Κατάσταση σχεδόν μη αναστρέψιμη έχουμε στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο μετά την σύλληψη των Τριών Κοσοβάρων αστυνομικών σε σερβικό έδαφος, αφού οι Αλβανοί ξεκινούν επιχειρήσεις εκφοβισμού των Σέρβων κατοίκων της περιοχής της Μιτρόβιτσα και των πέριξ αυτής περιοχών με σερβικό πληθυσμό.
“Χθες το βράδυ, η αστυνομία του αυτοαποκαλούμενου Κοσσυφοπεδίου εισέβαλε στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα με τεθωρακισμένα οχήματα και εκφοβίζει τους ντόπιους Σέρβους στους δρόμους”, δήλωσε ο Πέταρ Πέτκοβιτς, διευθυντής του γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια υπό τη σερβική κυβέρνηση.
“Πάνοπλοι κομάντος του Κούρτι με αυτόματα όπλα με μακριά κάνη κατέλαβαν κυριολεκτικά το βόρειο τμήμα την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Μπήκαν από το νότιο τμήμα με περισσότερα από 30 τεθωρακισμένα και φορώντας μάσκες, χλεύασαν ολόκληρη τη Βόρεια Μιτρόβιτσα.
Μέσα στην αποκλεισμένη πόλη, όχι μόνο περιπολούσαν , αλλά και σταμάτησαν αυτοκίνητα, έψαξαν ανθρώπους, ξυλοκόπησαν και έβριζαν», είπε ο ίδιος.
Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε έναν Σέρβο στα βόρεια της περιοχής χθες.
Την προηγούμενη μέρα, χιλιάδες κάτοικοι της Μιτρόβιτσα βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν την απελευθέρωση τριών Σέρβων που κρατούνται ακόμη, και οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στις 29 Μαΐου ως ύποπτοι για οργάνωση ταραχών.
Αργότερα έγινε γνωστή η κράτηση ενός ακόμη Σέρβου, ο οποίος είναι ύποπτος για επίθεση σε δημοσιογράφους.
Οι σερβικές αρχές, από την πλευρά τους, συνέλαβαν τρεις Κοσοβάρους αστυνομικούς αυτή την εβδομάδα.
Ρωσικές στρατιωτικές πηγές, αναφέρουν ότι “ένας ακόμη γύρος έντασης ξεκίνησε στο Κοσσυφοπέδιο στα τέλη Μαΐου, μετά από προσπάθεια των αλβανικών αρχών του Κοσσυφοπεδίου να διορίσουν νέους δημάρχους αρκετών δήμων στο βόρειο τμήμα της περιοχής με πραξικοπηματικό τρόπο”.
Οι διαμαρτυρίες δεν έχουν υποχωρήσει μέχρι στιγμής.
Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Κούρτι ζήτησε από τη Δύση να ασκήσει πίεση στο Βελιγράδι για να απελευθερώσει τους Αλβανούς αστυνομικούς που εισήλθαν παράνομα σε σερβικό έδαφος.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και τον επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της ΕΕ να πιέσουν τις αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου, αποτρέποντας έναν νέο πόλεμο στα Βαλκάνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι σκόπευε να περιορίσει τη χρηματοδότηση στο Κοσσυφοπέδιο και να σταματήσει τις επισκέψεις υψηλού επιπέδου λόγω της άρνησης της Πρίστινα να προωθήσει την αποκλιμάκωση, ενώ ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια απείλησε τόσο την Πρίστινα όσο και το Βελιγράδι με συνέπειες.
Δεν γνωρίζουμε τι αποτελέσματα θα έχουν αυτές οι πιέσεις, αλλά και η γειτονική σερβοβοσνιακή κοινότητα είναι σε αναβρασμό για άλλους λόγους που αφορούν την κυβέρνηση του Σεράγεβο, και είναι πιθανό να έχουμε έκρηξη και πολεμικά επεισόδια από δύο πλευρές που θα ξεκινούσαν άμεσα έναν πιθανό Γ’ Βαλκανικό πόλεμο, και αυτό δυστυχώς είναι πιθανό πιο πολύ από ποτέ.