Γερμανία, Δανία, Ολλανδία μπλοκάρουν τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

1137

Η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Εσθονία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία προειδοποίησαν τις Βρυξέλλες να μην προβούν σε βιαστικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση, ζητώντας αντ’ αυτού περιορισμένες τροποποιήσεις του συστήματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει σχέδιο αναθεώρησης των κανόνων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, με στόχο την άμβλυνση των λογαριασμών των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων και την αποφυγή επανάληψης της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που προκλήθηκε πέρυσι από τις περικοπές στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου.
Οι επτά χώρες, με επικεφαλής τη Δανία, ανέφεραν σε επιστολή τους ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς έχει ευνοήσει επί σειρά ετών χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, έχει συμβάλει στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει διασφαλίσει την παραγωγή αρκετής ενέργειας για την κάλυψη της ζήτησης και την αποφυγή ελλείψεων.
“Πρέπει να αντισταθούμε στον πειρασμό να σκοτώσουμε τη «χρυσή χήνα», που ήταν η ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας την τελευταία δεκαετία”, δήλωσε ο Lars Aagaard, υπουργός Ενέργειας της Δανίας.
Οι χώρες δήλωσαν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ιδίως υπό το πρίσμα της εκτίναξης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι.
Αλλά οι όποιες αλλαγές πρέπει να διασφαλίζουν ότι η αγορά εξακολουθεί να λειτουργεί και να δίνει κίνητρα για μαζικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπαν.
“Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση που υπερβαίνει τις στοχευμένες προσαρμογές του υφιστάμενου πλαισίου θα πρέπει να υποστηρίζεται από μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων και δεν θα πρέπει να υιοθετηθεί σε κατάσταση κρίσης”, αναφέρει η επιστολή προς την Επιτροπή, την οποία είδε το Reuters.

Κόντρα σε Ισπανία – Γαλλία

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Γαλλίας, επιδιώκουν βαθύτερη μεταρρύθμιση. Η Ισπανία έχει προτείνει τη στροφή σε πιο μακροπρόθεσμες συμβάσεις σταθερής τιμής για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, για να προσπαθήσει να περιορίσει τις αιχμές των τιμών.
Οι επτά χώρες ανέφεραν στην επιστολή τους ότι τα συστήματα για να γίνει αυτό – όπως τα συμβόλαια για τη διαφορά (CfD) – θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο, αλλά θα πρέπει να είναι εθελοντικά, να επικεντρωθούν στη νέα παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να εξακολουθούν να “αντιδρούν” στην αγορά.
Η ομάδα πίεσης της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric προειδοποίησε επίσης κατά της υποχρεωτικής εφαρμογής των CfDs, η οποία, όπως λέει, θα μπορούσε να υπονομεύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να αποτρέψει τους επενδυτές.
Στην επιστολή τους, οι επτά χώρες υποστήριξαν μια ιδέα που έχει ήδη συζητηθεί από την Επιτροπή για να διευκολυνθούν οι καταναλωτές να επιλέξουν μεταξύ συμβάσεων ηλεκτρικής ενέργειας με κυμαινόμενες και σταθερές τιμές.
Ωστόσο, αντιτάχθηκαν σε μια άλλη πρόταση της Επιτροπής για την παράταση ενός προσωρινού μέτρου της ΕΕ, το οποίο περιορίζει τα έκτακτα έσοδα των παραγωγών που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
“Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αναγκαίες επενδύσεις”, ανέφεραν οι χώρες στην επιστολή, επικαλούμενες εκτιμήσεις της ΕΕ ότι απαιτούνται εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ετησίως για να βοηθηθούν οι χώρες να εγκαταλείψουν τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας