Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε σήμερα επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την οικονομία κατά το τρέχον έτος και κάνει τώρα λόγο για ύφεση της τάξης του 0,2%. Ωστόσο, αναμένει ανάκαμψη το 2025.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, η Γερμανία θα βρίσκεται σε ύφεση για δεύτερη συνεχή χρονιά, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,2%. Την άνοιξη, η πρόβλεψη της κυβέρνησης αναφερόταν σε ανάπτυξη 0,3%, έπειτα από ύφεση 0,3% το 2023.
Ο κ. Χάμπεκ εμφανίστηκε πάντως περισσότερο αισιόδοξος για το 2025 και το 2026, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη ύψους 1,1% και 1,6% αντίστοιχα, καθώς αναμένεται αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω και της μείωσης των επιτοκίων και ενίσχυση των εξαγωγών και, κατά συνέπεια, των ιδιωτικών επενδύσεων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αποδώσει το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων, κινητροδότησης της εργασίας και μείωσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
“Η Γερμανία είναι μια χώρα γεμάτη δύναμη”, δήλωσε ο υπουργός, πεπεισμένος ότι “παρά τις κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές συνθήκες, θα ξεφύγουμε από την ύφεση”. Στα θετικά της οικονομίας ανέφερε την εκτίμηση της κυβέρνησης για μείωση του πληθωρισμού σε 2,2%, ενώ παραδέχθηκε τις αδυναμίες καινοτομίας της Γερμανίας, οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί, αλλά και το γεγονός ότι ο διεθνής ανταγωνισμός έχει ενταθεί, εν μέρει και λόγω των προστατευτικών μέτρων των ΗΠΑ.
Μια συρρίκνωση της οικονομίας το 2024 – μετά από την πτώση 0,3% πέρυσι – θα σηματοδοτούσε μόλις τη δεύτερη περίπτωση συνεχόμενων ετών συρρίκνωσης του ΑΕΠ από την επανένωση της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας το 1990.
Εάν η γερμανική οικονομία συρρικνωθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Γερμανία θα είναι η μόνη οικονομία της G7 που θα συρρικνωθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο Χάμπεκ τόνισε την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η αντιμετώπιση των παρατεταμένων “διαρθρωτικών προβλημάτων” της Γερμανίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η έλλειψη ενεργειακής ασφάλειας, η υπερβολική γραφειοκρατία και η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, τα οποία, όπως είπε, μαζί με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνουν τη δραστηριότητα.
“Εν μέσω των κρίσεων, η Γερμανία και η Ευρώπη στριμώχνονται μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και πρέπει να μάθουν να διεκδικούν”, δήλωσε ο Χάμπεκ.
Η οικονομία δεν αναπτύσσεται έντονα από το 2018 λόγω των διαρθρωτικών της προβλημάτων και των γεωπολιτικών προκλήσεων, σημείωσε ο ίδιος. Η ισχύς του γερμανικού οικονομικού μοντέλου βασιζόταν σε δύο πυλώνες: φθηνή ενέργεια για τη βιομηχανία από τη Ρωσία και λειτουργικές παγκόσμιες αγορές για τις εξαγωγές της, πρόσθεσε.
Στον τομέα της βιομηχανίας, οι βιομηχανικές παραγγελίες που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα ενίσχυσαν τις ενδείξεις ότι η μεταποίηση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα ανακάμψει τους επόμενους μήνες. Ως οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές, η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και οι γεωπολιτικές εντάσεις επιβάρυναν τη γερμανική οικονομία πέρυσι, όταν οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 0,3%.