Ωμή επέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στις πολιτικές εξελίξεις της Γεωργίας. – Επιδιώκουν πραξικόπημα και έλεγχο των ΜΜΕ μέσω ΜΚΟ και πακτωλών δολαρίων.
Κ.Μ.
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε σήμερα την απόσυρση του νομοσχεδίου περί ξένης επιρροής το οποίο εξετάζεται στο κοινοβούλιο της Γεωργίας και εκφράζει την ανησυχία του για τη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον όσων αντιτίθενται σε αυτό (δεδομένου ότι το νομοσχέδιο αφορά την καταγραφή των ξένων πρακτόρων στη Γεωργία, η μόνη ερμηνεία της ανάμιξης του υπάτου αρμοστή είναι ότι θεωρεί ότι καταπατούνται τα δικαιώματα των ξένων πρακτόρων).
“Προτρέπω τις γεωργιανές αρχές να αποσύρουν το νομοσχέδιο αυτό και να αρχίσουν έναν διάλογο, κυρίως με την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης” (δηλαδή με τους ξένους πράκτορες…), δήλωσε ο Volker Türk, σύμφωνα με ανακοίνωση, εκτιμώντας ότι ο χαρακτηρισμός των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης που επωφελούνται από ξένη χρηματοδότηση ως ‘οργανώσεις που ενεργούν προς το συμφέρον ξένης δύναμης’ συνιστά σοβαρή απειλή για τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι”.
“Με ανησυχούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για περιττή και δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις της τάξης κατά των διαδηλωτών και των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης στην Τυφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας, αυτή την εβδομάδα”, υπογράμμισε ο Türk. Αντίθετα δεν έχει εκφράσει καμιά ανησυχία για την περιττή και δυσανάλογη βία που ασκείται ενάντια σε φοιτητές στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλους φάρους της δημοκρατίας. “Καλώ τις αρχές να διενεργήσουν γρήγορες και διαφανείς έρευνες για όλες τις καταγγελίες που αφορούν κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια ή μετά τις διαδηλώσεις ή κατά την κράτηση”, τονίζει ο Türk (για τη Γεωργία, όχι τις ΗΠΑ).
Ζητεί την απελευθέρωση των ανθρώπων που συνελήφθησαν “αυθαίρετα” και επίσης καλεί τους διαδηλωτές “να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ειρηνικά και χωρίς να καταφεύγουν στη βία”. Αυτό βέβαια αποτελεί έμμεση ομολογία ότι οι διαδηλωτές κατέφευγαν στη βία και επομένως οι συλλήψεις τους δεν ήταν αυθαίρετες. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τον Türk και τον κάθε Türk.
********
Το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει ότι ΜΜΕ και ΜΚΟ που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από ξένα κέντρα, θα πρέπει να καταχωρούνται σαν πράκτορες ξένων δυνάμεων. Αντίστοιχοι νόμοι υπάρχουν σε διάφορες χώρες, όπως π.χ. οι ΗΠΑ. Οι φιλοδυτικές δυνάμεις όμως στη Γεωργία (οι οποίες είναι γνωστές στην πολιτική καθομιλουμένη σαν “βρυκόλακες”), γνωρίζοντας ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του νομοσχεδίου, προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την ψήφισή του, μιλώντας θολά για … “ρώσικο νομοσχέδιο”. Πολλοί από τους πολέμιους του νομοσχεδίου δε γνωρίζουν καν τι περιλαμβάνει και πιστεύουν ότι … υπονομεύει την ανεξαρτησία της χώρας τους. Μεγάλο μέρος των διαδηλωτών βέβαια είτε είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ελεγχόμενοι από τις “πρακτορικές” ΜΚΟ, είτε επιθυμούν να γίνουν.
Σύμφωνα με την – ελεγχόμενη από τη CIA – Wikipedia, “Οι γεωργιανές διαδηλώσεις του 2023–2024 είναι μια σειρά από διαδηλώσεις στους δρόμους που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη τη Γεωργία ενάντια στην κοινοβουλευτική υποστήριξη ενός προτεινόμενου «Νόμου για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής», ο οποίος απαιτεί από τις ΜΚΟ να εγγραφούν ως «πράκτορες ξένης επιρροής» ή «οργανώσεις που φέρουν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης» εάν τα κεφάλαια που λαμβάνουν από το εξωτερικό ανέρχονται σε περισσότερο από το 20% των συνολικών εσόδων τους.”
Όπως είναι φυσικό, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. φρίττουν στη σκέψη ότι οι πράκτορές τους στη συγκεκριμένη χώρα από δω και πέρα θα χαρακτηρίζονται ανοιχτά ως τέτοιοι.
Από τις 9 Απριλίου η φιλοδυτική αντιπολίτευση προωθεί διαδηλώσεις με στόχο την παρεμπόδιση της ψήφισης του νομοσχεδίου περί ξένης επιρροής, που εγκρίθηκε σε δεύτερη ανάγνωση από το κοινοβούλιο παρά τη μαζική κινητοποίηση των επικριτών του.
Το κυβερνών κόμμα, το Γεωργιανό Όνειρο, εισήγαγε εκ νέου το νομοσχέδιο αυτό που θεωρείται εμπόδιο στις προσδοκίες της Τυφλίδας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι βουλευτές ψήφισαν την Τετάρτη με 83 ψήφους υπέρ και 23 κατά το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο το Γεωργιανό Όνειρο σκοπεύει να υιοθετήσει οριστικά έως τα μέσα Μαΐου, παρά τις τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων στον δρόμο των πολέμιών του.
Το κείμενο – το οποίο επικρίθηκε αυστηρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες που θέλουν οι πράκτορές τους να δρουν ανεξέλεγκτα – αναμένεται να περάσει από τρίτη ανάγνωση και η πρόεδρος, η οποία είναι σε αντιπαράθεση με το κυβερνών κόμμα, αναμένεται να ασκήσει βέτο.
Το κυβερνών κόμμα, ωστόσο, διαθέτει αρκετές ψήφους για να μπορέσει να το παρακάμψει.
Πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι το κόμμα που κυβερνά τη χώρα του Καυκάσου, ούτε αντιδυτικό είναι, ούτε ρωσόφιλο. Αντίθετα, έχει υπερψηφίσει αποφάσεις ενάντια στη Ρωσία με αφορμή την ΕΣΕ, στοχεύει στην “προσχώρηση” (υποδούλώση) της χώρας του στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και “φιλοξενεί”, όπως και η πρώην Ουκρανία, εργαστήρια βιολογικού πολέμου των ΗΠΑ. Αυτό που έστρεψε τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. ενάντιά του είναι ότι αρνήθηκε να ανοίξει δεύτερο μέτωπο ενάντια στη Ρωσία, να στείλει στρατιωτική βοήθεια στους Ουκροναζί κλπ. Αυτή η άρνηση έβαλε το κυβερνών κόμμα σε τροχιά σύγκρουσης με τους μηχανισμούς της δύσης. Εν μέρει για να προστατευθεί (και κατ’ επέκταση να προστατέψει τη χώρα του), έβαλε μπρος τη διαδικασία ψήφισης του νόμου για τους ξένους πράκτορες. Από τη μεριά της, η δύση προσπαθεί να υποδαυλίσει “πορτοκαλί πραξικόπημα – το οποίο αν επικρατούσε θα οδηγούσε τη χώρα σε εθνική καταστροφή, με μεγάλη απώλεια εδαφών. Το θέμα είναι όμως ότι, όπως είδαμε πρόσφατα στη Σερβία και την Ουγγαρία (και λίγο πριν στη Λευκορωσία και το Καζακστάν), την εποχή της παρακμής της δύσης, οι πορτοκαλί “επαναστάσεις” ελάχιστη πιθανότητα επιτυχίας έχουν. Το πολύ που μπορεί να πετύχουν είναι να φάνε ξύλο μερικοί φιλοδυτικοί διαδηλωτές, που θα είναι μάλλον και οι μόνοι που θα θυμόνται, σε μερικούς μήνες, τις “ένδοξες μέρες” της ρόζ παρά-λίγο-επανάστασης.
********
Σχετικά με τον υποτιθέμενο “ρώσικο νόμο”, είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς και τα εξής:
Ο αντίστοιχος νόμος στις ΗΠΑ (Foreign agents’ registration act – FARA), ψηφίστηκε το 1938 μετά από συστάσεις της επιτροπής αντιαμερικανικών ενεργειών!!! Σύμφωνα με αναφορά του τότε υπουργού δικαιοσύνης προς το κογκρέσο, το 2012, «… παρέχει στο κοινό την ευκαιρία να ενημερωθεί για την ταυτότητα προσώπων που εμπλέκονται σε πολιτικές δραστηριότητες για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων, ξένων πολιτικών κομμάτων και άλλων αλλοδαπών εντολέων, ώστε οι δραστηριότητές τους να μπορούν να αξιολογηθούν υπό το πρίσμα των σχέσεών τους….»
Όσο για το Ηνωμένο Βασίλειο, “Το Σχέδιο Καταγραφής Εξωτερικών Επιρροών (Foreign Influence Registration Scheme – FIRS) είναι ένα σύστημα δύο επιπέδων που ενισχύει την ανθεκτικότητα του πολιτικού συστήματος του Η.Β. έναντι κρυφής ξένης επιρροής και παρέχει μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με τις δραστηριότητες ορισμένων ξένων δυνάμεων ή οντοτήτων που αποτελούν κίνδυνο εθνικής ασφάλειας. Ως αποτέλεσμα, το Η.Β. θα είναι καλύτερα ενημερωμένο για τη φύση, την κλίμακα και την έκταση της ξένης επιρροής στο Η.Β.”
Οι δυτικόφιλοι Γεωργιανοί διαδηλωτές όμως, ενώ θαυμάζουν τις δυτικές μητροπόλεις αρνούνται στη χώρα τους το δικαίωμα να πάρει τα ίδια μέτρα αυτοπροστασίας που παίρνουν τα είδωλά τους.
Πιο εθελόδουλος πεθαίνεις!!!