Η αξιωματούχος απέδωσε την αύξηση του ΑΕΠ των κρατών στον υψηλό πληθωρισμό
Για έναν πρωτοφανή και «ασυγχώρητο» συνδυασμό οικονομικής δυσπραγίας και υψηλού χρέους στην τωρινή παγκόσμια οικονομία, έκανε λόγο η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Kristalina Georgieva.
Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα δημοσιονομικά ελλείμματα μεγάλων κρατών, σχολιάζοντας την απροθυμία των πολιτικών να περιορίσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους.
Η επικεφαλής του Ταμείου επισήμανε ότι τα αυξανόμενα επίπεδα δανεισμού στη μετά-COVID εποχή σήμαιναν αυξανόμενο μερίδιο των κρατικών εσόδων χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη των πληρωμών τόκων, ενώ η «ελλιπής» ανάπτυξη ενέτεινε την πρόκληση του περιορισμού στο δημόσιο χρέους.
«Οι προβλέψεις μας δείχνουν έναν αδυσώπητο συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους, ένα δύσκολο μέλλον», είπε η κ. Georgieva, σε κεντρική της ομιλία ενόψει της έκθεσης για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές στα πλαίσια της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.
Οι χώρες αντιμετωπίζουν πλέον ένα «υψηλό και αυξανόμενο δημόσιο χρέος, πολύ υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία», πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ακόμη πως
Οι προειδοποιήσεις της αξιωματούχου έρχονται τη στιγμή που το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καλπάζει, με μόνο τις ΗΠΑ να χρωστούν 36 τρισεκ. δολάρια (πάνω από 100% του ΑΕΠ)! Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το χρέος θα ξεπεράσει το 125% του ΑΕΠ σε 10 χρόνια από τώρα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ΗΠΑ και Κίνα, οδηγούν την παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ, ωστόσο έκανε λόγο για «τρομακτικά στοιχεία» στις αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες, καθώς πολλά από τα κρατικά έσοδα διατίθενται για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Η κ. Georgieva συστήνει είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει άμεσα να μειώσουν το χρέος και να ξαναχτίσουν τα δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν πιθανούς οικονομικούς κλυδωνισμούς, οι οποίοι «σίγουρα θα έρθουν, και ίσως νωρίτερα από ό,τι περιμένουμε».
Στην ομιλία της, η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι υπήρξαν κάποια καλά νέα, κυρίως η παγκόσμια υποχώρηση του πληθωρισμού, η οποία δεν συνοδεύτηκε από ύφεση. Επίσης, τόσο οι αγορές εργασίας των ΗΠΑ όσο και της ζώνης του ευρώ «ψύχονται με εύρυθμο τρόπο».
Ωστόσο, το πληθωριστικό σοκ θα έχει διαρκείς επιπτώσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών, προειδοποίησε.
Την ίδια στιγμή, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο των γεωπολιτικών εξελίξεων, κυρίως από τη Μέση Ανατολή.