Γερμανία: Σε ρήξη με τις ΗΠΑ καθώς διψά για ρωσικό αέριο

1491

Ενεργειακή κρίση: Κινήσεις πανικού εν όψει οικονομικής καταστροφής

Έχει στραφεί στη Νορβηγία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες του Κόλπου μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία προκειμένου να μην καταρρεύσει η παραγωγική της βάση

Η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει όλη την Ευρώπη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και διακηρυκτικά η αντιμετώπισή της από την πλευρά της ευρωπαϊκής ελίτ θα περιελάμβανε την αρχή της αλληλεγγύης.
Καθώς η περίφημη κοινή διαπραγμάτευση για τις εισαγωγές κοινού αερίου αποφασίστηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα (20/10) και παραμένει σε διακηρυκτικό και εθελοντικό  επίπεδο το κάθε κράτος επιχείρησε να διασφαλίσει της απαραίτητες προμήθειες ώστε να μπορέσει η κοινωνία και η οικονομία να αντιμετψπίσουν έναν από τους πλέον δύσκολους χειμώνες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γαλλίας και της Ιταλίας που απευθύνθηκαν κατά μόνας κυρίως στην Αλγερία και γενικά στις χώρες του  Μαγκρέμπ στη Βόρεια Αφρική (Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία και οιπεριοχές της Δυτικής Σαχάρας, Μαυριτανίας και της Λιβύης).
Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της για να διαπραγματευτεί τις εισαγωγές φυσικού αερίου της καθώς η παραγωγική βάση της εξαρτάται κατά 60% σύμφωνα με αναλυτές από το φυσικό αέριο.

Η επίθεση του Macron 

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου 2020 στράφηκαν τα πυρά όλων ενάντια στη Γερμανία η οποία επικρίνεται ότι ήταν ο εμπνευστής της υπερβολικής εξάρτησης της ευρωπαικής οικονομίας από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα αλλά και με το πακέτο – μαμούθ των 200 δισ. ευρώ που αποφάσισε επιδεικνύει οικονομικό εθνικισμό, προσφέροντας στις επιχειρήσεις της ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron διατύπωσε ευθέως της μομφές του ενάντια στη γερμανική πολίτικη
«Έχουμε, σήμερα, μια πολύ ευρεία ενότητα μεταξύ των χωρών.
Δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία ούτε για την Ευρώπη να απομονωθεί», δήλωσε.
Το Βερολίνο κατηγορείται επίσης ότι μπλοκάρει ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, ωστόσο η πλειονότητα των χωρών απαιτεί να βρέθει ένας μηχανισμός ώστε να περιορισθούν οι τιμές.
Έκανε μόνη της παιχνίδι
Από την αρχή της κρίσης, η Γερμανία – όπως και άλλες χώρες να σημειώσουμε – επιχείρησε να διασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες φυσικού αερίου για να μην κλεισουν οι… μηχανές της ατμομηχανής της Ευρωζώνης.

Αγώνας για τις προμήθειες και ανταγωνισμός

Η χώρα έχει στραφεί μόνη της στη Νορβηγία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες του Κόλπου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
«Η Γερμανία κινδυνεύει να στερήσει από άλλα μικρότερα κράτη μέλη το φυσικό αέριο»
«Έρχεται με την οικονομική της δύναμη και κινδυνεύει να στερήσει από τα άλλα, μικρότερα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αγοράσουν αυτό το αέριο», δήλωσε ο Phuc-Vinh Nguyen, ερευνητής ενέργειας στο Ινστιτούτο Jacques Delors.

Η «ασπίδα» στο φυσικό αέριο

Ένα άλλο θέμα έχει προκαλέσει την μηνι των Ευρωπαίων η ανάπτυξη της «ασπίδας» 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προ
στασία των πολιτών και των επιχειρήσεων της από τις ακραίες τιμές του φυσικού αερίου.
Οι άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ κάνουν λόγο αθέμιτο ανταγωνισμό εκ μέρους των γερμανικών επιχειρήσεων.
Πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις των ΄΄27”, ο Olaf Scholtz και ο Emmanuel Macron συζήτησαν τα παραπάνω ζητήματα σε έντονα δυσμένές κλίμα, όπως μαρτυρούν πηγές από τις Βρυξέλλες.

Εναντίωση στις κυρώσεις και ρωσικό φυσικό αέριο

Εν όψει μιας αποδιάρθωση της παραγωγικής βάσης του περίφημου ”οικονομικού μοντέλου του Ρήνου” ο  πρωθυπουργός της Σαξονίας, Michael Kretschmer (CDU), ζήτησε την επανάληψη των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο και την επίσπευση του τελευταίου με την ταχεία έναρξη ειρνηνευτικών συνομιλιών..
Επανέλαβε επίσης τον σκεπτικισμό του σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
«Χρειαζόμαστε μακροχρόνιες συμβάσεις για την προμήθεια υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και άλλες αραβικές χώρες”, δήλωσε ο Kretschmer στην Bild am Sonntag.
«Επιπλέον, πρέπει επιτέλους να αναπτύξουμε το δικό μας φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα.
Και όταν τελειώσει ο πόλεμος, θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε ξανά φυσικό αέριο από τη Ρωσία».
Διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία
Για να τερματιστεί ο πόλεμος, η Γερμανία θα πρέπει μαζί με άλλες χώρες να πιέσει για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, δήλωσε επίσης ο πολιτικός του CDU.
«Απαιτείται τώρα μια κοινή διπλωματική προσπάθεια από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία.
Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει».

Διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και όχι αδιάλλακτη στάση – Ερχεται τσουνάμι

Οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν θα οδηγούσαν αυτόματα στην παραχώρηση από την Ουκρανία τμημάτων του εδάφους της.
«Δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος για τον οποίο η Ουκρανία θα πρέπει να εγκαταλείψει έστω και ένα τετραγωνικό μέτρο του εδάφους της.
Οι πολεμικές ζημιές πρέπει να αποζημιωθούν από τη Ρωσία, οι εγκληματίες πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν.
Αυτή είναι η στάση με την οποία πρέπει να εισέλθει κανείς στις ειρηνευτικές συνομιλίες”, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Σαξονίας.
«Δεν πρέπει πλέον να διευθετούμε αυτά τα ζητήματα στο πεδίο της μάχης.
Η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση για ειρηνευτικές συνομιλίες».
Ο Kretschmer επανέλαβε τον σκεπτικισμό του σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
«Οι κυρώσεις είναι πάντα καλύτερες από τη χρήση όπλων.
Αλλά πρέπει επίσης να έχουν την απαραίτητη επίδραση στον επιτιθέμενο.
Πρέπει να μας είναι σαφές ποιες επιπτώσεις θα έχουν οι κυρώσεις στη γερμανική οικονομία.
Υπάρχει ένα τσουνάμι που δημιουργείται αυτή τη στιγμή», επισημανε.
Europe's Long Winter - by Joseph Politano

Ταχεία λειτουργία της «ασπίδας» θέλουν κυβέρνηση και εμπειρογνώμονες

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θέλει να διερευνήσει μια πιθανή νωρίτερη ημερομηνία έναρξης του φρένου στην τιμή του φυσικού αερίου την 1η Ιανουαρίου.
Ωστόσο, ο Scholtz απέκλεισε μια απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις με τους προμηθευτές ενέργειας στο Μόναχο.
“Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο ένα μεγάλο κλείσιμο των γραμμών προμήθειας στη Γερμανία”, δήλωσε η καγκελάριος μετά από συνάντηση με εμπόρους στο Μόναχο.
Το οργανώνουμε αυτή τη στιγμή για να συζητήσουμε τα ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί να γίνει αυτό”.
Ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών της Βαυαρίας, είχε προηγουμένως απαιτήσει: Όπως και η βιομηχανία, χρειαζόμαστε αυτό το ανώτατο όριο τιμών ήδη από το 2023
Αγορά TTF – Οι τιμές των συμβολαίων

Germany May Stave Off Worst Of Energy Crisis As Mild Temps Forecast Through  Mid-November | ZeroHedge
Εφαρμογή

Η πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που διόρισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ότι το φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να καταβάλλεται από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με την πρόταση, τα ιδιωτικά νοικοκυριά και οι μικρότερες επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν μια εφάπαξ πληρωμή τον Δεκέμβριο, αλλά διαφορετικά το κανονικό φρένο τιμών δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί πριν από τον Μάρτιο.
Κατά τα άλλα, ο Olaf Scholtz είναι βέβαιος ότι το φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου θα εγκριθεί σύντομα από την ΕΕ: «Είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι θα λάβουμε τελικά το πράσινο φως για τις υπηρεσίες υποστήριξης τις επόμενες ημέρες», δήλωσε το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας