυφαίος προμηθευτής LNG, αν και τα σχέδια επέκτασης για τα δύο τελευταία θα τους δουν να ξεπεράσουν την Αυστραλία τα επόμενα χρόνια.
Η απειλή απεργίας στα εργοστάσια της Αυστραλίας έρχεται καθώς η ζήτηση LNG της Ασίας αρχίζει να αυξάνεται, όπως συμβαίνει συνήθως πριν από την κορύφωση της εποχικής ζήτησης το βόρειο χειμώνα.
Οι εισαγωγές της Ασίας αυξήθηκαν στους 21,59 εκατ. μετρικούς τόνους τον Ιούλιο, από 21,29 εκατ. τον Ιούνιο και το μέγιστο από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους αναλυτές εμπορευμάτων Kpler.
Οι αφίξεις Αυγούστου αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω με την Kpler να εκτιμά τις εισαγωγές από την Ασία στους 21,90 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μέχρι στιγμής, αριθμός που ενδέχεται να αναθεωρηθεί υψηλότερα καθώς παρακολουθούνται περισσότερα φορτία.
Αντίθετα, οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης κινούνται χαμηλότερα, καθώς οι αποθήκες φυσικού αερίου της ηπείρου παρέμειναν υψηλές και η ζήτηση μετατοπίζεται διαρθρωτικά χαμηλότερα καθώς οι χώρες κινούνται προς τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα.
Οι εισαγωγές της Ευρώπης τον Ιούλιο εκτιμήθηκαν σε 8,77 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, όταν οι αφίξεις ήταν επίσης 8,77 εκατομμύρια.
Οι εισαγωγές Αυγούστου υπολογίζονται σε 7,65 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, γεγονός που τις θέτει σε τροχιά να είναι οι χαμηλότερες από τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.
Συνολικά, φαίνεται ότι η πλευρά της ζήτησης LNG παρουσιάζει μια εποχική άνοδο στην Ασία σε συνδυασμό με μια χαλάρωση στην Ευρώπη καθώς η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία εξασθενεί.
Ωστόσο, όπως δείχνει η κίνηση τιμών της περασμένης εβδομάδας, η αγορά LNG παραμένει ευάλωτη ακόμη και στην υπόδειξη ενός σοκ προσφοράς.
Σε κάθε περίπτωση, προμηνύεται ένας δύσκολος χειμώνας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου για τους επόμενους μήνες έχουν πάρει την ανηφόρα.
Στο ολλανδικό hub TTF οι τιμές Σεπτεμβρίου διαπραγματεύονται ανάμεσα στα 36 με 35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Για το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2023 οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ των 40 και 51,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024 τα συμβόλαια σκαρφαλώνουν στην περιοχή των 52 και 53 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Το φυσικό αέριο παραμένει ακόμη το κύριο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς η τιμή του επηρεάζει σημαντικά το κόστος των ηλεκτροπαραγωγών και κατ’ επέκταση και τους τελικούς λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Υπάρχει κάποιος που νομίζει πως θα περάσει πάλι έναν εύκολο χειμώνα όπως τον περσινό; Ακόμα και η κρίση στον Νίγηρα μπορεί να κοστίσει στην Ευρώπη κάποιες από τις εναλλακτικές πηγές της σε φυσικό αέριο.