Ετοιμάζουν τους υπερηχητικούς Zircon (εικόνα)
Για χτύπημα που θα προκαλέσει σοκ και Δέος στον ουκρανικό Στρατό κάνουν λόγο Βρετανοί και Αμερικανοί οι οποίοι επιβεβαιώνουν το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του WarNews247 και τονίζουν πως ο ρωσικός Στρατός θα κτυπήσει με ειδικό όπλο που θα προκαλέσει ηλεκτρομαγνητικό παλμό EMP.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Financial Times, η εφημερίδα “The Sun” και οι “Τhe Times” δύο μήνες μετά την αποκάλυψη του WarNews247 αναφέρουν ότι μονάδες Spetsnaz φέρουν ειδικό εξοπλισμό ενώ το κτύπημα μπορεί να γίνει μέσω των πυραύλων Zircon.
Aν χρησιμοποιηθεί ο πύραυλος Zircon τότε θα λάβει χώρα η πρώτη υπερηχητική ηλεκτρομαγνητική επίθεση ΕΜP στην Ιστορία!
Η μη πυρηνική έκδοση ΕΜp που φέρουν οι Spetsnaz πιστεύεται ότι είναι σε θέση να εξαφανίσει ηλεκτρονικές συσκευές σε απόσταση έξι μιλίων.
Ένα σχετικά μικρό πυρηνικό EMP, που αναπτύσσεται εύκολα σε μεγάλο υψόμετρο από τους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Zircon της Ρωσίας, ενδέχεται να μην καταστρέψει κανένα κτίριο ή να σκοτώσει κανέναν. Ωστόσο, θα μπορούσε να απενεργοποιήσει οριστικά τα ηλεκτρικά κυκλώματα σε χιλιάδες τετραγωνικά μίλια ουκρανικής επικράτειας.
Xτύπημα ηλεκτρομαγνητικού παλμού ΕΜP
Μέχρι στιγμής, οι απειλές της Ρωσίας για κλιμάκωση κατά της Ουκρανίας έχουν ερμηνευθεί σε μεγάλο βαθμό ως συγκαλυμμένη αναφορά στη χρήση παραδοσιακών πυρηνικών όπλων. Αλλά υπάρχει ένα άλλο όπλο που μπορεί να εξετάζει η ρωσική ηγεσία:
ένας τακτικός ηλεκτρομαγνητικός παλμός, γνωστό ως EMP.
Αυτά τα όπλα – σχεδιασμένα για να δημιουργήσουν έναν ισχυρό παλμό ενέργειας που βραχυκυκλώνει τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό όπως υπολογιστές, γεννήτριες, δορυφόρους, ραδιόφωνα, δέκτες ραντάρ και ακόμη και φανάρια – θα μπορούσαν να απενεργοποιήσουν τη στρατιωτική και πολιτική υποδομή της Ουκρανίας και να αφήσουν τη χώρα χωρίς φως , θερμότητα, επικοινωνίες ή μεταφορές.
Οι επιθέσεις EMP έχουν επεξηγηθεί επαρκώς, και μάλιστα έχουν διακηρυχτεί, στα talk show της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης. Ένας Ρώσος συνταγματάρχης έχει δείξει στον αέρα, με χάρτες πώς μπορεί να λειτουργήσει μια τέτοια έκρηξη στη Βαλτική Θάλασσα. “Ίσως ο Πούτιν και οι στρατηγοί του να μας προειδοποιούσαν για αυτό το ενδεχόμενο από παλιά, με τις αινιγματικές απειλές τους να εξαπολύσουν απροσδιόριστα «στρατιωτικοτεχνικά μέτρα»” λένε Βρετανοί ειδικοί.
Ένα τακτικό πυρηνικό όπλο που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία έκρηξης θα ήταν πιθανότατα αναποτελεσματικό ενάντια στις κινητές, διάσπαρτες δυνάμεις ενός συνδυασμού αντάρτικου και συμβατικού πολέμου που αναπτύσσουν οι Ουκρανοί για να ανακτήσουν το έδαφός τους. Αλλά η χρήση πυρηνικού όπλου για ηλεκτρομαγνητικό πόλεμο είναι διαφορετικό θέμα.
