Γερμανία-Κατέσχεσε 3 πλοία του Προκοπίου που μεταφέρουν LNG από την Gazprom

1164
Κατέσχεσε 3 πλοία του Προκοπίου

Σχέδια εκτάκτου ανάγκης έχει αρχίσει να εφαρμόζει η γερμανική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να μην βρεθεί στη δίνη θέση του ενεργειακού αδιεξόδου.
Η τελευταία κίνηση ήταν να αναλάβει τον έλεγχο τριών πλοίων υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.
Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠ,Α Dynagas LNG Partners δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή του ενεργειακού δικτύου της Γερμανίας ανέλαβε τον έλεγχο τριών πλοίων «για αόριστο χρονικό διάστημα» αφού το Βερολίνο ανέλαβε την ιδιοκτησία της Gazprom Germania τον Απρίλιο.
Δύο πλοία της Dynagas, του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου, το Amur River και το Ob River, ναυλώθηκαν σε μονάδα της Gazprom μέχρι το 2028, ενώ το πλοίο Clean Energy ναυλώθηκε στη μονάδα μέχρι το 2026.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Dynagas διαθέτει στόλο από 19 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου συμπεριλαμβανομένου ενός ακόμη LNG carrier το οποίο θα παραληφθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Πρόσφατα η γερμανική εταιρεία Uniper υπέγραψε επιστολή πρόθεσης για τη ναύλωση δυο FSRUs-πλωτοί σταθμοί φυσικού αερίου, για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Gazprom Germania που έγινε… Securing Energy for Europe

Η Γερμανία κατέλαβε τον έλεγχο της Gazprom Germania, η οποία ελέγχει τη μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας, για να εξασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Έκτοτε μετονόμασε την εταιρεία Securing Energy for Europe.
Η εξαγορά έγινε αφότου η Gazprom είπε ότι δεν ήλεγχε πλέον τη θυγατρική της Gazprom Germania, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει τη νέα ιδιοκτησιακή δομή της μονάδας.

Η Γερμανία αντεπιτίθεται στη διαμάχη της Gazprom

Η απόφαση της Γερμανίας να κατασχέσει τρία πλοία LNG από την Gazprom είναι η τελευταία σύγκρουση για τον ενεργειακό εφοδιασμό αφότου το κράτος ανέλαβε τον έλεγχο της Gazprom Germania.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, η εξαγορά επιτρέπει στη Γερμανία να λειτουργεί την εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου Astora στην Κάτω Σαξονία, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος της χώρας.
Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, αφού η Ρωσία περιόρισε την προμήθεια.
Επίσης, η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται τώρα σε συνομιλίες με τον Καναδά για τη διασφάλιση των εξαγωγών LNG εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία για τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Η Γερμανία κατέχει πλέον τον έλεγχο του μισού στόλου της Dynagas.

Baerbock (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Είμαστε σε υβριδικό πόλεμο

Η Γερμανία βρίσκεται στη μέση ενός «υβριδικού πολέμου» καθώς η σύγκρουση της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.
Αυτό παραδέχτηκε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αναφέροντας ότι η Γερμανία εφαρμόζει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που οι προμήθειες φυσικού αερίου της —που παραδοσιακά προέρχονται από τη Ρωσία μέσω του Nord Stream 1— διακοπούν από τη Μόσχα.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το ποιοι τομείς ενδέχεται να υποστούν διακοπές ρεύματος, είπε.
«Είμαστε αντιμέτωποι τώρα στη Γερμανία με το ερώτημα τώρα ότι εάν δεν υπάρχει φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 1… πρέπει να αποφασίσουμε ποιος μπορεί να αποκοπεί από το δίκτυο», δήλωσε η Baerbock.

Σοβεί η ενεργειακή κρίση

Η Ευρώπη έχει διολισθήσει σε μια επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση καθώς οι εισαγωγές φυσικού αερίου, πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων —για τις οποίες η ΕΕ βασιζόταν ιστορικά σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία— έχουν γίνει πολιτικό πιόνι στην αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μόσχας.
Η Γερμανία εξαρτάται ιδιαίτερα από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, εισάγοντας 59,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021.
Είχε σχεδιάσει να διπλασιάσει αυτές τις προμήθειες με έναν δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου, τον Nord Stream 2, αλλά η Γερμανία ανέστειλε αυτά τα σχέδια λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η ενεργειακή κρίση είναι μόνο μία από τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυτικοί ηγέτες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, είπε η Baerbock.
Ο Πρόεδρος Vladimir Putin ελπίζει ότι η Δύση θα πιεστεί από ταυτόχρονα ζητήματα όπως η κλιμακούμενη επισιτιστική κρίση, ο επίμονος πόλεμος πληροφοριών και η κλιματική κρίση, είπε.
«Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και αυτή είναι επίσης μια από τις στρατηγικές που ακολουθεί ο Putin», είπε η Baerbock.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας