Γεωπολιτική ανατροπή–Η ΕE απαγκιστρώνεται από ΗΠΑ και «φλερτάρει» με Κίνα

1238

Τι συμβαίνει τελικά με την Ευρώπη. Προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από τις ΗΠΑ ή είναι συμπτωματικά κάποια σημάδια αποστασιοποίησης από τον αμερικανικό παράγοντα.
Μετά από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen και ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell αλλά και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock θα επισκεφθούν την Κίνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη (12/4/2023) το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να επισκέπτονται την Κίνα, βελτιώνοντας τη σχέση του Πεκίνου με την Ευρώπη μέσω τoυ διαλόγου, ως απήχηση της έκκλησης Macron για ευρωπαϊκή «στρατηγική αυτονομία», η οποία μπορεί να διευκολύνει την Ευρώπη να σχηματίσει μια πιο αντικειμενική άποψη για το Πεκίνο.
Οι δηλώσεις του Macron προκάλεσαν έντονα αρνητικά σχόλια από τις ΗΠΑ, που ανησυχούν ότι τέτοιες φωνές θα ξυπνήσουν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και θα επιφέρουν βαρύ πλήγμα στην ηγεμονική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Biden.
Αναλυτές εκτιμούν πως η πίεση των ΗΠΑ στην Ευρώπη να λειτουργήσει ως υποτελής τους στο μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι θα διπλασιάσει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να επιδιώξει την ανεξαρτησία της από την Ουάσιγκτον.

Εντατικές επισκέψεις

Μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Qin Gang, ο Josep Borrell ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κίνα για τον 12ο γύρο διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές που ήταν προγραμματισμένος για το διάστημα 13 – 15 Απριλίου, ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη (12/4) το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο Borrell μέσω Twitter έκανε γνωστό πως ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι στην Κίνα, αφού βρέθηκε θετικός στον Covid.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock πάντως θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα από τις 13 έως τις 15 Απριλίου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι Qin και Baerbock θα συμπροεδρεύσουν στον έκτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Κίνας-Γερμανίας για τη Διπλωματία και την Ασφάλεια.
Οι επισκέψεις Borrell και Baerbock ήρθαν αφότου ο Macron και η Von der Leyen βρέθηκαν στην Κίνα τις προηγούμενες μέρες.
Ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι ο Qin και η Baerbock θα έχουν μια περιεκτική σε βάθος συνομιλία για τις σχέσεις Κίνας-Γερμανίας και Κίνας-Ευρώπης, καθώς και περιφερειακά και διεθνή καυτά ζητήματα.
Κατά την επίσκεψη του Borrell, ο Wang σημείωσε ότι η Κίνα και η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσουν τη στρατηγική επικοινωνία και τον συντονισμό, να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να επικεντρωθούν στη συνεργασία, να ξεπεράσουν τα προβλήματα και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις.
Μια σημαντική ατζέντα των επισκέψεων του Borrell και της Baerbock είναι η περαιτέρω σταθεροποίηση των σχέσεων Κίνας-Ευρώπης, δήλωσε στους Global Times ο Cui Hongjian, διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών στο China Institute of International Studies.

Στρατηγική αυτονομία

Ο Cui είπε ότι η πραγματική σημασία των διαδοχικών επισκέψεων Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Κίνα είναι ότι οι δύο πλευρές μπορούν να διατηρήσουν την επικοινωνία και τον διάλογο παρά όλες τις διαφορές.
«Όσο οδεύουμε προς την ίδια κατεύθυνση, τα προβλήματα που έχουμε, θα επιλυθούν αργά ή γρήγορα».
Η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε μια έντονη συζήτηση για τη «στρατηγική αυτονομία», που υποκινήθηκε από τις προηγούμενες δηλώσεις του Macron ο οποίος προέτρεπε την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και να είναι προσεκτική ώστε να μην παρασυρθεί σε σύγκρουση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον στο ζήτημα της Ταϊβάν.
Αψηφώντας κάποιες επικρίσεις για τα σχόλιά του, ο Macron τόνισε ξανά την έννοια της «στρατηγικής αυτονομίας» για την Ευρώπη σε μια ομιλία του στο Ινστιτούτο Nexus στη Χάγη της Ολλανδίας την Τρίτη (11/4).
Η επανάληψη της «στρατηγικής αυτονομίας» εν μέσω διογκωμένης διαμάχης στην Ευρώπη καταδεικνύει το σαφές όραμα του Macron για το μέλλον της Ευρώπης στο πλαίσιο ενός πολυπολικού κόσμου και την αποφασιστικότητά του να προωθήσει έναν τέτοιο στόχο, είπε ο Cui.
Υπάρχει ισχυρή υποστήριξη για την έκκληση του Macron εντός της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δήλωσε ότι ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι θετικοί στην έκκληση του Γάλλου προέδρου απαγκίστρωση από τις ΗΠΑ
Η συζήτηση για τη «στρατηγική αυτονομία» στην Ευρώπη είναι σκληρή και η Sun είπε ότι μια τέτοια συζήτηση θα βοηθήσει τελικά τις ευρωπαϊκές χώρες να σχηματίσουν μια πιο αντικειμενική και ολοκληρωμένη άποψη για την Κίνα και τη διεθνή τάξη, σημείωσε ο Sun Keqin, ερευνητής στο China Institutes of Contemporary International Relations.

Αυταρχικές οι ΗΠΑ

Αν και η συζήτηση αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ένας από τους πιο έντονους επικριτές είναι οι ΗΠΑ.
Αρκετοί Αμερικανοί πολιτικοί καταδίκασαν τις δηλώσεις του Macron ή κατέφυγαν σε απειλές.
Ο Mike Gallagher, πρόεδρος της ειδικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Κίνα χαρακτήρισε τις δηλώσεις Macron «ντροπιαστικές, επαίσχυντες… και γεωπολιτικά αφελείς».
H ηχηρή έκκληση του Macron θα αφυπνίσει περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να αποστασιοποιηθούν δημόσια από τις ΗΠΑ – η φωνή της ίδιας της Ευρώπης που ζητά ανεξαρτησία έχει καταπνιγεί εδώ και πολύ καιρό και τώρα η υπομονή της έχει εξαντληθεί, είπε στους Global Times ο Lü Xiang, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών.
Το συλλογικό κάλεσμα της Ευρώπης θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στις διπλωματικές πολιτικές της κυβέρνησης Biden, είπε o Lü.
Οι αυταρχικές πολιτικές των ΗΠΑ και η άνιση και άδικη μεταχείριση της Ευρώπης αποκαλύφθηκαν από την ανησυχία της Ουάσιγκτον σχετικά με την αυτονομία της Ευρώπης εκτίμησε ο Cui.
Σύμφωνα με τον ίδιο η αντίδραση της Ουάσινγκτον, θα πρέπει να βοηθήσει την Ευρώπη να καταλάβει τι είναι οι ΗΠΑ και να ενθαρρύνει την αποφασιστικότητά της να απεξαρτηθεί.

Διχασμός στους Ευρωπαίους – Ενθουσιασμός στην Κίνα

Την ίδια ώρα οι δηλώσεις Μacron έχουν προκαλέσει σύγχυση και διχασμό μεταξύ ορισμένων Ευρωπαίων συμμάχων, ιδιαίτερα σε αυτούς όπως η Πολωνία – οι οποίοι απάντησαν λέγοντας πως «χρειάζεται περισσότερη Αμερική στην Ευρώπη» εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Παρά τα σχόλιά του που εξοργίζουν τους συμμάχους, αλλά τα οποία ήταν προς χαρά του Πεκίνου ένας αξιωματούχος των Ηλυσίων ξεκαθάρισε πως ο Γάλλος πρόεδρος δεν πρόκειται να ανακαλέσει για όλα όσα είπε.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι να εμπλακεί σε κρίσεις που την εμποδίζουν να οικοδομήσει τη στρατηγική της αυτονομία.
Η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας διατυπωμένη από τον Macron έχει σκορπίσει ενθουσιασμό στην Κίνα, που επιδιώκει την αποδυνάμωση της διατλαντικής σχέσης, προκειμένου να επισπεύσει το τέλος της αμερικανικής ηγεμονίας.

Επιμένει ο Macron: Άλλο σύμμαχος, άλλο υποτελής

Από την πλευρά του ο Macron επιμένει ότι το να είσαι «σύμμαχος» των ΗΠΑ δεν σημαίνει υποτελής υποστηρίζοντας πλήρως επίμαχες δηλώσεις που έκανε για την Ταϊβάν.
«Το να είσαι σύμμαχος δεν σημαίνει ότι είσαι υποτελής, δεν σημαίνει ότι δεν έχεις το δικαίωμα να σκεφθείς μόνος», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Άμστερνταμ.
«Η Γαλλία είναι υπέρ του status quo στην Ταϊβάν υποστηρίζει την πολιτική της μιας Κίνας και την αναζήτηση μιας ειρηνικής διευθέτησης της κατάστασης, πρόσθεσε.
«Το χειρότερο θα ήταν εμείς, οι Ευρωπαίοι, να μετατραπούμε σε ακόλουθους» και »να προσαρμοστούμε στους αμερικανικούς ρυθμούς και στην κινεζική υπεραντίδραση» είχε δηλώσει ο Macron, τασσόμενος υπέρ  της «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας