Οι Γερμανοί βουλευτές δίνουν το πράσινο φως για αεράμυνα της Ουκρανίας από έδαφος του ΝΑΤΟ!
Με μια τους κίνηση οι Γερμανοί ριψοκινδυνεύουν σοβαρά την έναρξη ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ Ρωσίας – Ευρώπης, την συνακόλουθη εμπλοκή της Ευρώπης στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο και ένα νέο αιματοκύλισμα στη γηραιά ήπειρο.
Παρά τη δυτική βοήθεια, ο ουκρανικός στρατός φέρεται να έχει ήδη ξεμείνει από συστήματα αεράμυνας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν με επιτυχία σε αρκετές περιοχές – κλειδιά της πρώτης γραμμής.
Στο πλαίσιο αυτό αρκετοί Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν την ιδέα δυτικών «διασυνοριακών» αντιαεροπορικών μονάδων να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία
«Αυτό θα ανακουφίσει το βάρος της ουκρανικής αεράμυνας και θα τους επέτρεπε να προστατεύσουν την πρώτη γραμμή», υποστήριξε ο Roderich Kiesewetter της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Παράδειγμα για το μοντέλο αεράμυνας ελήφθη από την συμβολή των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, οι οποίες βοήθησαν το Ισραήλ να αποκρούσει τη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο, κάτι που ο Kiesewetter ισχυρίστηκε ότι δείχνει ότι «τα εμπλεκόμενα κράτη δεν χρειάζεται απαραίτητα να γίνουν «αντίμαχα μέρη» σε μια σύγκρουση».
Η Agnieszka Brugger του κόμματος Alliance 90/The Greens επέμεινε ότι «είναι εντάξει να τοποθετούνται συστήματα αεράμυνας στα σύνορα των γειτονικών εθνών της Ουκρανίας, έτσι ώστε τα δυτικά τμήματα της χώρας να μπορούν επίσης να προστατεύονται».
«Εμείς έχουμε συστήματα, οι Ουκρανοί όχι»
«Η αεράμυνα της Ουκρανίας από την Πολωνία και τη Ρουμανία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο συνάδελφος του Brugger, Anton Hofreiter.
Αλλά αυτό “δεν είναι προς συζήτηση” επί του παρόντος, επειδή η τρέχουσα προτεραιότητα είναι να παραδοθεί “σημαντικά περισσότερος” στρατιωτικός εξοπλισμός και πυρομαχικά στην Ουκρανία ως μέρος της δυτικής βοήθειας, πρόσθεσε.
“Ο εναέριος χώρος πάνω από τις ουκρανικές συνοριακές περιοχές” θα μπορούσε κατ’ αρχήν “να προστατεύεται από συστήματα αεράμυνας που σταθμεύουν στο έδαφος του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Μάρκους Φάμπερ από το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «τα συστήματα και οι πύραυλοι [αεράμυνας] είναι ήδη σε έλλειψη».
Οι δηλώσεις έρχονται αφού ο Nico Lange, ανώτερος ερευνητής στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, δήλωσε σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό πρόγραμμα ειδήσεων Tagesschau ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν «τα πολυάριθμα» αντιαεροπορικά συστήματα Patriot για να καταρρίψουν «όλους τους ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη» πάνω από την Ουκρανία, από το έδαφος της Πολωνίας.
«Εντάσεις»
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskov, εν τω μεταξύ, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι σκόπιμα υποκινούν εντάσεις γύρω από την κατάσταση στην Ουκρανία, επειδή συνειδητοποιούν το γεγονός ότι το Κίεβο αντιμετωπίζει πλήρη κατάρρευση.
«Η στιγμή είναι πολύ σημαντική και, φυσικά, είναι πολύ προκλητικό από την πλευρά τους [των Ευρωπαίων]», πρόσθεσε ο Peskov.
Η Washington Post ανέφερε νωρίτερα ότι «οι φθίνουσες δυνατότητες αεράμυνας της Ουκρανίας παρουσιάζουν τρωτά σημεία, καθώς περισσότεροι ρωσικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να χτυπήσουν στόχους όπως οι κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής [του Κιέβου]».
Οι δυτικές χώρες έχουν αυξήσει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς το καθεστώς του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, με τη Μόσχα να καταδικάζει τη συνεχιζόμενη βοήθεια ως απόδειξη ενός πολέμου διαμεσολαβητών (proxy) του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και έχει προειδοποιήσει απερίφραστα και τελεσίδικα πως οποιαδήποτε μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ ή δυτικών χωρών θα αντιμετωπιστεί με τρόπο ανάλογο της εμπλοκής, με όποια δυσμενή συνέπεια και αν επιφέρει η απάντηση για την χώρα που θα βρεθεί στο στόχαστρο.