Η υπογραφή αυτού του τύπου επίθεσης δεν θα ήταν μια βολίδα και ένα σύννεφο μανιταριών, αλλά μια περίεργη ηλεκτρική μπλε σφαίρα σαν μια Μέδουσα που πάλλεται απευθείας από πάνω, ακολουθούμενη από σιωπή. Σε αυτό το υψόμετρο, ο ήχος δεν μεταφέρεται.
Ένα σχετικά μικρό πυρηνικό EMP, που αναπτύσσεται εύκολα σε μεγάλο υψόμετρο από τους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Zircon της Ρωσίας, ενδέχεται να μην καταστρέψει κανένα κτίριο ή να σκοτώσει κανέναν.
Αλλά θα μπορούσε να απενεργοποιήσει μόνιμα τα ηλεκτρικά κυκλώματα σε χιλιάδες τετραγωνικά μίλια της ουκρανικής επικράτειας. Σχεδόν όλος ο αμυντικός εξοπλισμός που αναπτύσσεται από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία – όπως ασύρματοι, πλοήγηση GPS και εναέρια drones – εξαρτάται από τα ηλεκτρονικά μέρη για ανάπτυξη, συντήρηση και ενσωμάτωση.
Οι παρατεταμένες ηλεκτρομαγνητικές επιπτώσεις ενός χτυπήματος θα μπορούσαν να καταστρέψουν το 90 τοις εκατό των δορυφόρων πάνω από την πληγείσα ζώνη μέσα σε τρεις μήνες. Ωστόσο, είναι πιθανό να επηρεαστούν και οι ρωσικές επιχειρήσεις πληροφόρησης στο έδαφος.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε καμία περίπτωση δεν αγνοούν τους κινδύνους ενός EMP, και ο περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός έχει έναν βαθμό ενσωματωμένης άμυνας ενάντια σε αυτό το ενδεχόμενο. Αλλά ένα κτύπημα θα δημιουργούσε έναν νέο χώρο μάχης που αναιρεί την ανωτερότητα των ΝΑΤΟϊκών συστημάτων πληροφοριών.
Στην Χερσώνα, για παράδειγμα, ένα τακτικό EMP θα μπορούσε να απενεργοποιήσει τα συστήματα που λειτουργούν τα φράγματα της περιοχής, να φράξει αυτοκινητόδρομους και γέφυρες με μίλια οχημάτων και να αφήσει τον άμαχο πληθυσμό να αγωνίζεται για τροφή και θερμότητα. Στον απόηχο ενός επιτυχημένου κτυπήματος με EMP, η Ουκρανία θα έπρεπε να σταματήσει τις μάχες για να ξαναγεμίσει το κατεστραμμένο οπλοστάσιό της.
Πούτιν θα μπορούσε στο μεταξύ να ανοικοδομήσει και να ανεφοδιάσει τις δυνάμεις του και να καταλάβει τις πρόσφατα ερημωμένες περιοχές κατά τη διάρκεια μιας εαρινής επίθεσης.
Αυτό που είναι ίσως πιο ανησυχητικό είναι ότι η Ρωσία και το ΝΑΤΟ έχουν τόσο διαφορετικές προσεγγίσεις σε αυτά τα όπλα. Σύμφωνα με το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα, τα χτυπήματα EMP είναι ένας κλάδος της πληροφορίας, του κυβερνοχώρου και του ηλεκτρονικού πολέμου παρά ένας πυρηνικός πόλεμος.
Αυτό μειώνει τον πήχη και μπορεί να καταστήσει τα EMP ακόμα πιο δελεαστικά για τους στρατηγούς του Πούτιν.
Τι πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ – Τί λένε Βρετανοί
Πρώτον, πρέπει να προειδοποιήσουμε τη Ρωσία ότι ένα χτύπημα EMP κατά της Ουκρανίας, θα ξεπεράσει το πυρηνικό κατώφλι και θα πυροδοτήσει μια συλλογική αμυντική απάντηση από το ΝΑΤΟ. Οι απρόβλεπτες επιπτώσεις της διάχυσης στην ατμόσφαιρα της γης, το περιβάλλον, τους δορυφόρους και τους πληθυσμούς μέσω του ανέμου θα πρέπει να επαρκούν ως σκεπτικό για την επίκληση του Άρθρου Πέντε (ρήτρα συλλογικής άμυνας της συμμαχίας).
Δεύτερον, θα πρέπει να βοηθήσουμε τον ουκρανικό στρατό να προετοιμαστεί. Θα πρέπει να τους υποστηρίξουμε στη διεξαγωγή ασκήσεων EMP με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχών. Ο ουκρανικός λαός πρέπει να εκπαιδευτεί για το πώς να μετριάσει και να ξεπεράσει μια τέτοια επίθεση, μεταξύ άλλων με την αποθήκευση αναλογικών ραδιοφώνων, φακών και μπαταριών. Η προετοιμασία, το σθένος, η ευρηματικότητα και η αυτοδυναμία είναι ήδη ιδιότητες με τις οποίες οι Ουκρανοί έχουν διακριθεί σε αυτόν τον πόλεμο.
Τέλος, πρέπει να επανεξετάσουμε τους στόχους μας. Εάν ο Πούτιν σκέφτεται πράγματι τη χρήση ενός τακτικού EMP, τότε αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η ελευθερία της Ουκρανίας αλλά το ίδιο το μέλλον του πολέμου. Εάν υποκύψουμε στον πυρηνικό εκβιασμό του Κρεμλίνου, υπάρχει ο κίνδυνος να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και άλλες χώρες: η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν ήδη δυνατότητες EMP. Η κατάσταση στην Ουκρανία προσφέρει μια ματιά σε ένα δυνητικά πιο επικίνδυνο και αβέβαιο μέλλον. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτόν τον αγώνα.
Εξοπλίστηκαν οι δυνάμεις Spetsnaz
Οι ρωσικές δυνάμεις Spetsnaz στην Ουκρανία είναι εξοπλισμένες με ένα όπλο που τους επιτρέπει να χτυπήσουν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές σε μια περιοχή έξι μιλίων ή περισσότερο, πιστεύουν Βρετανοί και Αμερικανοί ειδικοί, και μπορεί να είναι έτοιμες να το χρησιμοποιήσουν.
Ένα χτύπημα ηλεκτρομαγνητικού παλμού (EMP) θα απενεργοποιήσει την πολιτική υποδομή της Ουκρανίας και θα διαλύσει σαν ένα σφυρί την ικανότητά της να αμύνεται, λένε οι ειδικοί.
Τέτοια χτυπήματα εκτελούνται συνήθως με χρήση πυρηνικής έκρηξης χαμηλής απόδοσης στο διάστημα για να δημιουργηθεί ένας ηλεκτρομαγνητικός παλμός που βραχυκυκλώνει όλες τις μη προστατευμένες ηλεκτρονικές συσκευές. Η εμβέλεια του χτυπήματος είναι ανάλογη με το ύψος της έκρηξης.
Ένα χτύπημα EMP – το όπλο για τους Ρώσους κακούς στην ταινία του James Bond του 1995 Goldeneye – από μια αεροπορική έκρηξη ύψους 30 μιλίων θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος των μεσοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τη Nasa. Μια έκρηξη στο διάστημα στα 120 μίλια θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Αμερικής.
Το Κρεμλίνο έχει επίσης αναπτύξει μη πυρηνικά πυρομαχικά EMP που έχουν πιο στοχευμένο αποτέλεσμα.
«Η Ρωσία διαθέτει μια σειρά από μη πυρηνικά πυρομαχικά EMP που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από το έδαφος χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες οβίδες», δήλωσε ο Τζάστιν Μπρονκ, ανώτερος ερευνητής στο think tank του Ινστιτούτου Βασιλικών Ηνωμένων Εθνών (Rusi).
Ορισμένες μονάδες Spetsnaz που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία φέρουν αυτά τα όπλα, πρόσθεσε. «Τα χτυπήματα με EMP αφήνουν πολύ λίγα ορατά ίχνη, επομένως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν κάποιο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί».
