Με μια μη δεσμευτική γνωμοδότησή του προς τη γερμανική βουλή, το Ελεγκτικό Συνέδριο εκφράζει τις ενστάσεις πιθανής αντισυνταγματικότητας για το πακέτο ελαφρύνσεων των 200 δις ευρώ.
Στις έντονες αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων για το πακέτο ελαφρύνσεων των 200 δις ευρώ, την υλοποίηση του οποίου δρομολογεί ήδη η γερμανική κυβέρνηση,έρχονται τώρα να προστεθούν και κάποιες πρώτες, σοβαρές επιφυλάξεις περί πιθανής αντισυνταγματικότητας του πακέτου “μαμούθ”.
Η αρμόδια επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου για θέματα προϋπολογισμού απέστειλε ερώτημα στο Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο με έδρα τη Βόννη, σχετικά με το κατά πόσο το νέο πακέτο ελαφρύνσεων συνάδει με τις συνταγματικές επιταγές, που ρυθμίζουν ζητήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με το με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο, ως ανώτατη ανεξάρτητη αρχή που έχει μεταξύ άλλων την αρμοδιότητα γνωμοδότησης για σχετικά ζητήματα, απέστειλε σχετική γνωμάτευση προς το γερμανικό κοινοβούλιο, εφιστώντας την προσοχή σε σειρά σοβαρών ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που μπορεί να προκύψουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος, σημαντικός θεσμός δεν εμπίπτει ούτε στην εκτελεστική, ούτε στη νομοθετική, ούτε στη δικαστική εξουσία κατά το κλασικό σχήμα της διάκρισης των εξουσιών.
“Ανοιχτά” πεδία με υπόνοιες αντισυνταγματικότητας
Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο το πρώτο “προβληματικό” πεδίο αφορά τη χρονική έκταση της ανάληψης νέων χρεών, δηλαδή τον δανεισμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου ελλείμματος πέραν του χρονικού ορίζοντα ενός έτους και συγκεκριμένα μέχρι το 2024. Το γεγονός αυτό παραβιάζει την αρχή της ετήσιας διάρκειας του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την εν λόγω γνωμοδότηση.
Ενστάσεις όμως εγείρονται και ως προς τον τρόπο χρηματοδότησης του συγκεκριμένου πακέτου. Το Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμά ότι τα πρόσθετα μέτρα προστασίας καταναλωτών και επιχειρήσεων θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό χωρίς παρεκκλίσεις, και όχι από ένα νέο, ειδικό ταμείο.
Μέσα σε όλα αυτά τίθεται επίσης και το ερώτημα της επιστροφής στην τήρηση του συνταγματικού κανόνα του χρεόφρενου, όπως έχει εξαγγείλει πολλές φορές ο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Πόσο συμβαδίζει με τη δέσμευση αυτή του υπ. Οικονομικών η ανάληψη νέων, αστρονομικών χρεών ύψους 200 δις ευρώ;
Αν και η συγκεκριμένη γνωμοδότηση είναι μη δεσμευτικού χαρακτήρα, εντούτοις έχει βαρύνουσα σημασία λόγω της πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας στη Γερμανία και την ΕΕ. Ήδη μάλιστα τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης δηλώνουν ότι δεν μπορούν “να προσπεράσουν” έτσι απλά τυχόν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που ήδη τίθενται επί τάπητος.
Πηγή: Capital – DW
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο