Gentiloni: Βούλιαξε την Ιταλία, δίνει συμβουλές να σώσει Ελλάδα με Ταμείο-Ανάκαμψης

500
Gentiloni: Βούλιαξε την Ιταλία

Ταμείο Ανάκαμψης γερμανικών προδιαγραφών για γερμανικά οφέλη

Τι λέει ο επίτροπος Οικονομικών της Commission για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Σύμφωνο Σταθερότητας

Έχει την προοπτική να είναι θετικό το ελληνικό σχέδιο για τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά χρειάζεται κάποιες προσθήκες, τονίζει ο επίτροπος της Commission, αρμόδιος για την Οικονομία, Paolo Gentiloni.

Πρέπει να περιλάβει, πέραν της διπλής – πράσινης και ψηφιακής – μετάβασης, μέτρα για τη μείωση της διαφθοράς και τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος, σημειώνει ο Ιταλός επίτροπος.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να ζητήσουμε από τα σχέδια ανάκαμψης να έχουν πάρα πολλούς στόχους.

Χρειαζόμαστε μεταρρύθμιση και διαφοροποίηση, αλλά αποφασίσαμε από κοινού να έχουμε δύο βασικές προτεραιότητες, την πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση, διότι είμαστε πεπεισμένοι, πως αυτές δίνουν καλή προστιθέμενη αξία στα κοινά ευρωπαϊκά κεφάλαια και δεύτερον, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για αποφάσεις επί των μεταρρυθμίσεων, που περίμεναν στην ουρά εδώ και πολύ καιρό σε όλα τα κράτη – μέλη».

Η δημοσιονομική επίπτωση της κρίσης

Σύμφωνα με τον Gentiloni, η Ελλάδα βρισκόταν σε καλό δημοσιονομικό μονοπάτι, πριν από την κρίση, η οποία είχε επίπτωση σε αυτή την πορεία.

«Προφανώς εργαζόμαστε μαζί με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να αποφύγουμε τη διακοπής αυτής της προσπάθειας, που γινόταν», προσθέτει.

Αναφερόμενος στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, στάθηκε στην ανάγκη ισορροπίας μεταξύ επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων και επί των προτάσεων για χρήση των δανείων.

«Αυτά είναι τα δύο βασικά ζητήματα, που συζητάμε αλλά σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι το ελληνικό σχέδιο είναι προχωρημένο και αρκετά συνεκτικό.
Είναι δουλειά σε εξέλιξη.

Ο σχετικός κανονισμός θα δημοσιευτεί το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ως προς την προοπτική να έχουμε ένα καλό σχέδιο για την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες», συμπληρώνει ο Gentiloni.

Τι ζητεί η Commission

Ως προς το είδος των μεταρρυθμίσεων, που πρέπει να περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανάκαμψης ο Ιταλός επίτροπος παραπέμπει στις συστάσεις της Commission του 2019.

Εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές, καθώς είναι μία ευκαιρία να διευκολύνουμε την πράσινη μετάβαση, να βελτιώσουμε τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, να ενισχύσουμε τα μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς, επισημαίνει και προσθέτει:

«Έχουμε μία ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε πρόοδο σε πολλά μέτωπα».

Σύμφωνο Σταθερότητας και ρήτρα για το έλλειμμα

Για το Σύμφωνο Σταθερότητας και τη ρήτρα διαφυγής ελλειμμάτων ο επίτροπος της Commission, ζητεί τη θέσπιση κοινών κανόνων.

«Εκτιμώ πως αφενός χρειαζόμαστε κοινούς κανόνες, διότι η ιδέα να ενισχύουμε την οικονομία χωρίς κοινούς κανόνες είναι τελείως τρελή, αφετέρου αυτοί οι κοινοί κανόνες πρέπει επικαιροποιούνται, όχι μόνο λόγω της πανδημίας αλλά κυρίως, λόγω της κατάστασης περιγράφεται με τον τίτλο ‘’ χαμηλά επί μακρόν’’, δηλαδή χαμηλά επιτόκια, χαμηλή ανάπτυξη, χαμηλό πληθωρισμό, ένα νέο περιβάλλον όπου χρειάζεται να ενισχύσουμε τη δυνατότητά μας να επενδύουμε και να αντιμετωπίζουμε το υψηλό χρέος με σοβαρό τρόπο», σημειώνει ο Gentiloni.

Μάλιστα παραπέμπει τη σχετική συζήτηση πέραν της άνοιξης, οπότε και χρειάζεται, όπως λέει, μία αναγέννηση μετά την πανδημία.

Πάντως κάνει αναφορά στη διατήρηση για πολύ περισσότερο της ρήτρας διαφυγής από τους κανόνες για το έλλειμμα, ώστε να επιτρέψουμε τη συζήτηση επί των «δημοσιονομικών κανόνων αργότερα».

Ανάπτυξη και τουρισμός

Για τις προβλέψεις της Commission σχετικά με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα, ο Gentiloni υπογραμμίζει πως βασικός μοχλός της αισιοδοξίας για το δεύτερο μισό του 2021 και το 2022 είναι το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Για να ξεκινήσει και πάλι πλήρως ο παγκόσμιος τουρισμός πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να είμαστε σίγουροι όχι μόνο για την προμήθεια εμβολίων αλλά και για το ότι τα εμβόλια μπορούν να εμποδίσουν τη διάδοση νέων κρουσμάτων.
«Ως προ το τελευταίο δεν έχουμε ακόμα επιστημονικά δεδομένα, έχουμε επιστημονικά δεδομένα πως με το εμβόλιο κανείς δεν νοσεί, όχι όμως και για τη μετάδοση και αυτό είναι κρίσιμο για τη βιομηχανία του τουρισμού», λέει χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας