Η Τουρκία παίζοντας διπλό παιχνίδι στην Ουκρανία με Ρωσία και ΗΠΑ αποκομίζει τεράστια στρατηγικά και οικονομικά οφέλη και από τους μεν και από τους δεν
Εργοστάσιο κατασκευής αρμάτων μάχης δημιουργεί η Γερμανία στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
Όπως αναφέρει το CNN το εργοστάσιο θα ανοίξει στους επόμενους τρεις μήνες και υπεύθυνη για το έργο θα είναι η Rheinmetall.
Το εργοστάσιο σύμφωνα με τις πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ θα κοστίσει 218 εκατ. $ και η μέγιστη παραγωγική του ικανότητα εκτιμάται σε 400 άρματα ανά έτος.
Τον περασμένο Μάρτιο η Rheinmetall είχε συμφωνήσει με Ουκρανούς αξιωματούχους για την κατασκευή εργοστασίου αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία χρειάζεται 600 έως 800 άρματα μάχης για μια νίκη», δήλωσε ο Άρμιν Πάπεργκερ, επικεφαλής της Rheinmetall.
«Ακόμα κι αν η Γερμανία παρέδιδε και τα 300 άρματα μάχης Leopard 2 που είχε στη διάθεσή της η Bundeswehr, θα ήταν πολύ λίγα».
Ο Πάπεργκερ χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική κυβέρνηση ως «ελπιδοφόρες» και ήλπιζε σε μια απόφαση μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Την ίδια ώρα ο Ουκρανός υπουργός Βιομηχανίας Ολεξάντρ Καμούσιν ανακοίνωσε την έναρξη της κατασκευής εργοστασίου της τουρκικής Baykar από την εθνική τηλεόραση, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
«Οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου στην Ουκρανία έχουν ήδη αρχίσει. Πρόκειται για ένα μεγάλο εργοστάσιο της Baykar για το οποίο υπήρξε συμφωνία πριν μερικά χρόνια, αλλά στη συνέχεια υπήρξαν καθυστερήσεις. Σήμερα το εργοστάσιο αυτό είναι υπό κατασκευή», δήλωσε.
Ο Καμούσιν προσέθεσε επίσης ότι το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα με την Τουρκία αναφέρεται επίσης σε μια «άλλη παραγωγή», για την οποία είπε, δεν μπορεί να μιλήσει προς το παρόν.
Αναμένεται ότι η κατασκευή του εργοστασίου θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.
Στο εργοστάσιο θα συναρμολογούνται επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, το βαρύ μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akıncı και το μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Kızılelma. Μέρος των εν λόγων μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα εφοδιάζεται με κινητήρες ουκρανικής κατασκευής.