Μια μη πυρηνική επίθεση αυτού του είδους δεν θεωρείται σημαντική κλιμάκωση, είπε ο Μπρονκ, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί χωρίς τον κίνδυνο να προκληθεί άμεση αντιπαράθεση με τη Δύση.
Τον Ιούλιο, τα ρωσικά κρατικά μέσα υπερηφανεύονταν ότι τα μη πυρηνικά πυροβόλα EMP είχαν αυξήσει την εμβέλειά τους στα έξι μίλια μετά από μια σειρά δοκιμών το καλοκαίρι.
Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει ήδη επιδιώξει να απενεργοποιήσει μεγάλο μέρος της κρίσιμης υποδομής ενέργειας και νερού της Ουκρανίας μέσω επιδρομών με πυραύλους κρουζ σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, υποσταθμούς και εγκαταστάσεις παραγωγής θερμότητας σε όλη τη χώρα.
Ένα πυρηνικό χτύπημα EMP θα έκανε το ίδιο, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, είπε ο Francis Tusa, αμυντικός αναλυτής και πρώην αξιωματικός πυρηνικού πυροβολικού. «Η Ρωσία έχει ήδη προσπαθήσει να καταστήσει την Ουκρανία όσο το δυνατόν πιο ακατοίκητη ενόψει του χειμώνα, επομένως δεν αποκλείω την πιθανότητα κτυπήματος με EMP ως μέρος αυτού που φαίνεται να είναι μια πολιτική «καμένης γης».
Δεν θα υπήρχαν εκτεταμένες απώλειες ζωών, όπως στην περίπτωση μιας άμεσης πυρηνικής επίθεσης, αλλά ένα χτύπημα πυρηνικού EMP θα εξακολουθούσε να θεωρείται ως πράξη σημαντικής κλιμάκωσης και πιθανότατα θα προκαλούσε απάντηση από το ΝΑΤΟ.
Οι καταστροφικές συνέπειες ενός τέτοιου όπλου είναι επίσης δύσκολο να περιοριστούν και είναι πιθανό να επηρεαστούν οι υποδομές γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ.
Ο Thomas Withington, ειδικός στον ηλεκτρονικό πόλεμο στο Rusi, είπε ότι η Δύση θεωρούσε από καιρό ένα χτύπημα του EMP ως προοίμιο για μια κύρια πυρηνική επίθεση και η χρήση του στην Ουκρανία θα μπορούσε να ερμηνευθεί από το ΝΑΤΟ ως ώθηση σε πιο θανατηφόρες πυρηνικές επιθέσεις αναγκάζοντάς τους έτσι να επέμβουν.
«Νομίζω ότι ο μεγάλος κίνδυνος για τη ρωσική κυβέρνηση είναι ότι μόλις πραγματοποιήσει πυρηνική έκρηξη EMP, κινδυνεύει να χάσει τον στρατηγικό έλεγχο της κατάστασης, καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα πώς θα μπορούσε να ενεργήσει η διεθνής κοινότητα, και το πιο σημαντικό το ΝΑΤΟ», είπε ο Withington.
Ωστόσο, η θέση της Ρωσίας δεν είναι αρκετά απελπισμένη για να εξετάσει τη χρήση πυρηνικού χτυπήματος, είτε άμεσα είτε έμμεσα με EMP, είπε ο James Rogers, διευθυντής έρευνας στο Συμβούλιο για τη Γεωστρατηγική. «Ο Πούτιν ψάχνει όλο και περισσότερο για διάλειμμα και γνωρίζουμε ότι υπάρχει πίεση πάνω του για την αποτυχία των στρατηγών τους».
«Ένα κτύπημα με EMP θα μπορούσε να του προσφέρει αυτό το διάλειμμα που θα ανέτρεπε το ρεύμα για αυτόν. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι ακόμα σε θέση. Το πραγματικό σκαλοπάτι προς την κλιμάκωση —αν υπάρχει— είναι αν οι Ουκρανοί ανακτούσαν το έδαφος που είχαν χάσει και αρχίσουν να βαδίζουν στην Κριμαία».
Δείτε το σχεδιάγραμμα