Γάζα: Το Ισραήλ σκότωσε δύο Παλαιστίνιους – 194 παραβιάσεις της εκεχειρίας από τις 10 Οκτωβρίου

42

Η λεγόμενη «εκεχειρία» στη Γάζα δείχνει να υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Δύο ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινά πυρά, ενώ δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες λόγω παραβίασης της λεγόμενης «κίτρινης γραμμής», σύμφωνα με τις ίδιες τις ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη (5/11) ότι «εξουδετέρωσε» δύο Παλαιστίνιους στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, υποστηρίζοντας πως πλησίασαν στρατιώτες με τρόπο που θεωρήθηκε «άμεση απειλή».

Σύμφωνα με το Ισραήλ, οι δύο άνδρες παραβίασαν την «κίτρινη γραμμή» —το ασαφές όριο πίσω από το οποίο έχουν αποσυρθεί οι ισραηλινές δυνάμεις— και δέχθηκαν πυρά αμέσως μετά τον εντοπισμό τους.

Από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στις 10 Οκτωβρίου, δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε παρόμοια περιστατικά, ενώ το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας καταγγέλλει 194 παραβιάσεις της εκεχειρίας από το Ισραήλ.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει πως 68.875 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 170.679 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις από τον Οκτώβριο του 2023.

Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται σορούς και τραυματίες, ενώ δεκάδες πτώματα παραμένουν κάτω από τα ερείπια, απροσπέλαστα για τα σωστικά συνεργεία.

Παράλληλα, το Ισραήλ επέστρεψε τις σορούς 15 Παλαιστίνιων στο νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιούνις, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής λειψάνων που ισχύει με τη Χαμάς.

Από τις 10 Οκτωβρίου, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει μεταφέρει 285 σορούς στη Γάζα.

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως θα παραδώσει σήμερα τη σορό ενός ακόμη Ισραηλινού ομήρου.

Οι ανταλλαγές αυτές αποτελούν βασικό όρο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που μεσολάβησαν οι ΗΠΑ, ωστόσο η πρόοδος παραμένει εύθραυστη, καθώς και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση των όρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας